Ο καφές του καλοκαιριού δεν χρειάζεται να είναι (μόνο) freddo: Δείτε τις τάσεις που κυκλοφορούν

kruos-kafes-kalokairi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2025

Πώς αλλάζουν οι τάσεις, τι δοκιμάζουν τα coffee shops, ποια μυστικά κάνουν τη διαφορά στο φλιτζάνι.

Θα έλεγε κανείς ότι καλοκαίρι χωρίς να κουβαλάει κανείς τον αγαπημένο του καφέ στο ένα χέρι, κατεβαίνοντας ακόμη κι από βράχια για να φτάσει στην παραλία, δεν γίνεται. Σε μια χώρα που η καφεΐνη είναι η νούμερο 1 ουσία για τους περισσότερους προκειμένου να βγει η καθημερινότητα, στις διακοπές ο καφές έχει έναν ακόμη ρόλο, αυτόν της απόλαυσης. Είναι επιτέλους η ώρα να τον απολαύσουμε με την ησυχία μας, με θέα τη θάλασσα, με το πρωινό μας κι όχι βιαστικά φεύγοντας για το γραφείο. Και μιας και μπορούμε να του αφιερώσουμε χρόνο αλλιώς, είναι και μια καλή στιγμή να πειραματιστούμε. Freddo espresso και freddo cappuccino πήραν εύκολα τα σκήπτρα από τον παλιό αγαπημένο φραπέ, υπάρχουν όμως κι άλλες επιλογές που τρεντάρουν σε αυτή τη φάση.

Cold Brew: Ο καφές που αλλάζει τους κανόνες
Ο cold brew δεν είναι απλώς «κρύος καφές», είναι μια διαδικασία εκχύλισης με κρύο νερό που διαρκεί από 12 έως 24 ώρες, δίνοντας ένα ρόφημα πιο γλυκό, με λιγότερη οξύτητα και υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία χρόνια τα premium coffee shops τον προτείνουν σαν την ποιοτική εναλλακτική του freddo, ειδικά για όσους ψάχνουν πιο φίνα αρώματα, χωρίς τον «απότομο» χαρακτήρα του espresso. Αυτό το ξέρατε; Ο cold brew πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία τον 17ο αιώνα (!) και όχι στην Αμερική όπως πολλοί νομίζουν. Οι ναυτικοί της εποχής μετέφεραν καφέ σε κρύο νερό, ώστε να διατηρείται φρέσκος για εβδομάδες.

To TikTok trend του καλοκαιριού: Καφές με πορτοκαλάδα
Ακούγεται πολύ αλλόκοτο –και είναι- αλλά το πιο viral trend του καλοκαιριού στο TikTok όσον αφορά τον καφέ είναι ο espresso με πορτοκαλάδα, ο οποίος έχει αρχίσει να μπαίνει δειλά-δειλά σε μενού coffee-shops. H ιδέα δεν μας ενθουσιάζει, ωστόσο οι υπέρμαχοι αναφέρουν ότι η γλυκόπιοτη οξύτητα της πορτοκαλάδας ταιριάζει αρμονικά με τον έντονο χαρακτήρα του espresso, δημιουργώντας ένα ρόφημα που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε cocktail και κλασικό freddo, αλλά με πιο «pop» διάθεση. Η προσθήκη εσπεριδοειδών στον καφέ, ωστόσο, δεν είναι νέα: στην περιοχή της Καμπανίας ο espresso σερβίρεται συχνά με μια φλούδα λεμονιού –ο γνωστός espresso Romano. Η σημερινή εκδοχή όμως, πάει την ιδέα σε πιο παιχνιδιάρικη, pop κατεύθυνση.

Αντίστοιχα, υπάρχουν κι άλλες πιο ιδιαίτερες εναλλακτικές όπως το coffee tonic (espresso που «κάθεται» πάνω σε tonic water με πάγο) ή ο πιο «εντυπωσιακός» nitro cold brew, με φυσική κρεμώδη υφή από άζωτο, που θυμίζει περισσότερο craft beer παρά κλασικό καφέ.

Όταν ο καφές συναντά το παγωτό
Ο καφές το καλοκαίρι γίνεται και… επιδόρπιο. Το Affogato al caffè (παγωτό βανίλια με μια δόση espresso από πάνω) ξεκίνησε από τα ιταλικά καφέ των δεκαετιών ’50-’60 αλλά γνωρίζει νέα άνθιση σήμερα, σε ένα κοινό που αναζητά την comfort εμπειρία αλλά και το instagrammable αποτέλεσμα. Αντίστοιχες προτάσεις είναι το affogato με παγωτό καραμέλα, ή ακόμα και με vegan gelato, που κάνει θραύση σε Λος Άντζελες και Παρίσι.

Τι κάνουν οι ειδικοί το καλοκαίρι για τέλειο αποτέλεσμα
Οι baristi επιμένουν σε μερικά μικρά, αλλά κρίσιμα tips για να απολαμβάνουμε ποιοτικό κρύο καφέ:

  • Πάγος χωρίς γεύση: Φρέσκος, καθαρός πάγος χωρίς μυρωδιές ψυγείου
  • Παγάκια από καφέ: Για να μην αραιώνει το ρόφημα
  • Νερό χαμηλής σκληρότητας: Το νερό επηρεάζει καθοριστικά το τελικό αποτέλεσμα στον καφέ, ειδικά στον cold brew
  • Σωστή θερμοκρασία: Ο καφές freddo πρέπει να σερβίρεται στους 4-5°C για μέγιστη γευστική απόδοση