Vinoterra Resto & Cava: Η κάβα που έγινε εστιατόριο
Μεσογειακά πιάτα με διεθνείς επιρροές, όμορφο περιβάλλον, πληθώρα ετικετών που διατίθενται σε μπουκάλι ή ποτήρι και αρκετά προσιτές τιμές, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους το Vinoterra Resto & Cava αξίζει την προσοχή σας.
Η λογική του καλού κρασιού που συνοδεύει ένα ωραίο πιάτο και μάλιστα, σε αρκετά φιλικές τιμές, είναι ιδιαίτερα προκλητική για πολλούς από εμάς. Υπέκυψα κι εγώ στον πειρασμό και πέρασα μια βόλτα από το Vinoterra Resto & Cava. Φυσικά, δεν απογοητεύτηκα αλλά αντίθετα, εξεπλάγην ευχάριστα σε όλους τους τομείς.
Ο χώρος του εστιατορίου είναι μοντέρνος αλλά και απλός, οικείος, χωρίς δήθεν εκκεντρικότητες και mainstream πινελιές. Ο μεγάλος μαυροπίνακας στο βάθος της αίθουσας τραβάει την προσοχή και δίνει μια πολύ όμορφη και πρωτότυπη αίσθηση, αλλά και μια λειτουργική λύση, καθώς εκεί αναγράφονται τα πιάτα ημέρας.
Η τζαμαρία δίνει «αέρα» στον χώρο και δημιουργεί μια πολύ ωραία και καθαρή ατμόσφαιρα. Η πλατιά μπάρα ενδείκνυται για όσους προτιμούν να απολαύσουν ένα ποτήρι κρασί με μια ποικιλία τυριών ή λίγους μεζέδες, χωρίς να καθίσουν σε τραπέζι, όπως ακριβώς θα έκαναν και σε ένα μπαρ. Και τα τραπέζια όμως του εστιατορίου είναι πολύ άνετα, μεγαλούτσικα και με πολύ προσεγμένες αισθητικές λεπτομέρειες.
Παρ’ όλο που οι γεύσεις αλλάζουν συχνά-πυκνά και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή στα πιάτα ημέρας, το μενού είναι πάντα μικρό και εκλεκτό, κυρίως μεσογειακό, με αρκετές διεθνείς επιρροές. Από τα πιάτα που δοκίμασα νοστιμότατη και δροσερή ήταν η πλούσια πράσινη σαλάτα με σος εσπεριδοειδών που είχε την σωστή ποσότητα dressing και ήταν αρκετά χορταστική.
Από τα ορεκτικά ξεχώρισα την tortilla κοτόπουλου, ζεστή, εμφανίσιμη, για να γλύφεις τα δάχτυλά σου, ενώ ιδιαίτερα νόστιμο και πρωτότυπο σαν συνδυασμός, ήταν το ψημένο χαλούμι με σος δαμάσκηνου. Ταίριαζαν φανταστικά μεταξύ τους οι γεύσεις του πιάτου και γέμιζαν το στόμα χωρίς να σε λιγώνουν.
Το ψαρονέφρι με γαλλικές πατάτες και σάλτσα από Port ήταν ψημένο ιδανικά, ενώ ο τραχανάς με μανιτάρια και γιαούρτι έδινε μια δυνατή ελληνική πινελιά στο μενού.
Μόλις ολοκληρώσαμε την παραγγελία, ο νεαρός sommelier έφτασε στο τραπέζι ρωτώντας οικεία κι ευγενικά τι κρασί μας αρέσει, πώς το προτιμούμε, τι είχαμε παραγγείλει και σε τι τιμές θα θέλαμε να κυμανθούν οι επιλογές μας. Όλες οι ετικέτες προσφέρονται στην τιμή της κάβας, με επιβάρυνση 10 ευρώ ανά μπουκάλι (τιμή αρκετά λογική και συμφέρουσα για ένα εστιατόριο). Διατίθενται περισσότερες από 1000 ετικέτες κρασιών αλλά και 50 που προσφέρονται σε ποτήρι.
Το δείπνο κορυφώθηκε με απόλυτη επιτυχία αλλά και ικανοποίηση. Οι γεύσεις ήταν ιδιαίτερα φροντισμένες και ο χώρος φιλικός. Όσο για το σέρβις, αν και ευγενέστατο, χρειάζεται λίγη βελτίωση στους χρόνους του. Οι τιμές στο Vinoterra είναι αρκετά προσιτές για την ποιότητα των πιάτων που σερβίρονται αλλά και σχετικά με τη λογική του wine bar που υπηρετείται. Επομένως, γιατί να μην ξαναπάμε;
Πληροφορίες: Vinoterra Resto & Cava, Μαρίνου Αντύπα 74, Νέο Ηράκλειο, 210 2792100, 23-28 ευρώ, χωρίς κρασί. Διατίθενται όλες οι κατηγορίες τιμών στα κρασιά της κάβας, ενώ πάντα υπάρχει και η επιλογή ενός ποτηριού κι όχι μπουκαλιού κρασί.
ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ






