Messinia Terroirs Wine Festival 2025: Οίνος, Παράδοση, Μεσσηνιακή Ψυχή

Το Messinia Terroirs Wine Festival 2025, που φιλοξενήθηκε από τις 13 έως 15 Ιουνίου στη Navarino Agora και το W Costa Navarino, αποτέλεσε έναν ύμνο στον μεσσηνιακό αμπελώνα. Εκατοντάδες επισκέπτες απόλαυσαν γευσιγνωσίες, masterclasses και πολιτιστικές εμπειρίες, αναδεικνύοντας τη Μεσσηνία ως κορυφαίο οινοτουριστικό προορισμό. Υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το φεστιβάλ ένωσε παράδοση, καινοτομία και γαστρονομία σε ένα αξέχαστο τριήμερο.
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Messinia Terroirs Wine Festival 2025, που πραγματοποιήθηκε στη Navarino Agora τον διαδραστικό, πολυπολιτισμικό χώρο της Costa Navarino και το ξενοδοχείο W Costa Navarino, από τις 13 έως 15 Ιουνίου.
Το φεστιβάλ, θεσμός πλέον για την οινική Μεσσηνία, προσέλκυσε εκατοντάδες επισκέπτες, επαγγελματίες του χώρου, ξεχωριστές προσωπικότητες, οινόφιλους και φίλους της γαστρονομίας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά, την ιστορία, τον πλούτο και τη δυναμική του μεσσηνιακού αμπελώνα.
Η φετινή, τρίτη διοργάνωση, σφραγίστηκε από πολυπληθή συμμετοχή επαγγελματιών και οινόφιλων, υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις και ένα πλούσιο πρόγραμμα, που συνδύασε τον οίνο με την παράδοση, την καινοτομία, τη γαστρονομία και την πολιτιστική εμπειρία. Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή νέων παραγωγών από τη Μεσσηνία, καταξιωμένων οινοποιών από όλη τη χώρα, διακεκριμένων επαγγελματιών στον τομέα του κρασιού, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και σημαντικών προσωπικοτήτων της ελληνικής γαστρονομικής και οινικής σκηνής. Μεταξύ άλλων στη διοργάνωση και τις παράλληλες δράσεις το παρόν έδωσαν: ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, ο πρόεδρος του ΣΕΟ, Στέλιος Μπουτάρης, ο Άγγελος Ρούβαλης, επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΟ και αντιπρόεδρος του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια, ο Τάσος Δροσιάδης, Πρόεδρος του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια, η Μερόπη Παπαδοπούλου, σύμβουλος έκδοσης του Οινοχόου και ο Γιώργος Φλούδας, Wine Director της Trinity Wines.


Η αυλαία άνοιξε στο ξενοδοχείο W Costa Navarino, με θεματικές ομιλίες και workshops για το κρασί της Πελοποννήσου, για την ανάπτυξη του δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού», και την ανάδειξη της μεσσηνιακής οινικής ταυτότητας, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας.
Η πρώτη μέρα, αφιερωμένη στην ταυτότητα του terroir και την πορεία του στρατηγικού έργου Messinia Terroirs, περιελάμβανε επίσης θεματικά workshops και παρουσιάσεις από επιστημονικές ομάδες, εκπροσώπους 4 Πανεπιστημίων, αναδεικνύοντας το χαρισματικό οινοπέδιο της Μεσσηνίας, τον δυναμισμό των ποικιλιών που καλλιεργούνται στον τόπο αυτό, αλλά και τη σημαντικότητα του προγράμματος Messinia Terroirs, για τους καλλιεργητές, τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες τουρισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας των οινοπαραγωγών που διήρκησε μέχρι τις 19:00 το απόγευμα, όλοι μεταφέρθηκαν στην Πλατεία Γευσιγνωσίας στη Navarino Agora, για να απολαύσουν τους Μεσσηνιακούς οίνους, αλλά και στοιχεία της γαστρονομίας του τόπου που παρουσιάστηκαν μοναδικά σε ειδικά διαμορφωμένα ξύλινα τραπέζια.
Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ΜW.
MESSINIA TERROIRS – Το Έργο, η Πορεία και τα Πρώτα Αποτελέσματα
Γενικός Συντονισμός:
- Μερόπη Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Σύμβουλος Έκδοσης του Οινοχόου της Καθημερινής
- Κέλλυ Δημητρούλια, Δημοσιογράφος, Συνεργάτης Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ)
16:00-16:20
Εισαγωγή: Κωνσταντίνος Τσορώνης, Υπεύθυνος Αγροδιατροφικών Δράσεων, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου (ΙΚΒΚΚ)
Χαιρετισμός: Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας
16:20-16:40 Η Ιστορία
Μεσσηνιακό Κρασί: Μία Γευστική Διαδρομή από την Προϊστορία ως Σήμερα
Εισηγητές:
- Δρ Σωκράτης Κουρσούμης, Αρχαιολόγος Υπουργείου Πολιτισμού
- Δρ Βάγια Παναγιωτίδη, Εντεταλμένη Διδάσκουσα, Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ψηφιακές Εφαρμογές στην Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά
- Σύλια Βαλάντου, Αρχαιολόγος, MSc, Υποψήφια Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
16:40-17:00 Η Γεωλογία
Το Αόρατο Terroir: Ανάλυση και Έκφραση των Πετρωμάτων στη Ζώνη της Τριφυλίας
Εισηγητές:
- Δρ Γιώργος Ηλιόπουλος, Καθηγητής Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
- Δρ Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
- Δρ Ιρένα Παππά, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
- Δρ Μαρία Γρουμπού, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Παλαιοντολογίας & Στρωματογραφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
17:00-17:20 Η Αμπελουργία
Η Γη Μιλάει με Κλήματα: Αμπελουργικά Τοπία της Τριφυλίας
Εισηγητές:
- Δρ Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Δρ Θανάσης Τσαφούρος, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
- Δρ Πωλίνα Τσαλγατίδου, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
17:20-17:40 Συμμετοχικό Panel
Οι Παραγωγοί Φιλεριού της Μεσσηνίας
17:40-18:00 Οι Χημικές Ζυμώσεις
Ανάπτυξη Εργαλείων για Βιοχημικό και Τεχνολογικό Χαρακτηρισμό Άγριων και Γηγενών Zυμών
Εισηγητές:
- Δρ Ιωάννης Καπόλος, Καθηγητής Χημείας, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
- Δρ Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Επίκουρος Καθηγητής Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Οι οινοπαραγωγοί της Μεσσηνίας που συμμετείχαν φέτος στο Φεστιβάλ είναι οι:
Andania Valley Wines, Astir X Winery, Biovin – Tsavolakis Wines, Domaine Dereskos – Κτήμα Δερέσκου, Estate Gotsis – Κτήμα Γκότση, Evritos, Georgios P. Tsamis, Lacules Estate, Navarino Vineyards, Nestor Winery, Oinotropai Estate – Winery, Panagiotopoulos Family Estate Wines, Patsouros Winery & Vineyards, Stasinopoulos Winery, Tagalakis Winery, Οινοποιία Ψαρούλη – Psaroulis Wines, Οίνος Παυλόπουλου και Ψαρραίος.
Στην Πλατεία Γευσιγνωσίας, ανάμεσα σε 18 Μεσσήνιους οινοπαραγωγούς, έδωσαν το παρόν «Ροδίτες και Μαυροδάφνες 5 οινοπαραγωγών από την Αιγιάλεια», μέσα από την Γέφυρα Συνεργασίας που έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Messinia Terroirs με το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια.
Έντονο γαστρονομικό ενδιαφέρον έδωσε και το βιολογικό τραπέζι Bio Effect Greece, το οποίο παρουσιάστηκε από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, όπου οι επισκέπτες δοκίμασαν βιολογικά προϊόντα από τη Μεσσηνία, από λάδι, σύκα, ελιές, μέχρι φρούτα και λαχανικά.
Το εμφιαλωμένο αρτεσιανό νερό "Ανδανία", που αναβλύζει στους πρόποδες των Αρκαδικών Ορέων, συνόδευσε τις γευσιγνωσίες και τις γαστρονομικές αποδράσεις στην Πλατεία Γευσιγνωσίας, και στάθηκε δίπλα στη διοργάνωση υποστηρικτής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με ένα αφιέρωμα στη μαύρη σταφίδα, αναδεικνύοντας τη διατροφική και πολιτισμική της αξία. Ιστορικοί, επαγγελματίες και επιστήμονες μίλησαν για τον μικρό θησαυρό που γεννά η άμπελος και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, την οικονομία και την παράδοση του τόπου. Έγινε αναφορά στην ιστορική πορεία της σταφίδας, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, καθώς και στις σύγχρονες εφαρμογές της στη διατροφή, τη βιομηχανία τροφίμων και την έρευνα. Το κοινό, το απόγευμα της ίδιας μέρας, είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει παραδοσιακά εδέσματα και καινοτόμους συνδυασμούς με βάση τη μαύρη σταφίδα, ενώ δεν έλειψαν και οι ζωντανές μαρτυρίες για την πορεία της καλλιέργειας της πολύτιμης αυτής υπερτροφής.
Μία ενδιαφέρουσα σύγκριση με θέμα «Οίνος & Ελαιόλαδο της Μεσσηνίας», έγινε από την Μαρία Κατσούλη, Οινοχόο, Γευσιγνώστρια και Διευθύντρια Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου «Athena IOOC».
Το απόγευμα δύο εξειδικευμένα Masterclasses παρουσιάστηκαν από τον Νικόλα Γιαννόπουλο DipWSET και την Τίνα Παπασίνου DipWSET / MSc in Food Technology. Ένα για τα ξεχωριστά Φιλέρια της Μεσσηνίας και ένα για τα περίφημα Cabernet Sauvignon της Τριφυλίας.
Το βράδυ, η Navarino Agora μεταμορφώθηκε σε ένα πολύχρωμο οινικό χωριό, με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Η Πλατεία Γευσιγνωσίας γέμισε για δεύτερη μέρα με οινογνωσίες, εκθέσεις, παιχνίδια γεωμυθολογίας για παιδιά και γευστικές δοκιμές για μικρούς και μεγάλους, με κεντρικό πρωταγωνιστή τη Μαύρη Σταφίδα.
Ο σεφ Ιάκωβος Απέργης, έφτιαξε διατροφικές μπάρες με μαύρη σταφίδα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Μεσσηνίας», παρουσίασε μία παραδοσιακή συνταγή της Μεσσηνίας, την Τσιλαδιά, από μπακαλιάρο μέσα από την χορηγία των 7 Θαλασσών και μαύρη σταφίδα, σε συνεργασία με το Barbounaki by Papaioannou, που βρίσκεται στη Navarino Agora, και ως επιδόρπιο πρόσφερε παγωτό με πετιμέζι Καραγγελής και μαύρη σταφίδα σε συνεργασία με το κατάστημα Goat it στη Navarino Agora.
Παράλληλα, το Τυροκομείο Κωσταρέλος, όπως κάθε χρόνο έστησε και για τις δύο βραδιές ένα πλούσιο μπουφέ με υπέροχα τυροκομικά προϊόντα και τη φημισμένη φέτα του, σε μία «κάθετη παρουσίαση 6 τύπων φέτας» ανάλογα με την ωρίμασή της που φτάνει και τους 18 μήνες.

Η αυλαία του Messinia Terroirs Wine Festival 2025 έπεσε την Κυριακή 15 Ιουνίου με συζητήσεις για τη στρατηγική επικοινωνίας των αγροτικών προϊόντων, ενώ τα εκπαιδευτικά masterclasses, στην υπερσύγχρονη αίθουσα του W Costa Navarino, εστίασαν στις βασικές αρχές γευσιγνωσίας, στην εξυπηρέτηση του πελάτη και την ενημέρωση της λίστας κρασιών με Μεσσηνιακούς Οίνους, καθώς και στην προστιθέμενη αξία των ελληνικών ποικιλιών στον τουριστικό χάρτη της Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα, το Masterclass του WSPC, με τον μοναδικό Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, ήταν αφιερωμένο στους επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας, για τις βασικές αρχές της γευσιγνωσίας, ενώ είχε ως σημείο αναφοράς τον Μεσσηνιακό Οίνο.
Η Μαρία Κατσούλη, οινοχόος και γευσιγνώστρια, μίλησε για τις λίστες κρασιών σε ένα εστιατόριο, καθώς και για τον συνδυασμό των οίνων της Μεσσηνίας με τις γεύσεις και την τοπική κουζίνα.
Τέλος, ο Γιάννης Διονυσόπουλος, ιδιοκτήτης της κάβας Kiari Wine & Deli στην Κορώνη, παρουσίασε τις ελληνικές ποικιλίες της Μεσσηνίας που πρέπει να σερβίρονται στους επισκέπτες της Μεσσηνίας και πελάτες των εστιατορίων του τόπου, ως υπηρεσία προστιθέμενης αξίας για τον επισκέπτη.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Messinia Terroirs Wine Festival επιβεβαίωσε τον ρόλο του ως ένα από τα κορυφαία οινικά και πολιτιστικά γεγονότα στη Μεσσηνία και έθεσε ακόμη πιο ισχυρά θεμέλια για την προώθηση του τοπικού κρασιού και του αμπελοοινικού τουρισμού.
Η διοργάνωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και εντάσσεται στο καινοτόμο πρόγραμμα Messinia Terroirs, το οποίο στοχεύει στη βιώσιμη αναγέννηση του μεσσηνιακού αμπελώνα και την καθιέρωση της περιοχής ως πρότυπο οινοτουριστικό προορισμό.
Συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ είναι από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, και η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας και τελεί υπό την αιγίδα της ΕΝΟΑΠ και της ΕΔΟΑΟ και των Ελληνίδων του Κρασιού.

Βασικός χορηγός και υποστηρικτής της διοργάνωσης είναι η Costa Navarino.
Χορηγός της δράσης προβολής των οινοποιών και της γευσιγνωσίας των κρασιών τους, είναι το κατάστημα Cellier στη Νavarino Agora, ενώ όλα τα Master Classes στήριξε το WSPC – Wine and Spirits Professional Center.
Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου ιδρύθηκε το 2011. Αποστολή του είναι η δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσσηνία που μπορεί να γίνει πρότυπο για όλη την Ελλάδα και πέρα από αυτήν, χτίζοντας καινοτόμες δράσεις μαζί με την κοινωνία. Με τον άνθρωπο πάντα στο επίκεντρο εργάζεται για μια πιο ισότιμη κοινωνία, που θα βασίζεται σε έναν δυναμικό και ανθεκτικό αγροτικό τομέα και θα αναδεικνύει τη ζωντανή πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον. Τα προγράμματα του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου που επεκτείνονται πλέον και πέρα από τα σύνορα της Μεσσηνίας, εστιάζουν ιδιαίτερα στην καινοτόμα επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την εκπαίδευση, τη νέα γενιά, την τέχνη και την κοινωνική προσφορά. Η δράση του Ιδρύματος βασίζεται στη στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία, τον επιχειρηματικό κόσμο, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους θεσμικούς φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών, δημιουργώντας ένα πρότυπο συλλογικής δράσης για το κοινό καλό.

Διονύσης Παπαδάτος, MBA, Επικεφαλής Συντονισμού Δράσεων
Τ/ 27230 28353
Μ/ 6949593333