Superior Taste Awards 2025: 208 ελληνικά και κυπριακά προϊόντα βραβεύονται διεθνώς

superior-taste-awards Fabrice Debatty
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΙΟΥΝΙΟΥ 2025

Το International Taste Institute για 20η χρονιά αποκαλύπτει τα βραβευμένα προϊόντα με το Superior Taste Award.

20 χρόνια αξιολόγησης καταναλωτικών προϊόντων γιορτάζει σήμερα, το International Taste Institute και περήφανα αποκαλύπτει την πολυαναμενόμενη λίστα των παραληπτών του 2025 Superior Taste Award. Ανάμεσα στα βραβευμένα προϊόντα αυτής της επετειακής χρονιάς του Ινστιτούτου, ξεχώρισαν περισσότερα από 200 ελληνικά και κυπριακά προϊόντα. Γνωστό παγκοσμίως για την απαιτητική του κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από κορυφαίους σεφ και σομελιέ, και την αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης που αυτή ακολουθεί, το Ινστιτούτο εξακολουθεί να καθορίζει το γευστικό πρότυπο για τα καταναλωτικά προϊόντα τροφίμων και ποτών.

Η επιτροπή του International Taste Institute έχει αξιολογήσει σχολαστικά χιλιάδες προϊόντα τροφίμων και ποτών από όλο τον κόσμο για να βραβεύσει με τα αστέρια του Superior Taste Award μόνο τα πιο νόστιμα. Τα συμμετέχοντα προϊόντα υποβάλλονται σε τυφλές δοκιμές και αξιολογούνται. Βάσει μιας αξιολόγησης διαφόρων αισθητηριακών κριτηρίων, τα προϊόντα συγκεντρώνουν μια συνολική βαθμολογία για τη γεύση τους και αυτά που επιτυγχάνουν βαθμολογία άνω του 70% βραβεύονται στη συνέχεια με ένα, δύο ή τρία αστέρια, ανάλογα με την απόδοσή τους.

Τα προϊόντα με ένα-αστέρι θεωρούνται καλά προϊόντα, με υψηλή γευστική ποιότητα στην κατηγορία τους και βαθμολογία μεταξύ 70% και 80%. Τα προϊόντα με δύο-αστέρια θεωρούνται εξέχοντα προϊόντα, ξεχωρίζουν στην κατηγορία τους και πιάνουν βαθμολογία μεταξύ 80% και 90%, ενώ τα προϊόντα με τρία-αστέρια θεωρούνται εξαιρετικά προϊόντα, με κορυφαία ποιότητα στην κατηγορία τους που αξίζει να τα αναζητήσει κανείς και βαθμολογία μεταξύ 90% και 100%. Δείτε τη λίστα με τα βραβευμένα προϊόντα για το 2025 στην ιστοσελίδα του International Taste Institute.

Τα ελληνικά και κυπριακά προϊόντα που κέρδισαν τις εντυπώσεις 
Για μια ακόμα χρονιά, Έλληνες και Κύπριοι παραγωγοί έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τα προϊόντα που συμμετείχαν και 208 από αυτά κατάφεραν να ξεχωρίσουν για την ανώτερη γεύση τους. Οι κατηγορίες προϊόντων που σημείωσαν τις περισσότερες συμμετοχές και για φέτος ήταν τα γαλακτοκομικά/τυροκομικά, εμφιαλωμένα νερά, προϊόντα αρτοποιίας, καθώς και προϊόντα ψαριού/ιχθυοκαλλιέργειας. Μερικές από τις ελληνικές και κυπριακές βραβευμένες εταιρείες για το 2025, είναι ενδεικτικά μεταξύ άλλων: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε., ΠΙΤΤΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΜΜ., KOUKAKIS FARM S.A., COCA-COLA HBC CYPRUS LTD (Kykkos Natural Mineral Water) EUROWATERLAND S.A. (Epirus Kostilatas Springs), ARABATZIS MICHAIL S.A. "HELLENIC DOUGH", KEFALONIA FISHERIES S.A. και KIMAGRO FISHFARMING LTD.

Fabrice Debatty
Σύμφωνα με συμμετέχοντες παραγωγούς, η συνεργασία με το Ινστιτούτο βασίζεται στην εμπιστοσύνη και προσφέρει ουσιαστική προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους. Ακόμα και παραγωγοί που δε διακρίθηκαν, τόνισαν τη σημασία της εποικοδομητικής κριτικής που έλαβαν, καθώς τους βοήθησε να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και να αποφύγουν άστοχες και οικονομικά επιζήμιες επιλογές, αποτρέποντας την προώθηση προϊόντων που δε θα ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες της αγοράς.

Πώς αξιολογούνται τα προϊόντα
Οι κριτές δοκιμάζουν στα τυφλά προϊόντα τροφίμων και ποτών, ακολουθώντας μια αυστηρή διαδικασία, αξιολογώντας προσεκτικά την πρώτη εντύπωση, την όψη, την οσμή, τη γεύση και την υφή (για τα τρόφιμα) ή την τελική αίσθηση (για τα ποτά) και στη συνέχεια παρέχουν μια λεπτομερή εποικοδομητική κριτική. «Σε αντίθεση με τους δοκιμαστές σε αξιολογήσεις από καταναλωτές, η κριτική επιτροπή του Ινστιτούτου αποτελείται από επαγγελματίες, που έχουν τη γαστρονομική εμπειρία και το λεξιλόγιο όχι μόνο να πουν το κατά πόσο ένα προϊόν είναι νόστιμο, αλλά και να εξηγήσουν το γιατί.» σημειώνει ο Laurent van Wassenhove, Διευθύνων Σύμβουλος.

Το Superior Taste Award θεωρείται η πιο έγκυρη πιστοποίηση της γεύσης παγκοσμίως, κυρίως λόγω των 250+ καταξιωμένων μελών της κριτικής επιτροπής, που αποτελείται από μερικούς από τους καλύτερους σεφ και σομελιέ του κόσμου. Ενδεικτικά, μέλη της είναι οι: Bernard Vaussion (Πρώην σεφ του Προέδρου της Γαλλίας), Christian Brancaleoni (Καλύτερος σομελιέ της Ιταλίας, 2022), Gabriel Biscay (M.O.F. & Επικεφαλής σεφ σε βραβευμένο εστιατόριο), Ferran Vila-Pujol (Καλύτερος σομελιέ της Ισπανίας, 2022) και Michael Vanderhaeghe (Επικεφαλής σεφ σε βραβευμένο εστιατόριο).

Βραβεία Prestige, αναγνωρίζοντας τη συνέπεια στην ανώτερη γεύση

  • Crystal Taste Awards απονέμονται σε προϊόντα που βραβεύονται με 3 αστέρια για 3 συνεχόμενα χρόνια
  • Diamond Taste Awards απονέμονται σε προϊόντα που βραβεύονται με 3 αστέρια 7 φορές σε διάστημα 10 ετών. Μπορείτε να βρείτε τα διακεκριμένα προϊόντα με βραβείο Prestige εδώ