7 διεθνή πιάτα που ίσως να μην γνωρίζατε

kabsa
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Γνωρίζουμε πολλά εθνικά πιάτα διαφόρων χωρών της γης, αλλά τι μας λέει το Kabsa ή το Nasi Lemak;

Kabsa Σαουδική Αραβία

Το kabsa είναι ένα πιάτο βασισμένο στο ρύζι και το κρέας. Είναι εξαιρετικά νόστιμο και συναντάται σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Έχει μυρωδιές από μπαχαρικά που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την γεύση του πιάτου, όπως είναι το μαύρο πιπέρι, το γαρίφαλο, το κάρδαμο, το σαφράν, η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. Τα μπαχαρικά ανακατεύονται με το κρέας (κοτόπουλο, κατσίκι, αρνί, καμήλα, ψάρι ή γαρίδες), μαζί με κρεμμύδια, σταφίδες και αμύγδαλα. Το μαγείρεμα μπορεί να γίνει επίσης, με πολλούς τρόπους, αλλά ο πιο συνηθισμένος είναι το mandi, μια αρχαία μέθοδος ψησίματος του κρέατος μέσα στη γη και το mathbi, όταν το κρέας ψήνεται επάνω σε καυτές πέτρες.

Bobotie Νότια Αφρική

Ίσως να μας θυμίζει την μπομπότα σαν λέξη, αλλά μάλλον καμία σχέση δεν έχει με αυτή, μιας και το Bobotie φτιάχνεται στη Νότια Αφρική με κρέας μέσα σε σάλτσα από αυγό και μπαχαρικά. Οι σύγχρονες εκδοχές της συνταγής, προσθέτουν κάρι, ενώ άλλες κρεμμύδια. Παραδοσιακά, το bobotie περιέχει και αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες ή βερίκοκα, αλλά και καρύδια ή μπανάνα. Τα διαφορετικά συστατικά που μπορούν να προστεθούν, όπως τα φρούτα, το κάρι, μπορούν να αλλάξουν πολύ την τελική γεύση. Η σάλτσα με το αυγό γίνεται ανακατεύοντας αυγό με γάλα και περιχύνοντας το κρέας με αυτό, προς το τέλος του μαγειρέματος.

Nasi Lemak Μαλαισία

Στη γλώσσα της Μαλαισίας «nasi lemak» σημαίνει «λιπαρό ρύζι».  Το όνομα αυτό άλλωστε δεν βγήκε τυχαία, αφού το ρύζι βράζει μέσα σε γάλα καρύδας και αποκτά λιπαρότητα. Το ρύζι παραδοσιακά σερβίρεται μέσα σε φύλλο μπανάνας, μαζί με φέτες αγγούρι, καβουρδισμένα φιστίκια, ένα αυγό βραστό και sambal καυτερή σος. Επίσης, μπορεί να συνοδεύει κρέας ή ψάρι.

Tom Yum Ταϊλάνδη
Το tom yum είναι μια σούπα καυτερή, πικάντικη και ελαφρώς ξινή στη γεύση. Περιέχει συνήθως γαρίδες ή κοτόπουλο, κόλιαντρο, lemon grass και βασιλικό. Είναι πολύ αρωματική και πολύ υγιεινή. Τom yum μπορεί να συναντήσετε σε διαφορετικές εκδοχές, όπως με προσθήκη γάλακτος από καρύδα. Η προετοιμασία του είναι ελαφρώς μπελαλίδικη, αφού απαιτεί την ανάμιξη διαφόρων μπαχαρικών για πολλή ώρα.

Bigos Πολωνία

Το bigos είναι ένα παραδοσιακό μαγειρευτό φαγητό που καταναλώνεται στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λευκορωσία. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν συνδυασμό κρέατος και ξινολάχανου. Πολλοί προσθέτουν και λουκάνικο, ντομάτα ή μέλι. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές ανάλογα με την περιοχή και το σπίτι. Από κρέατα προτιμώνται το χοιρινό, το καπνιστό, το μοσχάρι και το λουκάνικο. Χαρακτηρίζεται ως το πιάτο του κυνηγού, αφού παλιότερα περιείχε ό,τι κρέας περίσσευε από τα ζώα που έπιαναν οι κυνηγοί. Συνοδεύεται συνήθως από μαύρο ψωμί ή πατάτες.

Pork Adobo Φιλιππίνες

Στις Φιλιππίνες, συνήθιζαν να μαγειρεύουν με ξύδι, ώστε να μην αλλοιώνεται το φαγητό τους εύκολα και του έδιναν ταυτόχρονα, γεύση και νοστιμιά. Το pork adobo είναι το εθνικό πιάτο των Φιλιππινών. Το adobo είναι ο τρόπος που παλιότερα σιγομαγείρευαν το κρέας μέσα σε ξύδι, σκόρδο και αλάτι για να συντηρηθεί για καιρό. Έτσι προέκυπτε ένα κρέας με ελάχιστο εώς καθόλου ζουμί, εξαιρετικά μαλακό.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]