Τι κρύβει ο Μυστικός Κήπος της Μεγάλης Βρεταννίας;

giardino-segreto-grande-bretagne
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2025

Στο ATRIUM του Alexander’s Lounge, το πιο αριστοκρατικό ξενοδοχείο της πόλης μας προσκαλεί και φέτος στον πιο νόστιμο μυστικό κήπο της Αθήνας, μόνο που αυτή τη φορά υπάρχει κι ένα μυστικό υλικό, κατακόκκινο και ζουμερό, που κάνει την έκπληξη.

Il Giardino Segreto είναι το όνομά του και είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεστε: Ένας καταπράσινος μυστικός κήπος που «κρύβεται» στον πρώτο όροφο του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, στο αίθριο του Alexander’s Lounge κι εκτός από υπέροχο και κομψό σκηνικό εξοχής, με τη χαλαρότητα που αυτό συνεπάγεται, φέρνει και αυθεντικές ιταλικές γεύσεις στο πιάτο, με την υπογραφή πάντα του Executive Chef Αστέριου Κουστούδη και της ομάδας του.

Κι αν δεν μπορείτε να πιστέψετε πώς μπορεί να υπάρχει ένας τέτοιος κήπος μέσα σε ένα ξενοδοχείο, να σας πούμε ότι πράγματι εκεί σας περιμένουν ελαιόδεντρα, δάφνες, κυπαρίσσια και λουλούδια, σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό από αυτό που κυριαρχεί στο κέντρο της Αθήνας, μερικά μέτρα μακριά. Εκεί, λοιπόν, ανάμεσα στη δροσιά της πρασινάδας και καθώς ο ήλιος δύει, ο σεφ και η ομάδα του έχουν στήσει μια ανοιχτή κουζίνα όπου ετοιμάζουν καθημερινά το μενού "Il Giardino Segreto”, ένα μενού που τιμά την εποχικότητα, τις πρώτες ύλες και συνθέτει με δημιουργικό τρόπο αυθεντικές γεύσεις και αρώματα της Ιταλίας.

dimitris vlaikos
Τι θα δοκιμάσετε φέτος και ποιο είναι το υλικό-έκπληξη
Φέτος, στο επίκεντρο του ανανεωμένου μενού βρίσκεται ένα ιδιαίτερο συστατικό της Μεσογείου, που δεν είναι άλλο από την ντομάτα, σε μια ακόμη ουσιαστική ενέργεια του ξενοδοχείου προς τη βιωσιμότητα. Ο Αστέριος Κουστούδης, ακολουθώντας τη μαγειρική του διαίσθηση, αναζήτησε τρόπο να καλλιεργήσει τις δικές του ντομάτες και τα κατάφερε, εξασφαλίζοντας σπάνιες ποικιλίες, όπως Datterini, Nelly’s Grape, Marmande και Fiorentino Costoluto, καλλιεργημένες χειρωνακτικά με φυσικές μεθόδους από έναν μικρό παραγωγό στις παρυφές του όρους Πατέρας. Από αυτές δημιούργησε μια εξαιρετική σάλτσα, μαγειρεμένη με ανθό αλατιού και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, την οποία συντηρεί σε γυάλινα βάζα και ανοίγει μπροστά σας. Τα φρέσκα ζυμαρικά ετοιμάζονται επί τόπου, μπροστά στο τραπέζι σας και μαγειρεύονται μέσα στην υπέροχη αυτή σάλτσα και συνοδεύονται με τυρί Σαν Μιχάλη.

Από το μενού του δεν γινόταν να λείπει η χειροποίητη πίτσα με φυσικό προζύμι αργής ωρίμανσης, τραγανή εξωτερικά και αφράτη στο εσωτερικό, διαθέσιμη σε τέσσερις εκδοχές: με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό, με φέτα, πιπεριά, ελιές, κρεμμύδι και κάππαρη, με μορταδέλα, βουβαλίσια στρατσιατέλα, πέστο βασιλικού και φιστίκι Αιγίνης και με πεκορίνο, ρικότα, παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι εμπνευσμένη από την αγαπημένη cacio e pepe. Από αυτές που δοκιμάσαμε, αυτή με το φιστίκι Αιγίνης ήταν έρωτας με την πρώτη μπουκιά. Η μορταδέλα πάνω στη στρατσιατέλα έκαναν ωραίο ντουέτο αλλά το πέστο και το φιστίκι ήταν απογειωτικά στο τελικό αποτέλεσμα. 

Μπορείτε, ωστόσο, να δοκιμάσετε και focaccia με αντζούγια και πιπεριές κονφί, ειδικά αν σας αρέσουν οι έντονες γεύσεις, αλλά και panzanella με βουβαλίσια burrata και γλυκά ντοματίνια για περισσότερη φρεσκάδα. Must try είναι και οι επιλογές  
από salumi e formaggi, με εξαιρετικά τυριά όπως το Pecorino di Pienza, Caciottona al Pepe και το σπάνιο San Pietro in cera d’api, καθώς και εκλεκτά αλλαντικά όπως Mortadella Bologna, Prosciutto San Daniele και Finocchiona, τα οποία κόβονται επί τόπου σε λεπτές φέτες με την εντυπωσιακή κόκκινη vintage μηχανή κοπής και σερβίρονται με αγκινάρες Τήνου, σαλάμι σύκου Ευβοίας και διαλεκτές ελιές.

Για το τελείωμα έχει φροντίσει ο Pastry Chef Αλέξανδρος Κούφας με το θεαματικό Armenonville με φρέσκο παρφέ με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, μαρέγκες και ζεστή σάλτσα σοκολάτας, που ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια σας. Σταθερή αξία είναι το βελούδινο και ολόφρεσκο τιραμισού (δοκιμάστε το ακόμη κι αν δεν είστε fan), ενώ το gelato, που φτιάχνεται καθημερινά με φρέσκα φρούτα εποχής και αγνές πρώτες ύλες, κλέβει για πολλούς της παράσταση λόγω της φρεσκάδας και της δροσιάς του.

dimitris vlaikos
Όλα τα παραπάνω ολοκληρώνονται με δροσιστικά cocktail ειδικά σχεδιασμένα για να συνοδεύσουν το μενού από τους βραβευμένους bartenders του ιστορικού ξενοδοχείου, από τα οποία οι επιλογές είναι πολλές και εκλεκτές. Δοκιμάστε το Bella Donna με limoncello και yuzu, το Mastic Temple με μαστίχα και γκρέιπφρουτ και το Chiedi Spritz με Amaro Averna και σόδα περγαμόντου ή στραφείτε προς τα κρασιά με επιλεγμένες ετικέτες από την Τοσκάνη, το Πιεμόντε και τη Σικελία, οι οποίες σερβίρονται και σε ποτήρι, φέρνοντάς σας κοντά στον ιταλικό αμπελώνα.

Ίσως η πιο al fresco εμπειρία της πόλης, που μας δίνει πίσω όσα μας παίρνει η εξάντληση του καύσωνα της Αθήνας.

Info
Atrium of Alexander’s Lounge | 11.00 - 02.00
Il Giardino Segreto μενού | 17:30 – 23:30 
Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία
Βασιλέως Γεωργίου Α’ 1, Αθήνα
+302103330748

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]