Ο Daniel Humm, ένας από τους πιο επιδραστικούς σεφ στον κόσμο, βρέθηκε στην Ελλάδα και γοητεύτηκε

Με 3 αστέρια Michelin στο παλμαρέ του ως σεφ και ιδιοκτήτης του θρυλικού Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης, ο Daniel Humm βρέθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Τήνο και την Κρήτη.
Το 2021, όλα τα βλέμματα των ανθρώπων της γαστρονομίας στράφηκαν στη Νέα Υόρκη και το Eleven Madison Park, το κορυφαίο εστιατόριο της Νέας Υόρκης βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin, όταν ανακοίνωσε ότιθα σερβίρει πλέον αποκλειστικά plant-based μενού, ποντάροντας και κερδίζοντας με vegetarian και vegan προτάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει το πρώτο plant-based εστιατόριο στην Ιστορία που αποκτά και διατηρεί τρία αστέρια Michelin, ενώ σερβίρει μια κουζίνα που έχει θετικό πρόσημο στο περιβάλλον. Ο εγκέφαλος πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα είναι ο Daniel Humm, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου που… τόλμησε να «πρασινίσει» με αυτό τον τρόπο και να βγει κερδισμένο.

Ο διάσημος σεφ πέρασε τρεις αξέχαστες ημέρες γνωρίζοντας τη φιλοσοφία του φημισμένου τηνιακού εστιατορίου Μαραθιά και εντρυφώντας στην παράδοση και την πνευματικότητα του κυκλαδίτικου νησιού, στην πάντα φιλόξενη παραλία του Αγίου Φωκά. Εκεί, ο Μαρίνος Σουράνης και η ομάδα της Μαραθιάς τον υποδέχτηκαν και ως γνήσιος πρεσβευτής της τηνιακής κουζίνας υψηλών προδιαγραφών, τον ξενάγησε στις καινοτόμες τεχνικές κοπής ψαριών, στις άριστες πρώτες ύλες και στη φιλοσοφία ενός ελληνικού εστιατορίου, που έχει κερδίσει επάξια μία περίοπτη θέση στον γαστρονομικό χάρτη.

Όπως τόνισε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, η γνωριμία του τόσο με τη φιλοσοφία και την καινοτομία που γίνονται πράξη στη Μαραθιά, όσο και με τη μαγεία της Τήνου, του διεύρυναν ακόμη περισσότερο τους γευστικούς -και όχι μόνο- ορίζοντες.
Κατά τη διάρκεια ενός διαδραστικού και πολύ δημιουργικού session, η ομάδα της Μαραθιάς συζήτησε με τον εκλεκτό προσκεκλημένο και τους έξι συνεργάτες του για την τέχνη και την τεχνική της ωρίμανσης των ψαριών που έχει κάνει το τηνιακό εστιατόριο διεθνώς γνωστό. Ξεναγήθηκαν στους ειδικούς θαλάμους ωρίμανσης ψαριών και ο Μαρίνος Σουράνης τους εξήγησε πώς πήρε την απόφαση να εντρυφήσει σε αυτό πριν από 10 και πλέον χρόνια, στην οικογενειακή επιχείρηση που αισίως μετρά 23 έτη δυναμικής παρουσίας στην Τήνο. Αποκορύφωμα αυτής της γαστρονομικής ιεροτελεστίας, το δείπνο με το μενού «Ιχθυοσφάγια», με επίτιμο καλεσμένο τον Daniel Humm και την ομάδα του και συνδαιτυμόνες τον Βασίλη Μπακάση και τον σεφ Μανώλη Παπουτσάκη. Στα «Ιχθυοσφάγια» ένα μεγάλο και πεντανόστιμο ψάρι σερβίρεται σε κάθε πιθανή και απίθανη εκδοχή του, σε πιάτα με τεχνικές ξηράς και νωπής ωρίμανσης, αξιοποιώντας ευρηματικά το κάθε κομμάτι του με τη λογική του nose to tail.

Παράλληλα, ο πολυβραβευμένος σεφ, κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του, πήρε μία χορταστική πρόγευση από τις δράσεις του πρωτότυπου προγράμματος γαστροτουρισμού «Ξέρεις από Τήνο;» που διοργανώνει το εστιατόριο Μαραθιά. Πρόκειται για μία ολιστική, βιωματική εμπειρία πλημμυρισμένη από χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις της Τήνου, που προάγει τους επισκέπτες από τουρίστες σε ταξιδιώτες και μας προσκαλεί σε μία εκ βάθους γνωριμία με τις ομορφιές του τόπου, σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Daniel Humm είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τοπικούς παραγωγούς (αγρότες, κτηνοτρόφους, οινοπαραγωγούς) με τους οποίους η Μαραθιά συνεργάζεται, να περπατήσει σε αρχαίους και μεσαιωνικούς οικισμούς τροφοσυλλέγοντας στα μονοπάτια χόρτα και λαχανικά που στη συνέχεια αξιοποιήθηκαν σε νόστιμες συνταγές, να επισκεφθεί με ιδιαίτερη κατάνυξη ναούς, ξωκλήσια, τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας και τη Μονή Ουρσουλινών, να γνωρίσει τα μυστικά της άγριας αγκινάρας στον Κάμπο της Κώμης και όλα αυτά να καταλήξουν στην Ποταμιά και σε ένα παραδοσιακό πανηγύρι, όπου οι γυναίκες του χωριού σε συνεργασία με τον Μάρκο Παλαμάρη μαγείρεψαν σε ξυλόφουρνο και ενθουσίασαν τους πάντες.
Συνοψίζοντας τη συναρπαστική γνωριμία του με τη Μαραθιά και την Τήνο, ο Daniel Humm είπε χαρακτηριστικά: «Το συγκεκριμένο εστιατόριο είναι ένας μικρός παράδεισος, όπου γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, στηρίζοντας τους παραγωγούς και καινοτομώντας σημαντικά στον τομέα του χειρισμού των ψαριών. Όσο για την Τήνο, είναι ένας αυθεντικός τόπος βαθιάς πνευματικότητας».