«Το Μεγάλο Βιβλίο της Θάλασσας»: Ένα αριστούργημα γαστρονομίας τώρα στα ελληνικά
Μια έκδοση-σταθμός για τους επαγγελματίες και τους λάτρεις της θαλασσινής κουζίνας μόλις κυκλοφόρησε: «Το Μεγάλο Βιβλίο της Θάλασσας» είναι ένα έργο που μας καλεί να ξανανακαλύψουμε τη θάλασσα όχι μόνο ως προορισμό, αλλά ως ανεξάντλητη πηγή γεύσεων, γνώσης, πολιτισμού και δημιουργίας.
Το "Le Grand Livre de la Mer" είναι ένα μνημειώδες έργο της γαλλικής γαστρονομίας, που πρωτοεκδόθηκε από τον κορυφαίο εκδοτικό οίκο Alain Ducasse Editions. Πλέον, είναι διαθέσιμο και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Gastronomy Essentials, με την υψηλή αισθητική και εγκυρότητα του πρωτοτύπου να παραμένουν αναλλοίωτες, με την ελληνική έκδοση να επιμελείται ο Chef Αριστοτέλης Μέγκουλας, φροντίζοντας για την απόδοση του περιεχομένου με ακρίβεια και σεβασμό.
Σε 296 σελίδες, το βιβλίο συνδυάζει την επιστημονική εγκυρότητα με τη δημιουργική δύναμη της μαγειρικής τέχνης. Με υπογραφή τριών καταξιωμένων Chefs -Nolwenn Corre, Emmanuel Pilon και Julien Lemarié- και της ειδικού στα θαλασσινά Sonia Bichet (Meilleur Ouvrier de France 2023), αποκαλύπτει τα μυστικά της σύγχρονης θαλασσινής γαστρονομίας: από τη βιώσιμη αλιεία και την εποχικότητα, μέχρι τις τεχνικές αξιοποίησης κάθε πρώτης ύλης. Περισσότερες από 80 συνταγές και αναλυτικές τεχνικές βήμα-βήμα καθιστούν το βιβλίο πολύτιμο εργαλείο για chefs, απαιτητικούς ερασιτέχνες μάγειρες, ψαράδες αλλά και όλους όσοι θέλουν να εμβαθύνουν στην κουλτούρα και τη γεύση της θάλασσας.

Η προσαρμογή του "Le Grand Livre de la Mer" για το ελληνικό κοινό έγινε με μεγάλη προσοχή από τις Εκδόσεις Gastronomy Essentials, δίνοντας έμφαση τόσο στη διατήρηση της ουσίας του γαλλικού έργου όσο και στην οπτική του αρτιότητα, από τις φωτογραφίες έως τη σχεδίαση των σελίδων. Το βιβλίο ανοίγει με μια διεξοδική ματιά στον κόσμο της αλιείας: τεχνικές, εποχικότητα, περιοχές, οικολογικές ευαισθησίες και κατηγοριοποίηση των ψαριών, ενώ παρουασιάζει και τηνη ανάγκη υπεύθυνης κατανάλωσης, με αναφορές και στους χημικούς ρυπαντές.
Η ύλη είναι οργανωμένη σε πέντε εκτενείς ενότητες, καλύπτοντας όλο το φάσμα των θαλάσσιων προϊόντων:
- 1ο κεφάλαιο: Πάνω από 50 είδη ψαριών με οδηγίες για αναγνώριση φρεσκάδας, καθαρισμό και φιλετάρισμα.
- 2ο κεφάλαιο: Οστρακοειδή και μαλακόστρακα (γαρίδα, αστακός, καβούρι, καραβίδα).
- 3ο κεφάλαιο: Κεφαλόποδα (χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά), βασικά στην ελληνική κουζίνα.
- 4ο κεφάλαιο: Οστρακόδερμα (μύδια, στρείδια, αχιβάδες) και τρόποι διαχείρισης.
- 5ο κεφάλαιο: Φύκια και θαλάσσια φυτά, με σύγχρονες εφαρμογές στη μαγειρική.

Ανάμεσα στις 80 δημιουργίες, συναντάμε τόσο κλασικά υλικά όσο και πρωτότυπα, σε συνταγές που συνδυάζουν παραδοσιακή τεχνική με μοντέρνα προσέγγιση όπως Χριστόψαρο με καμένο πράσο & miso, ένας αναπάντεχος συνδυασμός γαλλικής και ιαπωνικής φιλοσοφίας, Γεμισμένο κεφάλι αστακού, που φέρνει στο προσκήνιο τις ξεχασμένες κοπές, Φαλάφελ από φύκια με φαγόπυρο, μια μοντέρνα vegan προσέγγιση, Καινοτόμα καρυκεύματα και σάλτσες με θαλάσσιο κολλαγόνο και ιώδιο, δείγματα μιας avant-garde προσέγγισης που συνδυάζει γεύση και διατροφή, Σουπιά με φύλλα καπουτσίνο και αγγούρι, Πεσκανδρίτσα και αρακάς, Ουρές καραβίδας, καρότα και λεμόνι κονφί, Φαγκρί, μάραθος, μαύρο λεμόνι, Ταρτάρ σαργού με καρότο και κουρκουμά, Φτερό σαλαχιού με μαύρο βούτυρο, Πεσκανδρίτσα με κουνουπίδι και μοσχολέμονο, Αχινός, φασόλια Coco και καμένο εσπεριδοειδές, Καραβίδα με μήλο και γογγύλι, Μεσογειακό χταπόδι με σάλτσα cacciucco.

Πέρα από τις συνταγές, παρουσιάζονται τεχνικές καθαρισμού, συντήρησης και εντυπωσιακής παρουσίασης των θαλασσινών, ενώ γίνονται καινοτόμες προσεγγίσεις με υλικά όπως το θαλάσσιο κολλαγόνο και το ιώδιο, φέρνοντας τη διατροφή στο επίκεντρο της γαστρονομικής δημιουργίας.
«Το Μεγάλο Βιβλίο της Θάλασσας» δεν είναι απλώς ένα βιβλίο συνταγών, είναι ένα σύγχρονο γαστρονομικό εργαλείο και ταυτόχρονα ένας φόρος τιμής στη θάλασσα, ιδανικό για όσους αγαπούν τη μαγειρική, τη γνώση και την αληθινή γεύση.
Η ελληνική έκδοση διατίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο, αποκλειστικά online μέσω του www.cucina.gr.







