Ρεβιθάδα Σίφνου: Το πιάτο-σήμα κατατεθέν του κυκλαδίτικου φούρνου και πού να το δοκιμάσετε
Η ψυχή της κυριακάτικης κυκλαδίτικης παράδοσης δεν χρειάζεται πολλά: λίγα ρεβίθια, κρεμμύδι, ελαιόλαδο κι ένα πήλινο σκεύος αρκούν για να γεννηθεί ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά και μνήμες, τόσο νόστιμο, που κερδίζει ακόμα κι όσους... σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στα όσπρια.
Ανάμεσα στις μυρωδιές του κυκλαδίτικου ήλιου και την απλότητα της νησιωτικής ζωής, ένα πιάτο ξεχωρίζει όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για τον τρόπο που συνδέεται με τον χρόνο, την κοινότητα και τη μνήμη: η ρεβιθάδα της Σίφνου. Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα των Κυκλάδων, που κουβαλάει μέσα του ιστορία, παράδοση και φιλοσοφία ζωής, τιμά τη μεσογειακή και την ελληνική κουζίνα και είναι ό,τι πρέπει μετά το μπάνιο, μαζί με τα υπόλοιπα μεζεκλίκια.
Η Σίφνος, άλλωστε, είναι νησί με μακρά παράδοση στη μαγειρική τέχνη –δεν είναι τυχαίο ότι από εκεί κατάγεται και ο Νίκος Τσελεμεντές– γι’ αυτό και έχει καταφέρει να μετατρέψει τα πιο απλά υλικά σε αριστουργήματα. Η ρεβιθάδα είναι ακριβώς αυτό: ρεβίθια, κρεμμύδια, ελαιόλαδο, αλάτι και λίγη υπομονή. Κι όμως, το αποτέλεσμα είναι τόσο πλούσιο, τόσο γεμάτο γεύση, που όλοι θέλουν να το δοκιμάσουν κι όλοι επιστρέφουν και για το part 2.
Πάμε για φαγητό στις ΚυκλάδεςΔείτε ακόμα
[CREDITS]
Η προετοιμασία ξεκινά το Σάββατο απόγευμα. Τα ρεβίθια έχουν μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ, στραγγίζονται και τοποθετούνται στο πήλινο με μπόλικο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ελαιόλαδο, φύλλα δάφνης και νερό. Κάποιοι προσθέτουν και λίγο χυμό λεμονιού, αλλά η αυθεντική συνταγή βασίζεται στην απλότητα. Το πήλινο σφραγίζεται με καπάκι και τοποθετείται στον ξυλόφουρνο, όπου θα μείνει για τουλάχιστον 8 ώρες. Στις μέρες μας, η ρεβιθάδα συχνά ψήνεται στον φούρνο της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία, παραμένοντας πιστή στην αργή διαδικασία μαγειρέματος.

Πέρα από τη γευστική της αξία, η ρεβιθάδα έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Είναι το φαγητό της οικογένειας, της κυριακάτικης συντροφιάς, της πίστης και της γης, ενώ ταυτόχρονα είναι άκρως υγιεινό και βιώσιμο, αφού βασίζεται στα όσπρια. Σήμερα, πολλοί σεφ και λάτρεις της γαστρονομίας ανακαλύπτουν ξανά την αξία της ρεβιθάδας, εντάσσοντάς την ακόμα και σε μενού υψηλής γαστρονομίας. Όμως στην καρδιά της Σίφνου και της παράδοσης των Κυκλάδων παραμένει το ίδιο απλό, λιτό και γεμάτο νόημα πιάτο που ενώνει γενιές.
Αν βρεθείτε στο νησί, δοκιμάστε ρεβιθάδα στη Χρυσοπηγή στην ομώνυμη ταβέρνα (2284 071295) και στη Μαργαρίτα στον Αρτεμώνα (2284 031058), που υπόσχονται να σας κάνουν να δείτε τα ρεβίθια με φρέσκια ματιά.
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]







