Τα νέα λευκά κρασιά του ελληνικού καλοκαιριού: Μαλαγουζιά ή Μοσχοφίλερο;

boutari-semeli
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2025

Δύο εμβληματικές ποικιλίες και δύο νέες εκλεκτές ετικέτες από το Κτήμα Σεμέλη και την Οινοποιία Μπουτάρη μας συστήθηκαν στο πιο μουσικό μουσείο της Αθήνας, με φόντο την Ακρόπολη.

Πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε σε μια πολύ εμπνευσμένη και φινετσάτη παρουσίαση με άρωμα όπερας, για να γνωρίσουμε από κοντά δύο καλοκαιρινά Cuvée που ετοιμάζονται να γράψουν ιστορία. Στο Μουσείο Μαρία Κάλλας, το μοναδικό μουσείο του κόσμου για την Μαρία Κάλλας, ανάμεσα στους ήχους του πιάνου και την Ακρόπολη στο φόντο και στο πλαίσιο της εκδήλωσης Notes on Legacies, δύο εμβληματικές ποικιλίες, Μαλαγουζιά και Μοσχοφίλερο, μας συστήθηκαν μέσα από τις νέες ετικέτες με την υπογραφή Μπουτάρη και Σεμέλη.

Αφού περιηγηθήκαμε στο μουσείο αφιερωμένο στη διαχρονική ντίβα της όπερας, ανάμεσα στα κοστούμια από παραστάσεις, το προσωπικό φωτογραφικό της άλμπουμ, παρτιτούρες και επιστολές, επηρεασμένοι από το μεγαλείο της καλλιτέχνιδας, ήταν μια καλή αφορμή να τσουγκρίσουμε στην υγειά της, αλλά και στο μεγαλείο της Ελλάδας που «ντύνει» απ’ άκρη σ’ άκρη τον χώρο, με δύο νέες λευκές ετικέτες που παντρεύουν την παράδοση με τη σύγχρονη οινική ματιά: τη Μαντινεία Cuvée από τα Οινοποιεία Μπουτάρη και τη Malagousia Cuvée Spéciale από το Κτήμα Σεμέλη. Δύο κρασιά με έντονη προσωπικότητα, ξεκάθαρο ύφος και φινετσάτη αισθητική, τα οποία παρουσιάστηκαν μέσα από ένα intermezzo γεμάτο μουσική, φως και χαρακτήρα, συνοδεία ζωντανής μουσικής από πιάνο. Κι όπως ακριβώς η Μαρία Κάλλας μετέφερε τη φωνή και την ψυχή της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, έτσι και τα δύο κρασιά εκφράζουν με σύγχρονο τρόπο τη δυναμική του ελληνικού αμπελώνα.

Τις νέες ετικέτες μας παρουσίασαν οι ίδιοι οι οινοποιοί που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία τους, προσφέροντας μια αυθεντική ματιά στο όραμα και τις αρχές που διαμόρφωσαν κάθε ετικέτα. Με προσωπικές αφηγήσεις και τεχνικές λεπτομέρειες, μίλησαν για τη φιλοσοφία των οινοποιείων τους, τις ιδιαιτερότητες των ποικιλιών, αλλά και τις επιλογές που δίνουν χαρακτήρα στα συγκεκριμένα cuvées, βοηθώντας μας να ανιχνεύσουμε πιο συνειδητά την εμπειρία και το ανθρώπινο στοιχείο πίσω από το αποτέλεσμα στο ποτήρι μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινής παρουσίας των δύο ιστορικών οινοποιείων υπό την ομπρέλα των Ελληνικών Οινοποιείων, ενισχύοντας την ανανεωμένη εικόνα τους και αναδεικνύοντας τον διακριτικό δυναμισμό του σύγχρονου ελληνικού κρασιού.

Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο ή και τα δύο;
Πρώτο δοκιμάσαμε το Boutari ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ Cuvée Βιολογικό Οίνο Π.Ο.Π. Μαντινεία, ένα λαμπερό λευκό κρασί από 100% Μοσχοφίλερο, δημιούργημα του οινολόγου Αλέξανδρου Τζαχρίστα. Με πλούσιο αρωματικό προφίλ με νότες γιασεμιού, τριαντάφυλλου και εσπεριδοειδών, πλαισιωμένες από δροσερές αποχρώσεις μέντας και κερήθρας, το εν λόγω κρασί προέρχεται από βιολογικούς αμπελώνες ηλικίας άνω των 50 ετών στη Μαντινεία και ωριμάζει για τρεις μήνες σε βαρέλι. Στο στόμα θα το νιώσετε δροσερό, γεμάτο και εξαιρετικά ισορροπημένο, με τραγανή οξύτητα, διακριτική γλυκύτητα και φρουτώδη, επίμονη επίγευση, ενώ θα το ταιριάξετε τέλεια με όλα τα ψάρια και τα θαλασσινά του καλοκαιριού και με κίτρινα τυριά.

Για τους λάτρεις της Μαλαγουζιάς, το Seméli MALAGOUSIA Cuvée Spéciale Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος είναι μια υπέροχη επιλογή με φρουτένιο άρωμα με την υπογραφή του οινολόγου Γιάννη Φλεριανού. Πρόκειται για μια εκλεπτυσμένη έκφραση της Μαλαγουζιάς, που αντλεί την έμπνευσή της από τον ορεινό αμπελώνα Δενδρούλια στην ορεινή Κορινθία και ωριμάζει για πέντε μήνες πάνω στις λεπτές οινολάσπες και σε βαρέλι ακακίας. Το αχυρόξανθο χρώμα της συνοδεύεται από αρώματα γλυκού τριαντάφυλλου, σιροπιού ροδάκινου, πεπονιού, αχλαδιού, ώριμων εξωτικών φρούτων και φρέσκων βοτάνων και στο στόμα είναι πλούσια, γενναιόδωρη και ζωηρή, με νότες ορυκτών και αρώματα περγαμόντου. Η δροσερή επίγευση φέρει νότες λεμονόχορτου και ελαφρώς πικάντικα στοιχεία. Έχει δυναμικότητα παλαίωσης 2-3 ετών και είναι ιδανική παρέα για θαλασσινά, πουλερικά και πιάτα με κρεμώδη τυριά.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]