Από τη σταφίδα στο λαδοτύρι: Το Taste Zakynthos αποκάλυψε την πλούσια γαστρονομία του νησιού
Για δύο ημέρες, η Ζάκυνθος βρέθηκε στο επίκεντρο, προβάλλοντας τη γαστρονομική δυναμική των παραδοσιακών συνταγών της και τη διατροφική αξία των εμβληματικών προϊόντων της.
Πριν λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 27-28/9 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο TASTE ZAKYNTHOS – From Tradition to Experience, που διοργάνωσε το Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου, με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού και τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός» και για ολόκληρο το διήμερο, η Ζάκυνθος βρέθηκε στο επίκεντρο, αναδεικνύοντας τόσο τη γαστρονομική δυναμική των παραδοσιακών συνταγών της όσο και τη διατροφική αξία των χαρακτηριστικών προϊόντων του νησιού – σταφίδα, κρασί, ελαιόλαδο, λαδοτύρι, μαντολάτο.

Στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου, έχοντας την αιγίδα του Δήμου Ζακύνθου, πραγματοποιήθηκε θεματικό συνέδριο με εισηγήσεις επιστημόνων, σεφ και επαγγελματιών, ενώ η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς από τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Διονύσιο Ακτύπη, τον Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Γιώργο Στασινόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας κ. Κωνσταντίνο Τσιριγώτη και τον Πρόεδρο Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου κ. Διονύση Βερτζάγια, σηματοδοτώντας επίσημα την έναρξη του διημέρου. Το πρόγραμμα τριών ενοτήτων, συνεχίστηκε με γευστικά ταιριάσματα φαγητού και οίνου, καθώς και επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες και οινοποιεία, δίνοντας τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τα προϊόντα και τις πρακτικές που διαμορφώνουν την τοπική γαστρονομία.

Κεντρικό στοιχείο της διοργάνωσης ήταν η συνεργασία καθ’ όλο το μήκος της αλυσίδας αξίας: από τον πρωτογενή τομέα και τους παραγωγούς, μέχρι τη μεταποίηση και τους τουριστικούς φορείς – ξενοδόχους, εστιάτορες και σεφ. Μέσα από αυτή τη σύνδεση, τα ζακυνθινά προϊόντα μπορούν να ενταχθούν συστηματικά στις επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης, ώστε να τα γνωρίζουν όχι μόνο οι επισκέπτες αλλά και οι νέοι, καλλιεργώντας εξοικείωση με την τοπική παραγωγή. Έτσι, ενισχύεται η τοπική οικονομία και ο γαστρονομικός τουρισμός, ενώ παράλληλα δημιουργούνται δίκτυα και κοινότητες που συμβάλλουν στη συνέχιση και προστασία της παραγωγής και της παράδοσης – ταυτότητας του τόπου.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Συνεργασίας Ζακύνθου κ. Νίκος Τσίπηρας δήλωσε «Διοργανώσαμε μια ολοκληρωμένη δράση ανάδειξης των συνταγών και των προϊόντων προτείνοντας συνεργασίες επιχειρήσεων, παραγωγών, σεφ για ένταξη της τοπικής κουζίνας στον τουρισμό». Ο Δήμαρχος Ζακύνθου δήλωσε «Η γαστρονομία της Ζακύνθου αποτελεί στρατηγικό μας πλεονέκτημα. Με πρωτοβουλίες όπως το TASTE ZAKYNTHOS, φέρνουμε πιο κοντά παραγωγούς, μεταποίηση και τουρισμό — με στόχο να μείνει ζωντανή η παραγωγή και να ενσωματωθούν τα τοπικά προϊόντα στην καθημερινή εμπειρία των επισκεπτών». Η επιτυχία της διοργάνωσης άφησε ισχυρό αποτύπωμα: δημιούργησε νέους διαύλους συνεργασίας, έδειξε πρακτικούς τρόπους ενσωμάτωσης των ζακυνθινών προϊόντων στην τουριστική εμπειρία και έθεσε τις βάσεις για ένα μέλλον όπου η τοπική παραγωγή και η γαστρονομική παράδοση αποτελούν θεμέλιο της αναπτυξιακής ταυτότητας του νησιού.

Το Συνέδριο συντόνισε το στέλεχος του Δικτύου κ.Φώτιος Κόττης υπεύθυνος διατοπικών & διακρατικών προγραμμάτων.







