Σήμερα γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μπίρας με ελληνικό άρωμα
Ο Αύγουστος μπαίνει με τις καλύτερες προδιαγραφές, με μια παγωμένη μπίρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού σήμερα είναι η ημέρα της.
Κάθε πρώτη Παρασκευή του Αυγούστου, η μπίρα έχει την τιμητική της και είναι μια καλή ευκαιρία να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας, κοιτώντας λίγο την πορεία της, αλλά και στις ελληνικές παραγωγές που όλο και αυξάνονται. Το πιο δροσιστικό, κοινωνικό και παρεΐστικο ποτό στον κόσμο έχει μακρά ιστορία που ξεκινά από την αρχαία Μεσοποταμία και ταξιδεύει μέσω της Αιγύπτου στην Ελλάδα, για να ριζώσει τελικά στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη. Σήμερα, η μπίρα είναι εθνικό σύμβολο στη Γερμανία, αλλά τα τελευταία χρόνια, αποκτά όλο και πιο «ελληνικό άρωμα».
Η ελληνική μικροζυθοποιία ζει τη δική της χρυσή εποχή. Από νησιωτικές παραγωγές μέχρι αστικά μικροζυθοποιεία, η μπίρα στην Ελλάδα δεν είναι πια απλώς μια επιλογή, είναι μια εμπειρία με χαρακτήρα, τόπο και ιστορία.

Στην Πάρο, η "56isles" αξιοποιεί το τοπικό κριθάρι και το αιγαιοπελαγίτικο μικροκλίμα, προσφέροντας μια μπίρα που μυρίζει αλάτι, ήλιο και καλοκαίρι. Πίσω από αυτή την επιτυχία βρίσκονται δύο φίλοι που γνωρίστηκαν στο Λονδίνο –ο Νικόλας από την Πάρο και ο Μαρίνος από την Κύπρο– και αποφάσισαν να επενδύσουν στην ελληνική γη και παραγωγή.
Στην Καλαμάτα, τρεις φίλοι – ο Ζήσης, ο Παναγιώτης και ο Φαίδων– ξεκίνησαν από το… σπίτι τους και σήμερα η μπίρα "Καλαμάτα" αρχίζει να γίνεται συνώνυμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Φρέσκια, τοπική και φτιαγμένη με πάθος, έχει βρει ήδη τη θέση της στα ποτήρια των ντόπιων και όχι μόνο.

Από την Καβάλα ξεκίνησε και η "Μαρμίτα", το 2012, πάνω σε ένα μάτι κουζίνας, με λίγα βιβλία και πολλή φαντασία. Από την πειραματική μπύρα των φοιτητών, έγινε τοπικό αγαπημένο – κι αυτό λέει πολλά.
Στη Λέσβο, η Sigri Brewery συνδυάζει τεχνικές σπιτικής παρασκευής με δημιουργικότητα, προσφέροντας αρωματισμένες, ιδιαίτερες ετικέτες που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Ξεκίνησαν το 2013 με την ιδέα της online διάθεσης ελληνικής μπύρας και έφεραν τη γεύση της Λέσβου στα σπίτια των φαν της μπίρας σε όλη την Ελλάδα.
HUBBLE studioΣήμερα, η ελληνική μπίρα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές. Από τη Νάξο μέχρι τα Ιωάννινα και από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, δεκάδες μικροζυθοποιίες προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο –ξανθές, κόκκινες, IPA, pilsner, weiss και πολλά άλλα.
Αν σήμερα έχετε διάθεση για μια μπίρα, επιλέξτε ελληνικά. Γιορτάστε το καλοκαίρι, τις διακοπές, τους φίλους και την ανεμελιά με μια παγωμένη ετικέτα που γεννήθηκε δίπλα σας. Γιατί ναι, η μπίρα είναι διεθνής – αλλά η γεύση της Ελλάδας είναι μοναδική.







