Τα καλύτερα καλοκαιρινά wine pairings με ελληνική κουζίνα
Γεμίζουμε το πιάτο μας με ελληνικές νοστιμιές και το ποτήρι μας με μοσχομυριστά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα και απολαμβάνουμε το καλοκαίρι σε στιγμές γαστρονομικής ευτυχίας.
Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει θάλασσα, φως, τραπεζάκια έξω και πιάτα που μοσχοβολούν ντομάτα, βασιλικό, λεμόνι και φέτα. Η ελληνική κουζίνα, ελαφριά και αρωματική το καλοκαίρι, ζητάει συνοδοιπόρο ένα κρασί που θα την αναδείξει, όχι να την καλύψει. Κι ευτυχώς, οι επιλογές είναι πολλές για να πιούμε στην υγειά αυτού του ευλογημένου τόπου, είτε στο νησί, είτε στο μπαλκόνι μας.
Χωριάτικη σαλάτα και Μοσχοφίλερο
Η δροσερή, τραγανή χωριάτικη σαλάτα με τη φέτα, την ελιά και τη ρίγανη είναι η καρδιά του καλοκαιρινού τραπεζιού -χωρίς αυτήν είναι λειψό. Ένα Μοσχοφίλερο με τα άνθη και τα εσπεριδοειδή στη μύτη, τη δροσιά και την οξύτητα στο στόμα, ισορροπεί ιδανικά την αλμύρα της φέτας και το οξύ της ντομάτας.
Ψάρι στη σχάρα και Ασύρτικο
Το Ασύρτικο –ιδιαίτερα από τη Σαντορίνη ή τη Νάξο– με την ορυκτότητά του και τη στιβαρή δομή, είναι φτιαγμένο για λιπαρά λευκά ψάρια, όπως το φαγκρί ή η συναγρίδα. Λίγο λεμόνι, λίγο λάδι και κάτι με χαρακτήρα κι έχετε όλο το ελληνικό καλοκαίρι μπορστά σας. Αν το κρασί έχει περάσει και από βαρέλι, ακόμα καλύτερα.

Τα ντολμαδάκια, με τη φυτικότητα του αμπελόφυλλου και την οξύτητα του λεμονιού, χρειάζονται κάτι εξίσου κομψό αλλά ζωηρό. Η Ρομπόλα Κεφαλονιάς με τα διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών και τη μεταλλικότητα είναι ο ιδανικός τους σύμμαχος.
Γεμιστά και Ξινόμαυρο ροζέ
Μπορεί να μην το συνηθίζετε, αλλά και τα γεμιστά θέλουν το κρασί τους. Με το ρύζι, τα μυρωδικά και ίσως σταφίδα– χρειάζονται κρασί με φρεσκάδα, αρωματική ένταση και λίγη τανίνη για να σταθεί στο ύψος τους. Ένα ροζέ Ξινόμαυρο, με την πικάντικη του μύτη και τη δομή του, τα απογειώνει. Σερβίρεται δροσερό, όχι παγωμένο.
Χταποδάκι ξιδάτο και Βιδιανό
Μπορεί να μην είναι ο πιο αυτονόητος συνδυασμός, αλλά το Βιδιανό από την Κρήτη –με το γεμάτο σώμα και τη λεμονάτη οξύτητα– δένει υπέροχα με πιάτα που έχουν ξίδι ή τουρσί. Το χταποδάκι, ειδικά αν είναι καλοψημένο και αρωματισμένο με δάφνη ή δεντρολίβανο, απογειώνεται δίπλα του.
Γλυκά του κουταλιού και Μαυροδάφνη παγωμένη
Όταν το γεύμα κλείνει με ένα γλυκό του κουταλιού –κεράσι, βύσσινο ή περγαμόντο– σερβίρετε από δίπλα μια παγωμένη Μαυροδάφνη Πατρών. Ναι, παγωμένη. Η σοκολατένια γλύκα της και τα μπαχαρικά της φλερτάρουν ιδανικά με τις καλοκαιρινές γλυκές νότες.

- Σερβίρετε σωστά: Τα λευκά και ροζέ κρασιά σερβίρονται στους 8–12°C. Μην τα παγώνετε υπερβολικά, γιατί χάνουν τα αρώματά τους.
- Απολαύστε με σχέδιο: Αν θέλετε να απολαύσετε στο έπακρο τους αρωματικούς συνδυασμούς φαγητού και κρασιού, ξεκινήστε κάθε γουλιά αφού έχετε μασήσει καλά την τελευταία μπουκιά. Η επίγευση του φαγητού επηρεάζει έντονα την αντίληψη του κρασιού και το αντίστροφο. Παρατηρήστε πώς αλλάζει η γεύση ενός Ασύρτικου μετά από μια μπουκιά γεμιστά – ίσως το κρασί σας αποκαλύψει νότες που δεν υπήρχαν πριν.
- Τολμήστε ελληνικά: Μη διστάσετε να ζητήσετε κρασί από μικρό παραγωγό, να δοκιμάσετε νέα ποικιλία, να ανακαλύψετε τι κρύβεται σε κάθε νησί.







