Στο Atrium της Μεγάλης Βρεταννίας η τομάτα συναντά το Ξινόμαυρο
Ένας συναρπαστικός διάλογος έρχεται μέσα στον Σεπτέμβριο ανάμεσα σε δύο εμβληματικούς πρωταγωνιστές της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης.
Στις αρχές του καλοκαιριού, βρεθήκαμε στο Atrium of Alexander’s Lounge και τον Μυστικό του Κήπο για να δοκιμάσουμε αυθεντικές ιταλικές γεύσεις στο πιάτο, με την υπογραφή πάντα του Executive Chef Αστέριου Κουστούδη και της ομάδας του. Εκεί, μας περίμενε και η αποκάλυψη του μυστικού υλικού, της τομάτας, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, στο πλαίσιο μιας ακόμη ουσιαστικής ενέργεια του ξενοδοχείου προς τη βιωσιμότητα. Ο Αστέριος Κουστούδης, ακολουθώντας τη μαγειρική του διαίσθηση, αναζήτησε τρόπο να καλλιεργήσει τις δικές του τομάτες και τα κατάφερε, εξασφαλίζοντας σπάνιες ποικιλίες και δημιουργώντας μια εξαιρετική σάλτσα, μαγειρεμένη με ανθό αλατιού και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
CHRISTOS DRAZOSΑυτή τη φορά, το ίδιο υλικό έρχεται να συναντήσει το Ξινόμαυρο, μέσα από ένα μοναδικό δείπνο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου, και πάλι στο Atrium of Alexander’s Lounge. Ο βραβευμένος σεφ θα παρουσιάσει ένα μενού φόρο τιμής στην τομάτα, ένα ταπεινό αλλά πολύτιμο υλικό, θεμέλιο της ελληνικής κουζίνας, που αποκτά νέα πνοή μέσα από τις σπάνιες ποικιλίες-κειμήλια που καλλιεργούνται με φυσικές μεθόδους, αποκλειστικά για το ξενοδοχείο, στις παρυφές του όρους Πατέρας. Οι τομάτες αυτές αποκαλύπτουν τον πλούτο της γεύσης τους, παίρνοντας διαφορετικές μορφές μέσα σε ξεχωριστά πιάτα αναδεικνύοντας όλο το φάσμα της παράδοσης και της φαντασίας.

Το γευστικό αυτό αφήγημα πλαισιώνεται ιδανικά από τις επιλεγμένες εκφράσεις του Ξινόμαυρου, όπως τις επιμελείται ο Head Sommelier Ευάγγελος Ψωφίδης. Με αφετηρία το μενού του σεφ, κάθε πιάτο συνοδεύεται από μια διαφορετική οινική πρόταση, προερχόμενη από κορυφαίους Έλληνες παραγωγούς. Στο πλαίσιο αυτό θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε τις πολλαπλές όψεις του Ξινόμαυρου και ταυτόχρονα να ταξιδέψετε σε διαφορετικές οινικές ζώνες της χώρας όπου καλλιεργείται αυτή η εξαιρετική ποικιλία. Οι ετικέτες που θα παρουσιαστούν είναι τα: Απόσταγμα Σταφυλιού Τσιλιλή Ξινόμαυρο, Domaine Karanika Extra Cuvée de Reserve 2017, Κτήμα Γεροβασιλείου Ξινόμαυρο Ροζέ 2024, Ντούγκος Ραψάνη Παλαιά Κλήματα 2016, Κτήμα Άλφα Οικοσύστημα Ξινόμαυρο Reserve Vieilles Vignes Single Block «Μπάρμπα Γιάννης» 2017 και Κυρ-Γιάννη «Ράμνιστα» 2013 .
CHRISTOS DRAZOSΣτο δείπνο θα είναι παρόντες διακεκριμένοι οινοποιοί, όπως ο Κώστας Τσιλιλής από το Οινοποιείο Τσιλιλή στα Μετέωρα, Laurens Hartman από Domaine Karanika στο Αμύνταιο, Αργύρης και Βασιλική Γεροβασιλείου από Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή, Θάνος Ντούγκος και Λουίζα Ντούγκου από Οινοποιείο Ντούγκος στη Ραψάνη, Άγγελος Ιατρίδης από το Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο και ο Στέλλιος Μπουτάρης από το Κτήμα Κυρ‑Γιάννη στη Νάουσα. Όλοι τους θα μοιραστούν προσωπικές ιστορίες και μυστικά των ετικετών τους πριν από κάθε πιάτο, ενώ ο καλλιεργητής Νίκος Τσομπάνογλου θα μιλήσει για τη σχέση του με τη γη και τη φυσική πρακτική του. Και κάπως έτσι, θα πέσει φως στον ισχυρό δεσμό που ενώνει την καλλιέργεια, την οινοποίηση και τη γαστρονομία, με αποδέκτες όλους εμάς.
Info
The Atrium of Alexander’s Lounge
Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, 1ος όροφος
Πέμπτη 25/9
210 33 30 748 ή στο [email protected]
Οι θέσεις είναι περιορισμένες, για συμμετοχή απαιτείται κράτηση







