Porridge: η νέα μεγάλη αγάπη στο… πρωινό

porridge
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται και πληθύνονται και στην Ελλάδα, εκείνοι που ξεκινούν την μέρα τους με ένα γεμάτο μπολ με κουάκερ και γάλα ή νερό, δυναμωτικό και θρεπτικό, ό,τι πρέπει για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες.

Στην αγγλική αργκό, η λέξη «porridge» σήμαινε το φαγητό των φυλακών, ενώ η φράση «doing porridge» δήλωνε την ποινή φυλάκισης και μάλλον, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη η χρήση της λέξης αυτής για ένα γεύμα, που περισσότερο ταίριαζε… σε ασκητές!

Όλα αυτά όμως μέχρι πρόσφατα, που το porridge μετατράπηκε στο ιδανικό πρωινό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και φροντίζουν να τρέφονται υγιεινά και θρεπτικά. Σήμερα το porridge έχει γίνει η νέα μεγάλη αγάπη των απανταχού foodies.

Στη Βρετανία, σχεδόν ένας στους δύο προτιμά το porridge για πρωινό κάθε μέρα, στη Βόρεια Ευρώπη είναι από τις πρώτες τους προτιμήσεις, ενώ η κατανάλωσή του σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Τι είναι όμως, το porridge; Πρόκειται για έναν χυλό, γλυκό ή αλμυρό, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μοιάζει ελαφρώς με τα απλά δημητριακά με γάλα, αλλά είναι ένα μίγμα βρασμένο και χυλωμένο.

Το καλό είναι ότι χρειάζεται για να το φτιάξετε μόλις 3 συστατικά: δημητριακά (κυρίως βρώμη), ζεστό νερό (ή γάλα) και ζάχαρη/μέλι (ή αλάτι). Θα χρειαστεί να βράσετε τη βρώμη στο γάλα ή το νερό μέχρι να φτιαχτεί ένας χυλός στον οποίο θα λιώσετε το αλάτι ή τη ζάχαρη. Πολλοί προσθέτουν πολλά ακόμα συστατικά για να το εμπλουτίσουν, όπως ξηρούς καρπούς, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, κανέλα κτλ. Αλλά μάλλον έτσι ξεφεύγουμε πια από την εκδοχή ενός υγιεινού πρωινού.

Στην αρχή το porridge αποτελούσε ένα αλμυρό γεύμα, στο οποίο προσέθεταν ακόμα και κρέας ή λαχανικά, αργότερα όμως, η γλυκιά του εκδοχή έγινε πολύ αγαπητή. Με λίγη ζάχαρη ή μέλι, φρέσκα φρούτα και μερικά αμύγδαλα, γίνεται το τέλειο πρωινό για τον χειμώνα μας.

Κι αν θέλετε τη γνώμη μας, μην κατευθυνθείτε στην ευκολία των έτοιμων μιγμάτων, στα οποία προτίθεται απλά νερό ή γάλα, αλλά προτιμείστε να φτιάξετε μόνοι σας ένα μπολ porridge με ό,τι σας αρέσει περισσότερο.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]