Η Αθήνα είναι η πιο cool γαστρονομική πόλη της Ευρώπης: Τα 22 εστιατόρια που ξεχωρίζουν

athina-plaka-taberna
ΤΡΙΤΗ, 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2025

Το Conde Nast Traveler χάρισε στην πόλη μας τον τίτλο της πιο cool ευρωπαϊκής πόλης όσον αφορά το φαγητό, ανοίγοντας το δρόμο για ένα νόστιμο καλοκαίρι.

Τα repost ήρθαν το ένα μετά το άλλο στα ελληνικά social media accounts όταν το Conde Nast Traveler, το δημοφιλές ταξιδιωτικό περιοδικό, έκανε ένα post σε facebook και Instagram χαρίζοντας τον τίτλο της πιο cool πόλης της Ευρώπης για foodies, στην Αθήνα. Το post συνοδεύεται από link σε δημοσίευμα της Rachel Howard προ μερικών μηνών που είχε συγκεντρώσει τα καλύτερα εστιατόρια της πρωτεύουσας, όχι από άποψη βραβεύσεων, αλλά από ατμόσφαιρα, φαγητό, εντοπιότητα, δημιουργικότητα, πολυπολιτισμικότητα. Με την ελπίδα τέτοιου είδους δημοσιεύματα να μην ανοίξουν το δρόμο για ακόμη πιο φουσκωμένη και αβάσταχτη λυπητερή που θα μας στείλει πίσω στα σουβλάκια, σας τα παρουσιάζουμε για ένα γαστρονομικό καλοκαίρι στην πόλη που συνεχώς ανεβαίνει επίπεδα γεύσης.

Manari Taverna

Τα εστιατόρια που ξεχώρισαν
Στην Ταβέρνα των Φίλων (Άργους 66, Κολωνός), το μενού αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με τη διάθεση της κουζίνας και τα φρέσκα υλικά που βρίσκονται στη διάθεσή τους. Εκεί, μπορεί να δοκιμάσετε απροσδόκητους συνδυασμούς, όπως φασολάκια με βερίκοκα, που απογειώνουν το πιάτο με τη γλυκιά τους νότα. Αν, όμως, αναζητάτε μια πιο σύγχρονη εκδοχή χασαποταβέρνας, αξίζει να επισκεφτείτε το Manari (Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3) του Άρη Βεζενέ, όπου το αρνίσιο κεμπάπ και οι κρεατόπιτες κλέβουν την παράσταση και συνοδεύονται από απλές, αλλά καλομαγειρεμένες γαρνιτούρες που απογειώνουν την εμπειρία.

Το Λινού Σουμπάσης & Σία (Καλωμίδα 9) με τον σεφ Λουκά Μάιλερ να δημιουργεί πιάτα από το μηδέν, όπως τουρσί με κατσικίσιο τυρί και πίτα, κεφίρ σε αρνίσια κεφτεδάκια και απλές, νόστιμες σαλάτες, ενώ για πιο παραδοσιακές καταστάσεις η οικογενειακή ταβέρνα Οικονόμου (Κυδαντιδών 32) στα Άνω Πετράλωνα φημίζεται για τα αρνίσια παϊδάκια και την χωριάτικη με φρέσκα υλικά και απαλή φέτα, σε αέρα Παλιάς Αθήνας.

Rawbata

Συνεχίζουμε στη Raw Bata (Λακωνίας 33, Αμπελόκηποι) με ελληνικές και ασιατικές επιρροές από τον σεφ Πολυχρόνη Δαμαλά σε χαλαρό περιβάλλον και στην Cookoovaya (Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Ιλίσια) για να γνωρίσουμε τη φιλοσοφία του σεφ Περικλή Κοσκινά που βασίζεται στην απλότητα και την ποιότητα. Υπέροχα πιάτα με φρέσκα υλικά, όπως ψάρι σε τρεις παραλλαγές και μενού γευσιγνωσίας με κρασί με την υπογραφή του Άρη Σκλαβενίτη.

Σε κοντινή απόσταση μερικών λεπτών, το Vezené (Βρασίδα 11, Ιλίσια) του Άρη Βεζενέ με επιρροές από το Ιόνιο, προσφέρει δημιουργική ελληνική κουζίνα με βιολογικά κρέατα και πρωτότυπα πιάτα, όπως γεμιστές ντομάτες με γαρίδες Κοιλάδας και παστίτσιο αλλιώς με μοσχαρίσιο ταρτάρ. Για έντονη ατμόσφαιρα, παραδοσιακή κρητική κουζίνα, φυσικά κρασιά και «ψαγμένα» βινύλια σε υψηλή ένταση, μας καλούν τα Εξάρχεια και το Pharaoh (Σολωμού 54, Εξάρχεια), με την υπογραφή του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη. Πιο fusion καταστάσεις μαγειρεύονται στο Nolan (Βουλής 31-33, Σύνταγμα) όπου ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου έχει χτίσει νέο μενού με επιλογές όπως «λουκάνικο» καλαμάρι με miso και μοσχαρίσια μάγουλα με σάλτσα τρούφας.

Άμα Λάχει στης Νεφέλης

Στο Tanpopo (Αριστείδου 1, Ευριπίδου 2) του σεφ Σωτήρη Κοντιζά μοσχοβολά Ιαπωνία με πιάτα όπως ramen, karaage και gyoza με χοιρινό Iberico και ponzu, ενώ επιστροφή στην Ελλάδα κάνουμε με το Άμα Λάχει (Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια) με αυλή και πιάτα ελληνικών μεζέδων, ιδανικό για καλοκαιρινές βραδιές με ρακή και τυριά, αλλά και το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς (Λέκκα 22, κέντρο), παραδοσιακό μεζεδοπωλείο με πολύ καλή ποιότητα σε φθηνές τιμές, που φημίζεται για πιάτα όπως το medley με λαχανικά στον ατμό, μαυρομάτικα φασόλια, ψητές σαρδέλες με κρεμμύδι και μαϊντανό με συνοδευτικούς κολοκυθοκεφτέδες με φέτα.

Το μικρό, casual εστιατόριο Annie Fine Cooking (Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος) με την σεφ Κωνσταντίνα Κασπαρίδου στο τιμόνι και με έμφαση σε τοπικά και βιολογικά υλικά, αποδεικνύεται ιδανικό για χορτοφάγους και vegans, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρετικά πιάτα ζωικής προέλευσης όπως τη βελούδινη ψαρόσουπα και το μοσχαρίσιο καρπάτσιο.

Tavitian

Birdman Athens

Στο Birdman (Βουλής 35, Σύνταγμα), ιαπωνική pub με μικρά τραπέζια και παγκάκια στο πεζοδρόμιο, θα δοκιμάσετε γύρο yakitori και yakikushi κατευθείαν από τη robata, με κομμάτια όπως καρδιά, συκώτι, σάρκα, στρείδι να αλείφονται με shiso, πικάντικο miso ή chutney λεμονιού. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Birdman Records λίγα μέτρα πιο κάτω, έναν ναό του βινυλίου με εξαιρετική ακουστική.

Ο Γιάννης Λουκάκης, μέντορας της νέας γενιάς σεφ στη Θεσσαλονίκη, συνεργάζεται με τον pastry chef Σπύρο Πεδιαδιτάκη στον λιτό χώρο του Akra (Αμύντα 12, Παγκράτι) όπου πρωταγωνιστούν πιάτα όπως τα ψητά κολοκυθάκια γεμιστά με ψάρι και η απαλή ψαρόσουπα, ενώ τα γλυκά, όπως σιγοβρασμένες φράουλες πάνω σε παγωτό και καραμελωμένο μπριός με πραλίνα φουντουκιού, κλέβουν τις εντυπώσεις. Στον Νέο Κόσμο της Αθήνας, η γαστροταβέρνα ΦΙΤΑ (Ντουρμ 1) ανανεώνει τη γειτονιά με απλό, ανοιχτό χώρο και φρέσκα θαλασσινά, προσφέροντας καθημερινά εποχιακά πιάτα όπως πατάτες με ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια με ταρτάρ ψαριού και ψητές σαρδέλες με φασόλια — ιδανικό για μεσημεριανό μετά από βόλτα στην τοπική λαϊκή αγορά.

Feyrouz

Στον Βοτανικό, η παραδοσιακή ταβέρνα Λελούδας (Σαλαμίνας 8-10, Βοτανικός) από το 1928 μεταφέρει την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας με αυθεντικά πιάτα που θυμίζουν γιαγιά: φάβα με κρεμμύδι, μπακαλιάρος σκορδαλιά, φασόλια με φέτα και τα πιο λαχταριστά κεφτεδάκια με πατάτες. Στο Μοσχάτο, η ψαροταβέρνα Τα Κανάρια (Κανάρη 119), με ρετρό ατμόσφαιρα σερβίρει γαρίδες, λαβράκι και τσιπούρα με σαλάτα και φέτα, κλείνοντας τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω εποχής των γαρίδων. Στην καρδιά της Αθήνας, το Feyrouz Athens (Καρόρη 23 και Αγάθωνος 1) φέρνει γεύσεις Ανατολής μέσα από οικονομικά πιάτα, όπως ρύζι με κοτόπουλο με κάρυ, ρεβίθια, πικάντικη πιπεριά και μια κουταλιά γιαούρτι, πιάτο που εξαντλείται σχεδόν αμέσως μόλις βγει από την κουζίνα στις 14:00. Οι άφθονες επιλογές χωρίς κρέας περιλαμβάνουν σούπα κολοκύθας και μάραθου, μελιτζάνα, ρεβίθια και φακές peinirli και ένα λαχματζούν ολικής αλέσεως με ζα'άταρ και χούμους.

Στο Παγκράτι, η Μικρά Ασία (πλατεία Μεσολογγίου 2-4) παρουσιάζει κουρδικές γεύσεις με γιαουρτλού κεμπάπ, αρνί σε φύλλο και νόστιμα χορτοφαγικά πιάτα σε φιλικό περιβάλλον, ενώ το Simul (Υψηλάντου 3, Κολωνάκι) προσφέρει υψηλή γαστρονομία με την υπογραφή του σεφ Νίκου Θωμά, με πρωτότυπους μεσογειακούς συνδυασμούς όπως αρνίσιο τατάκι με παντζάρι και καφέ, καραβίδα με hollandaise με μεδούλι και συκώτι με κρεμμύδι και ζυμωμένα μύρτιλα. Τέλος, ο Μαύρος Γάτος (Πολέμωνος 4, Παγκράτι) επιμένει στις κλασικές αξίες με τα καλύτερα αρνίσια παϊδάκια ψημένα με ρίγανη και λεμόνι, συνοδευόμενα από πατάτες, τζατζίκι και ιμάμ, σε μια ζεστή και αυθεντική ταβέρνα.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]