Έθνικ γαστρονομικές γωνιές στην Αθήνα

indiko-karu-kotopoulo
ΤΡΙΤΗ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Τα καλύτερα ταξίδια είναι τα νοερά και ο καλύτερος τρόπος για να τα ζήσετε είναι μέσα από τη γεύση. Οι φωτογραφίες και οι ταξιδιωτικές εμπειρίες των φίλων βοηθούν, αλλά δεν αρκούν. Ούτε και ένα πιάτο ρώσικη σαλάτα αρκεί για να νιώσεις τον παγωμένο αέρα της Μόσχας, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει πολύ περισσότερο να μπείτε στο κλίμα.

Η Αθήνα είναι μια πολυπολιτισμική πόλη, με όλου του κόσμου της φυλές κρυμμένες στις γειτονιές της. Όλοι αυτοί οι επισκέπτες συνεχίζουν τις γαστρονομικές συνήθειες της πατρίδας τους και τις προσφέρουν και σε εμάς.  Οι παρακάτω επιλογές είναι μερικές μόνο από τις πολλές που προσφέρει ο γευστικός ορίζοντας της Αθήνας. Εξερευνήστε οι ίδιοι τις «ξένες χώρες» μέσα στη δική μας… χώρα.

Ρωσικές γεύσεις

Βαλεντίνα

Το φιλόξενο ύφος της ρωσικής κουζίνας είναι ακόμα πιο έντονο στο εστιατόριο της Καλλιθέας, που μοιάζει πολύ οικογενειακό. Στη Βαλεντίνα, θα πρέπει να δοκιμάσετε τη ρώσικη σαλάτα και τα πιροσκί, όσο προφανείς επιλογές και αν ακούγονται. Και αφού θα φτάσετε μέχρι τη… Ρωσία, επιβραβεύστε τον εαυτό σας με το αρνίσιο σουβλάκι ή αλλιώς σασλίκ ή έστω τα γεμιστά με τυρί ρωσικά ζυμαρικά, βαρενίκι. Η Βαλεντίνα, η καλή κουζίνα της και οι πολύ καλές τιμές της αξίζουν και με το παραπάνω την προσοχή και την επίσκεψή σας.

Πληροφορίες: Λυκούργου 235, Καλλιθέα, 210 9431871.

Ανατολίτικο… fast-food

Mirch

Το ινδικό σουβλάκι της Ερμού έχει τραπεζάκια για να σας φιλοξενήσει, αλλά η νοοτροπία του μαγαζιού είναι εκείνη του «πακέτου». Το ινδικό σουβλάκι αν και πικάντικο, είναι ελαφρύ, αφού είναι από κοτόπουλο και τόσο μεγάλο, ώστε ένα να φτάνει για δυο. Λεπτή ινδική πίτα, τρυφερό κοτόπουλο, πικάντικη σως και γιαούρτι για να «σβήνει» αυτομάτως το καυτερό της σάλτσας, είναι τα κύρια συστατικά του. Ένα επιπλέον ατού του μαγαζιού είναι η μεγάλη ποικιλία από μπίρες και το πάντα ευγενικό προσωπικό. Αξίζει τη δοκιμή και με το παραπάνω, όταν με 4 ευρώ μπορούν να χορτάσουν 2 άτομα!

Πληροφορίες: Ερμού 109, Μοναστηράκι, 210 3239759, http://mirch.gr/

Το ινδικό του Μπάρμπα Τζώρτζ

Το ινδικό σουβλάκι όμως, υπήρχε από καιρό στον γευστικό χάρτη της Αθήνας και μάλιστα, στην πολύ αυθεντική συνταγή του, που είναι το σουβλάκι του Μπάρμπα Τζώρτζ. Το μαγαζί των Εξαρχείων έχει θρέψει πολλούς θαμώνες της περιοχής, με τα περιβόητα σουβλάκια και το αρωματικό του ρύζι. Το μέρος έχει τραπεζάκια για να καθίσει όποιος θέλει, αλλά η παράδοση θέλει το ινδικό στο χέρι, όπως το τρώνε οι Ινδοί στη χώρα τους… με τα χέρια. Κοτόπουλο τυλιγμένο σε λεπτή ινδική πίτα, συνοδεύεται από σάλτσα με διαβαθμίσεις, λιγότερο ή περισσότερο καυτερές. Φροντίστε να το δοκιμάσετε, αφού όλοι το έχουν ήδη κάνει πριν από εσάς…

Πληροφορίες: Μεσολογγίου 4, Εξάρχεια, 210 3826505.

Raja Jee Fast Foods

Η Μέση Ανατολή έχει δυναμική παρουσία στον τομέα του fast food στην Αθήνα και ακόμα ένα γερό παράδειγμα αυτού είναι το αραβικό στη Σοφοκλέους. Το Raja Jee είναι γνωστό για τα φαλάφελ του και τα αραβικά κεμπάπ σουβλάκια του, που δε χορταίνουν μόνο τους ομοεθνείς, αλλά και τους Έλληνες που τιμούν σε καθημερινή βάση το καλό ανατολίτικο φαγητό. Όταν μάλιστα, το πιάτο έρχεται και σε λογικές τιμές και καλή ποιότητα, για ποιο λόγο να μην το προτιμήσετε;

Πληροφορίες: Σοφοκλέους 47, Αθήνα, 210 3245272

Νότιο- & κέντρο- αμερικανικό

Maracana Grill

Εκτός όμως, από τις ανατολίτικες συνήθειες που πολλοί με ευκολία έχουμε εντάξει στη διατροφή μας, υπάρχει και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού και η βραζιλιάνικη κουζίνα, που κι εκείνη έχει άξια εκπροσώπηση στο λεκανοπέδιο. Μία από τις επιλογές σας, αν θέλετε να καταναλώσετε πολύ κρέας και άφθονη caipirinha, είναι το Maracana Grill στην Καλλιθέα. Το μαγαζί έχει τα χρώματα της Βραζιλίας, την αισθητική της χώρας και το σύστημα «rodizio», σύμφωνα με το οποίο έχετε την ευκαιρία να καταναλώσετε όσο φαγητό εσείς θέλετε, στην τιμή των 18 ευρώ το άτομο. Δοκιμάστε λοιπόν, τις αντοχές σας στα κρέατα σούβλας, από κοτόπουλο και μοσχάρι μέχρι κοτομπέικον και πανσέτα, τις δροσιστικές σαλάτες και τα βραζιλιάνικα μαγειρευτά.

Πληροφορίες: Κολοκοτρώνη 55, Καλλιθέα, 210 9400801,  http://www.maracanagrill.gr/.

Κίτρινος σκίουρος

Ο Κίτρινος Σκίουρος στα Ιλίσια μεταφέρει τον επισκέπτη σε έναν χαλαρωτικό πλανήτη. Η κουζίνα του είναι αυθεντική βραζιλιάνικη, με όλα  τα παραδοσιακά της πιάτα, όπως είναι η φεσουάδα, με μαύρα φασόλια και τέσσερα είδη κρέατος και η τηγανιτή ρίζα Yucca Frita. Η μουσική συνοδεύει γλυκά την επίσκεψή σας στο μαγαζί, ενώ ο μικρός εσωτερικός χώρος, καθιστά την τηλεφωνική κράτηση απαραίτητη.

Πληροφορίες: Δημητρέσσα 21, Ιλίσια, 210 7211515, 210 7211586, http://www.kitrinos-skiouros.gr/.

Ο Μεξικανός

Ένα από τα αυθεντικότερα έθνικ εστιατόρια της Αθήνας είναι ο «Μεξικανός», του οποίου το όνομα προδίδει και τον προσανατολισμό του. Ο χώρος έχει τα έντονα χρώματα του Μεξικού, νόστιμη Μαργαρίτα και πολύ καλή ποιότητα φαγητού. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει όλα όσα έχουν κάνει διάσημη τη μεξικανική κουζίνα, από εντσιλάδας και τάκος, μέχρι κεσαντίγια, μπουρίτο και σως γουακαμόλε. Μη φύγετε χωρίς να έχετε πιει την τεκίλα που σας αναλογεί και «αφήστε» λίγο χώρο για το επιδόρπιο...

Πληροφορίες: Ευδήλου 15, Ζωγράφου, 210 7716900, http://www.mexicanos.gr/restaurant.

Άπω ανατολή

Yamato Furinkazan

Το γιαπωνέζικο εστιατόριο Yamato είναι η συνέχεια της αλυσίδας του Furinkazan του Συντάγματος και έχει όλα τα στοιχεία που το έκαναν τόσο αγαπητό στο κοινό της Αθήνας. Η αισθητική είναι λιτή και ξεκούραστη στο μάτι, η εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου, ενώ το σούσι, συνεχίζει τη φήμη του ως ένα από τα καλύτερης ποιότητας στην Αθήνα.  Το μαγαζί διατηρεί στο μεγαλύτερο μέρος του το μενού του Furinkazan της Απόλλωνος. Δοκιμάστε τις σαλάτες, τα χειροποίητα ζυμαρικά και μην φύγετε χωρίς να αποκτήσετε τη δική σας γνώμη για το nigiri. 

Πληροφορίες: Αλκιμάχου 21, Αθήνα, 210 7245361, http://www.furin-kazan.com/

Fulihua

Η Άπω Ανατολή έχει πολλές ταυτότητες και την πιο αυθεντική από αυτές θα τη συναντήσετε κρυμμένη στο Μεταξουργείο. Στον πεζόδρομο της Ιάσoνος με τα κόκκινα φώτα, θα βρείτε τις νέον επιγραφές του κινέζικου Fulihua, ενώ ανηφορίζοντας τα σκαλάκια της εισόδου θα βρεθείτε σε έναν άλλο κόσμο, όχι ιδιαίτερης αισθητικής, αλλά εξαιρετικής νοστιμιάς και αυθεντικότητας. Η μεγαλύτερη πρόκληση εδώ, είναι η συνεννόηση με το προσωπικό, που δεν μιλά ούτε ελληνικά ούτε αγγλικά. Η περισσή ευγένεια όμως και η καλή διάθεση είναι όσα χρειάζονται για να φάτε καλά. Σε αυτό βοηθάει και το φαγητό, ενώ για να υπερτερούν αριθμητικά οι Κινέζοι πελάτες, κάτι καλό θα σημαίνει. Δροσιστείτε οπωσδήποτε με κινεζική μπίρα.

Πληροφορίες: Ιάσoνος 25, Μεταξουργείο, 210 5245688.

Ανθή Παπαγεωργίου