Τι μπίρα ταιριάζει με τα θαλασσινά; Ο οδηγός του καλοκαιριού

mpira-thalassina
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2025

Χταποδάκι ξιδάτο, γαρίδες στη σχάρα, μύδια αχνιστά... Συνήθως φανταζόμαστε ένα ποτήρι ούζο ή κρασί δίπλα τους, αλλά η κατάλληλη δροσερή μπίρα μπορεί να απογειώσει τα θαλασσινά μας -και εμάς.

Φρουτώδης, δροσιστική, με απαλό αφρισμό και γευστικό βάθος, η μπίρα, όταν επιλέγεται σωστά, γίνεται το απόλυτο ταίρι για κάθε θαλασσινό πιάτο και μπορεί να αναδείξει τη νοστιμιά της θάλασσας όσο λίγα ποτά. Εκτός, λοιπόν, από καλοκαιρινή δροσιά στην παραλία, βάλτε τη στο τραπέζι με τα θαλασσινά σας και απολαύστε την όπως πρέπει, ακολουώντας τον παρακάτω οδηγό που θα σας λύσει τα χέρια – και θα σας ανοίξει την όρεξη.

 Λευκά ψάρια: Λιτά και φίνα
Αν στο πιάτο σας κυριαρχεί η τσιπούρα, το λαβράκι ή ο μπακαλιάρος φούρνου, επιλέξτε μια lager ή pilsner. Ελαφριές, δροσερές και ευκολόπιοτες, δεν επισκιάζουν τις ντελικάτες γεύσεις των ψαριών αλλά τις συνοδεύουν διακριτικά. Δοκιμάστε: ΝΗΣΟΣ Pilsner ή Peroni.

Γαρίδες, καλαμαράκια, θράψαλα: Τηγανητά ή σχάρας
Η τραγανή υφή και η λιπαρότητα των τηγανητών θαλασσινών ζητούν μια μπίρα με σώμα και φρεσκάδα. Οι weiss και οι blonde ales είναι ιδανικές: φρουτώδεις, με ήπια οξύτητα, φέρνουν ισορροπία και ζωντάνια στο πιάτο. Δοκιμάστε: Franziskaner Weissbier, Septem Sunday’s Honey Golden Ale ή Blue Moon.

Όστρακα και μικρά θαλασσινά
Μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές –όλα αυτά τα φίνα θαλασσινά ταιριάζουν υπέροχα με μια belgian wit ή μια dry-hopped lager. Αναδεικνύουν την ιωδιούχα φρεσκάδα χωρίς να την επισκιάζουν. Δοκιμάστε: Hoegaarden ή Medusa Dry Hop Lager.

Fish & chips ή μπακαλιάρος σκορδαλιά
Αν το μενού σας περιλαμβάνει τηγανητό μπακαλιάρο ή fish & chips, επιλέξτε μια pilsner για δροσιά ή μια session IPA με ήπια πικράδα και αρώματα εσπεριδοειδών για πιο τολμηρό pairing. Δοκιμάστε: ΚΥΚΑΩ Session IPA, Septem 8th Day IPA.

Χταπόδι: Ξιδάτο ή στη σχάρα
Το χταποδάκι έχει χαρακτήρα, ειδικά όταν έρχεται σε επαφή με ξίδι ή κάρβουνα. Εδώ θέλετε μια μπίρα με προσωπικότητα – μια saison ή μια amber ale, με νότες καραμέλας και πικάντικη επίγευση, είναι ό,τι πρέπει. Δοκιμάστε: Σόλο Χωριάτικη Saison 330ml ή ΚΥΚΑΩ Saison ή Chimay Dorée.

Μικρές λεπτομέρειες, μεγάλη διαφορά

  • Θερμοκρασία: Lager στους 4–6°C, weiss στους 6–8°C, ales στους 7–9°C
  • Ποτήρι: Πάντα σε ποτήρι, για να απελευθερωθούν τα αρώματα και να μείνει ο αφρός
  • Αποφύγετε: Πολύ πικρές ή σκούρες μπίρες, όπως stout ή double IPA – καλύπτουν τις θαλασσινές γεύσεις.

Το pairing μπίρας και θαλασσινών δεν είναι μόνο για τους γνώστες. Είναι για όλους εσάς που αγαπάτε τη γεύση, τη στιγμή και τη χαρά του καλοκαιρινού τραπεζιού. Δοκιμάστε, πειραματιστείτε, και αφήστε τη μπίρα να γίνει ο νέος σας θαλασσινός σύμμαχος.