8 προτάσεις για μεζέδες δίπλα... στο τζάκι

gaidaros-gaidaros
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Έφτασε ο χειμώνας, ξεκίνησαν τα κρύα, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η εποχή σηκώνει καλό φαγητό και κρασάκι με την παρέα δίπλα στο τζάκι. Το click@Life συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 8 ξεχωριστές ταβέρνες με τζάκι για να… ζεστάνετε το κοκαλάκι σας!

Γάιδαρος

Στην Αγία Παρασκευή και συγκεκριμένα στο Κοντόπευκο, η ταβέρνα του Γάιδαρου σας περιμένει για να σας θυμίσει τις μέρες στο χωριό. Πιάστε θέση κοντά στο αναμμένο του τζάκι και παραγγείλτε μια πίτα ημέρας, γίγαντες Καστοριάς με καρότο και μυρωδικά, σύγκλινο Μάνης με πορτοκάλι, Αρσενικό Νάξου, μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, χοιρινό στον ξυλόφουρνο με πατάτες, κόκκορα κρασάτο με μακαρόνια ή αρνάκι λαδορίγανη. Συνοδέψτε και με ένα μισόκιλο αγιωργίτικο και θα γυρίσετε χρόνια πίσω.

Πληροφορίες: Ελληνοσερβικής Φιλίας (πρώην Σουλίου) 52,  Αγία Παρασκευή, 2106004724, http://www.gaidaros.gr

Καλοζύμης

Στο ημιυπόγειο του Καλοζύμη στο Χαλάνδρι, θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε αυθεντικό παλιό κουτούκι. Η ζεστή του ατμόσφαιρα, το ξύλο και η πέτρα, η μυρωδιά από το τζάκι και τα αρώματα από το ψημένο κρέας και το κρασί, θα σας γεμίσουν με απόλαυση.  Παραγγείλτε καλοψημένα παϊδάκια και παραδοσιακά ορεκτικά και χαζέψτε τα ρετρό αντικείμενα στον χώρο.

Πληροφορίες: Αριστοτέλους 48, Χαλάνδρι, 210 6834784, https://www.facebook.com/kalozimi .

Το Τζάκι

Εδώ θα απολαύσετε ίσως τις πιο πληθωρικές μερίδες σε ταβέρνα και φυσικά, με το τζάκι σε περίοπτη θέση. Μπριζόλες-γίγας, ψημένο χωριάτικο ψωμί, ζουμερά παϊδάκια και το σημαντικότερο: πατάτες κομμένες στο χέρι, φρεσκοτηγανισμένες. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Πληροφορίες: Εθνικής Αντιστάσεως 1 & Ειρήνης, Πολυδένδρι, 22950 52319.

Λεμονόκηπος

Ένα υπέροχο μεγάλο τζάκι με χρυσή καμινάδα, πήρε τη θέση ενός παραμελημένου σιντριβανιού, στη μέση του περιποιημένου αυτού χώρου, που αγαπά τις πολίτικες γεύσεις. Σε ένα αρχοντικό του ’30 στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι αίθουσες του Λεμονόκηπου ζωγραφίστηκαν στο χέρι, το ίδιο και τα τραπεζοκαθίσματά του. Εδώ θα δοκιμάσετε ταμπουλέ μικρασιατικό, καγιανά με λουκάνικο, τυροπιτάκια με παστουρμά, κεφτεδάκια με κρούστα από πλιγούρι, σπετσοφάι ανατολίτικο και πολλά ακόμα νόστιμα πιάτα.

Πληροφορίες: Αγ.Τριάδος 11 Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2588611, http://www.lemonokipos.gr .

Λεύκες

Μπαίνοντας στις Λεύκες θα νομίσετε ότι μπήκατε σε ένα αρχοντόσπιτο, με πολλά δωμάτια: της νοικοκυράς, των γλετζέδων, των ρομαντικών, η βεράντα, το μπαλκόνι και το κατώγι. Κάθε ένα από αυτά έχει τον δικό του χαρακτήρα. Εκεί θα βρείτε διάσπαρτα παλιά αντικείμενα. Στο κατώγι θα βρείτε μια υπέροχη ξυλόσομπα ενώ στο δωμάτιο των γλετζέδων πιάστε θέση δίπλα στο πέτρινο τζάκι.

Πληροφορίες: Πυθαγόρα 1 & Λ. Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, 210 2924458, http://www.lefkes.gr 

Μαγγίνας

Ο χώρος του Μαγγίνα με το τζάκι, είναι ζεστός και οικείος. Η ταβέρνα λειτουργεί από το 1948 και φημίζεται για τις πληθωρικές της μπριζόλες και τα ζουμερά της κρέατα. Γουρουνοπούλα σούβλας, παϊδάκια, κοκορέτσι και σαγανάκι σφέλα είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ που πρέπει να δοκιμάσετε εδώ.

Πληροφορίες: Πλ. Εθνικής Αντίστασης 1, Μελίσσια 210 8046143, http://www.manginas.com.gr/

Μπακαλοταβέρνα

Το πιο νεανικό ίσως φαγάδικο στο Χαλάνδρι, μαζεύει νεαρόκοσμο από τις γύρω περιοχές, έχει καλούς και φθηνούς μεζέδες και αγαπά την Ελλάδα και τα τοπικά προϊόντα της. Καθίστε γύρω από το στρογγυλό τζάκι στο κέντρο της αίθουσας και δοκιμάστε εξαιρετικό λουκάνικο, σφέλα σαγανάκι, γουρουνόπουλο φούρνου και αποκλειστικά ελληνικές μπίρες. Και μην κάνετε κανένα αστείο και ζητήσετε… Coca Cola!

Πληροφορίες: Θουκυδίδου 6, Χαλάνδρι

Αrgentina

Τα μυστικά του καλοψημένου κρέατος φερμένα από την Αργεντινή. Κρέας που λιώνει, καλοτηγανισμένες πατάτες, μεγάλες μερίδες και το τζάκι στη μέση πάντα αναμμένο να δίνει ζεστασιά στον χώρο. Θυμηθείτε: η παραγγελία του κρέατος πάει με το κεφάλι.

Πληροφορίες: Μπιτάκου 3, Καλέντζι, Μαραθώνας, 22940 66476, https://www.facebook.com/pages/Argentina-Restaurant/207649302595718/

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]