Πώς να ξεχωρίσετε τα καλά τηγανητά καλαμαράκια στις διακοπές

kalamarakia-tiganita
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2025

Χωριάτικη, τηγανητά καλαμαράκια και τη θάλασσα στα πόδια μας αν έχουμε στις διακοπές, δεν θέλουμε τίποτε άλλο. Αρκεί τα καλαμαράκια να μην αποδειχτούν… φιάσκο.

Το απόλυτο comfort food των διακοπών δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τα καλαμαράκια, τραγανά, αλμυρά, με λεμονάκι και θέα θάλασσα. Όμως, έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν αυτό που τρώτε είναι πραγματικά φρέσκο ή αν έχει απλώς περάσει από τη φριτέζα έτοιμο, κατεψυγμένο και τυποποιημένο;

Η αλήθεια είναι ότι πολλές ταβέρνες χρησιμοποιούν κατεψυγμένα ή και προτηγανισμένα θαλασσινά, κι ας μην το λένε πάντα καθαρά. Κι ενώ ο νόμος τους υποχρεώνει να το αναφέρουν στον κατάλογο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα όπως πρέπει ή εσείς δεν το προσέχετε. Ορίστε λοιπόν μερικά πρακτικά tips για να ξεχωρίζετε τα καλά καλαμαράκια από εκείνα που απλώς... γεμίζουν το πιάτο.

 Τι λέει ο νόμος (και τι δεν γίνεται πάντα)
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες πρέπει να αναφέρουν στον κατάλογο αν τα προϊόντα τους είναι κατεψυγμένα, προτηγανισμένα ή προμαγειρεμένα. Αυτό όμως συχνά κρύβεται πίσω από αστερίσκους ή υποσημειώσεις με ψιλά γράμματα ή απλώς δεν γράφεται καθόλου, ειδικά σε τουριστικές περιοχές. Γι’ αυτό έχει σημασία να έχετε τα μάτια και τη γεύση σας… ανοιχτά.

Πριν παραγγείλετε: Παρατηρήστε τον κατάλογο
Ψάξτε για την ένδειξη «κατεψυγμένο» δίπλα στο πιάτο. Αν δεν υπάρχει, μην διστάσετε να ρωτήσετε. Αν, επίσης, δείτε όλα τα θαλασσινά ίδιας τιμής και εμφάνισης, πιθανότατα είναι από βιομηχανική προμήθεια, ενώ το πολύ χαμηλό κόστος είναι επίσης ύποπτο, καθώς το φρέσκο καλαμάρι είναι ακριβό προϊόν.

Τη στιγμή που φτάνει στο τραπέζι: Εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας
Το φρέσκο καλαμάρι έχει ήπιο, καθαρό θαλασσινό άρωμα. Αν μυρίζει έντονα ή έχει μια «ψαρίλα» που θυμίζει λιμάνι… μάλλον δεν είναι φρέσκο. Βασικό είναι, επίσης, το ότι τα κομμάτια φρέσκου καλαμαριού έχουν ανόμοιο σχήμα και μέγεθος, όχι σαν ομοιόμορφα δαχτυλίδια, και το πανάρισμα πρέπει να είναι λεπτό και τραγανό, όχι να μοιάζει με κρούστα από προτηγανισμένο προϊόν. Το καλό καλαμάρι έχει λίγο δάγκωμα αλλά δεν είναι λαστιχωτό. Αν μασιέται σαν λάστιχο ή διαλύεται χωρίς αντίσταση, μάλλον κάτι πήγε στραβά στο τηγάνισμα ή στη συντήρηση. Αν νιώθετε έντονη γεύση λαδιού, πιθανόν έχει τηγανιστεί σε παλιό λάδι ή που έχει ξαναζεσταθεί.

Κατεψυγμένο δεν σημαίνει κακό – αλλά θέλει τέχνη
Ας είμαστε ρεαλιστές: το κατεψυγμένο δεν είναι εξ ορισμού πρόβλημα. Αν δεν είναι τυποποιημένο, έχει διατηρηθεί σωστά και μαγειρευτεί με φροντίδα, μπορεί να είναι πεντανόστιμο. Πολλοί σεφ, άλλωστε, το χρησιμοποιούν όταν δεν έχουν φρέσκο. Το πρόβλημα είναι, όμως, όταν προσφέρεται χωρίς φροντίδα και χωρίς διαφάνεια.