GastrosoΦy Fest: Τι συνέβη στη γιορτή γαστρονομίας που στήθηκε στην Αθήνα με πρωταγωνιστή τον Massimo Bottura

gastrosophy filippos_panoulis / studio pano
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2025

Το GastrosoΦy Fest «έφερε» την Ελλάδα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και γέμισε την Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ με γεύσεις και σημαντικά ονόματα γαστρονομίας από Ελλάδα και εξωτερικό.

Το Σαββατοκύριακο 19–20 Οκτωβρίου 2025, η Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ μετατράπηκε σε έναν προορισμό γεύσεων και εμπειριών, φιλοξενώντας το GastrosoΦy Fest powered by Protergia, το φεστιβάλ που απέδειξε ότι η γαστρονομία δεν είναι απλώς φαγητό, αλλά ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στην απόλαυση, τη δημιουργικότητα και τη γνώση, που μας φέρνει όλους λίγο πιο κοντά.

Εμπνευσμένο από τον Σπύρο και τον Βαγγέλη Λιάκο των εστιατορίων Basegrill, με πάνω από 25 κορυφαίους σεφ, παραγωγούς και οινοποιούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το GastrosoΦy Fest συγκέντρωσε πάνω από 2.000 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες, παρουσιάσεις και live cooking που ανέδειξαν τις σύγχρονες τάσεις της διεθνούς γαστρονομίας, με οικοδέσποινα τη Δέσποινα Καμπούρη από το Πρωινό του ΑΝΤ1 και τον Βασίλη Καλλίδη και Γιάννη Καρακάση στον συντονισμό.

christos dimakeas/studio panouli
Οι απολαυστικές θεματικές του φεστιβάλ με κορυφαίους σεφ και wine experts
Η ενότητα The Revival Table έδωσε το έναυσμα για «επιστροφή» στις ρίζες της γεύσης, με έμφαση στις τοπικές ράτσες και τις ξεχασμένες ποικιλίες που επαναπροσδιορίζουν τη σύγχρονη κουζίνα. Έπειτα, ακολούθησε το Fish Forward, μια συζήτηση για το μέλλον της ψαροφαγίας και τη βιώσιμη σχέση μας με τη θάλασσα. Αποκορύφωμα αποτέλεσε, η συζήτηση Athens, the Next Culinary Capital που ανέδειξε τη δυναμική της Αθήνας ως ανερχόμενης γαστρονομικής πρωτεύουσας της Μεσογείου, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον χώρο της γαστρονομίας, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας.

christos dimakeas/studio panouli

Στο Threpsis (nourishment) as Protagonist, οι σεφ μίλησαν για τις πρώτες ύλες που επανέρχονται στο προσκήνιο ως πηγή θρεπτικής αξίας και πολιτιστικής ταυτότητας, ενώ οι ενότητες Global Voices, Local Roots έφεραν στη σκηνή φωνές διεθνούς βεληνεκούς, όπως των Jeremy Chan, Isabella Potì, Kristian Baumann, Mark Donald και René Frank, οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό πώς δημιούργησαν γαστρονομικές ταυτότητες από τη σύνθεση τοπικών προϊόντων.

christos dimakeas/studio panouli
Η θεματική Greek Wine for the Future” παρουσίασε το όραμα των οινοποιών για την εξέλιξη του ελληνικού κρασιού, από την παράδοση της ρετσίνας έως τη δημιουργία κρασιών διεθνούς εμβέλειας, ενώ το Wines with a Sense of Place επικεντρώθηκε στις γηγενείς ποικιλίες και το μέλλον του ελληνικού κρασιού στο διεθνές περιβάλλον.

christos dimakeas/studio panouli
Τα φώτα στον Massimo Bottura
Ο Massimo Bottura κατέφτασε ενθουσιώδης, φωτογραφίζοντας το κοινό που τον αποθέωνε και εντυπωσιάζοντας κυρίως με την ταπεινότητά του, καθώς ξεδίπλωνε ιστορίες από την πορεία του και το όραμά του για τη δημιουργία κοινωνικών κουζινών. Σε όλη τη συζήτηση, το πιο σημαντικό στοιχείο που θέλησε να φωτίσει ήταν η παράδοση και πόσο σημαντικό είναι να τη φέρνουμε στα σύγχρονα πιάτα. «Χρειάζεται να τη μάθουμε, να την αναλύσουμε και να την επανεισάγουμε σε δημιουργικά πιάτα» όπως είπε ο ίδιος, θέλοντας πάντα να κρατά τη σύνδεση με το παρελθόν και την οικειότητα. Έμφαση έδωσε και στον κοινωνικό χαρακτήρα του έργου του μέσα από το Food for Soul, μια απλή αλλά ισχυρή ιδέα να αποτρέψει τη σπατάλη τροφίμων και να τη μετατρέψει σε δύναμη για καλό. Ιδρύθηκε από τον ίδιο και τη σύζυγό του, Lara Gilmore, που οραματίστηκαν έναν κόσμο όπου τα τρόφιμα που περισσεύουν θα μπορούσαν να γίνουν πηγή τροφής, ελπίδας και αξιοπρέπειας για όσους έχουν ανάγκη. Σε συνεργασία με σεφ από όλο τον κόσμο, λοιπόν, αξιοποιούν τρόφιμα που διαφορετικά θα πετάγονταν και τα μετατρέπουν σε νόστιμα, μεταμορφωτικά γεύματα. Τα Refettorios που δημιουργούν είναι χώροι φιλοξενίας και σύνδεσης, όπου οι άνθρωποι δεν έρχονται μόνο για να φάνε, αλλά για να ζήσουν εμπειρίες σύνδεσης, σεβασμού και δύναμης της κοινότητας. Κι όπως ο ίδιος ανέφερε «εμπνευστήκαμε από τον Da Vinci την κουζίνα για τους φτωχούς και σε κάθε ένα εστιατόριο που ανοίγουμε δημιουργούμε και μια κοινωνική κουζίνα».

christos dimakeas/studio panouli
Γευστικός επίλογος με Food&Wine Party
Το GastrosoΦy Fest powered by Protergia κορυφώθηκε με το Food & Wine Party, μια λαμπερή γιορτή με 20+ signature πιάτα, 15 live cooking stations και 50+ επιλεγμένες ετικέτες κρασιών, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, να συγκρίνουν και να περιηγηθούν σε νέες εμπειρίες γεύσης. Το φεστιβάλ έκλεισε με τον πιο απολαυστικό τρόπο, ένα εκρηκτικό live concert των ONIRAMA, που έδωσε ρυθμό και ενέργεια στη βραδιά, μετατρέποντας το χώρο σε σκηνή γιορτής και ενθουσιασμού.

Αυτή τη βροχερή Κυριακή του Οκτώβρη, λοιπόν, το GastrosoΦy Fest απέδειξε ότι η γαστρονομία είναι πολιτισμός, εμπειρία και παράδοση. Μια κοινή συνισταμένη που μας ενώνει όλους, υπενθυμίζοντας ότι το φαγητό δεν είναι μόνο γεύση και απόλαυση, αλλά και δύναμη για καλό -ένα εργαλείο που μπορεί να θρέψει το σώμα, να εμπνεύσει την ψυχή και να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, δημιουργώντας έναν κόσμο πιο βιώσιμο και γεμάτο αξιοπρέπεια.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]