Οδηγός παγωτού για ενήλικες: Ξέρετε τι τρώτε;
Sorbet, gelato, soft serve και frozen yogurt έχουν διαφορές κι ήρθε η ώρα να τις μάθετε, κουταλιά κουταλιά.
Όσο εμείς μετράμε παγωτά, πίσω από κάθε χωνάκι και κυπελλάκι κρύβεται μια μικρή επιστήμη: διαφορετικά υλικά, τρόποι παρασκευής, υφές, θερμοκρασίες και ποσότητες αέρα. Αυτό μπορεί να μην αλλάζει κάτι στην καταμέτρησή μας (παγωτό το ένα, παγωτό και το άλλο), αλλά ίσως είναι ώρα να μάθουμε γιατί κάποια παγωτά λιώνουν σε 5 δευτερόλεπτα και άλλα κρατούν τη μορφή τους μέχρι να φτάσουμε σπίτι, άλλα είναι βελούδινα και πλούσια, ενώ κάποια πιο ελαφριά και δροσιστικά. Ας αναβαθμίσουμε τη σχέση μας με το παγωτό με έναν 101 οδηγό για να ξέρετε τι κρύβεται πίσω από αυτό που απολαμβάνετε.

Το gelato έχει λιγότερα λιπαρά από το κλασικό παγωτό, αλλά επειδή περιέχει πολύ λιγότερο αέρα, είναι πιο πυκνό και γευστικά πιο «έντονο». Παρασκευάζεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία, έχει πιο μαλακή υφή και συνήθως φτιάχνεται φρέσκο σε καθημερινή βάση. Κι επειδή ακριβώς περιέχει λιγότερο αέρα και σερβίρεται σε πιο υψηλή θερμοκρασία, το gelato λιώνει πιο γρήγορα, αλλά γι’ αυτό κι απελευθερώνει περισσότερη γεύση, πιο γρήγορα. Tip: Αν δείτε παγωτατζίδικο με μικρά, επίπεδα μεταλλικά δοχεία και παγωτό χωρίς τόνους χρωμάτων και φανφάρες, πιθανότατα έχετε μπροστά σας αυθεντικό gelato.

Είναι το «παγωτό μηχανής» που θυμίζει καλοκαίρι σε νησί ή πλατεία και που όλοι έχουμε κλάψει ως παιδιά για να το απολαύσουμε. Περιέχει περισσότερο αέρα, γι’ αυτό και είναι τόσο αφράτο, ενώ φτιάχνεται και σερβίρεται αμέσως, απευθείας από τη μηχανή σε σπιράλ μορφή. Το soft serve σερβίρεται ακόμα πιο ζεστό από το κλασικό παγωτό και το gelato, περίπου στους -6°C έως -8°C, δηλαδή είναι σχεδόν «στο όριο», που σημαίνει ότι θέλει ταλέντο ταχύτητας για να το προλάβετε προτού καταλήξει λιωμένο στα χέρια σας. Το μεγάλο μείν του είναι ότι συχνά παρασκευάζεται από έτοιμο μείγμα, όχι με φρέσκα υλικά. Ωστόσο είναι δροσερό, νοσταλγικό και... ιδανικό για ντιπ σε σοκολάτα.

Δεν περιέχει γάλα ή αυγά, μόνο φρούτα, ζάχαρη και νερό. Το sorbet είναι το ιδανικό παγωτό για όσους θέλουν κάτι δροσιστικό, ελαφρύ και έντονα φρουτώδες, όχι απαραίτητα διαίτης (έχει αρκετή ζάχαρη), αλλά πολύ πιο «καθαρή» επιλογή από τα υπόλοιπα. Πολλοί νομίζουν ότι είναι «vegan», αλλά καλό είναι να το επιβεβαιώνετε.

Το sherbet δεν έχει αποφασίσει ακόμη πού ακριβώς θέλει να ενταχθεί και είναι κάτι ανάμεσα σε σορμπέ και κανονικό παγωτό, περιέχει φρούτα, αλλά και λίγο γάλα ή κρέμα. Δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε όταν το πετύχετε, ειδικά σε γεύσεις εσπεριδοειδών.

Στην πιο φρέσκια (και πιο acid) εκδοχή του, το παγωμένο γιαούρτι ξεκίνησε ως πιο... fit εναλλακτική, αλλά κατέληξε να φορτώνεται με toppings σοκολάτας, καραμέλας, δημητριακών και cookies, αποχαιρετώντας τον κόσμο της υγείας και της ευεξίας. Αν το γιαούρτι είναι αυθεντικό θα έχει αυτή τη χαρακτηριστική ελαφρώς όξινη γεύση που θυμίζει στραγγιστό, αλλά αν είναι πιο γλυκό κι αφράτο μάλλον μιλάμε για μείγμα.
Μην κρίνετε το παγωτό από το χρώμα του
Πολύ συχνά, τα έντονα χρώματα (φούξια φράουλα, μπλε τσιχλόφουσκα, πράσινο φιστίκι) σημαίνουν ότι έχει χρησιμοποιηθεί χρωστική και όχι φυσικό υλικό. Αν για παράδειγμα, μιλάμε για πραγματικό παγωτό φιστίκι, έχει χρώμα που πλησιάζει το χακί κι όχι το πράσινο και η πραγματική σοκολάτα δίνει απόχρωση κακάο, όχι μαύρο του μελανιού.

Αν θέλετε να καταλάβετε αν ένα παγωτό είναι καλής ποιότητας, ξεκινήστε με μια βανίλια. Δεν έχει πού να «κρυφτεί» και δεν καλύπτεται από σοκολάτα ή καραμέλα. Αν έχει ένταση, βάθος και φυσική γεύση (όχι βανιλίνη), τότε βρίσκεστε σε καλό μέρος.
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]







