Okupa: Υπάρχει πιο cool φάση στου Ψυρρή;

okupa
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025

Δοκιμάσαμε το νέο μενού του Okupa Kitchen & Listening Bar, εξερευνήσαμε το ξενοδοχείο Okupa Athens που το φιλοξενεί και διαπιστώσαμε ότι σε μια ήρεμη γωνιά στου Ψυρρή, φέρνει το δικό του πολυπολιτισμικό vibe (γευστικό και μη).

Ήταν πριν ακριβώς ένα χρόνο που τα νέα κυκλοφόρησαν για το νέο boutique ξενοδοχείο στη γειτονιά του Ψυρρή και το Okupa Athens άνοιξε τις πόρτες του δημιουργώντας ένα νέο urban hub, που ήρθε με στόχο να συνθέσει ένα παζλ που γεμίζει όλες τις ώρες ενός σύγχρονου ντόπιου, αλλά και ταξιδιώτη. Γιατί μπορεί να άνοιξε ως ξενοδοχείο, αλλά δεν έμεινε καθόλου στη στενή έννοια του όρου. Κι αυτός είναι και ο λόγος που όταν βρεθήκαμε στη αυλή του πριν λίγες ημέρες, διαπιστώσαμε ένα blending διαφόρων γενιών από X μέχρι Z, που όλοι έβρισκαν το δικό τους σημείο στον χώρο. Κάτι σαν μια μικρή κοινότητα στο κέντρο της Αθήνας, που με τον ίδιο δημιουργικό τρόπο που μπορεί να ταιριάξει στο τραπέζι ταραμοσαλάτα με patatas bravas και gyoza κοτόπουλου, μπορεί και να «παντρέψει» κουλτούρες και ρυθμούς στη μουσική, στους χώρους, στην αρχιτεκτονική του, εντελώς φυσικά και αβίαστα, χτίζοντας σθεναρά την έννοια της σύνδεσης.

©clickatlifegr

Εκτός, λοιπόν, από boutique ξενοδοχείο με 32 δωμάτια και ένα πολύ περιποιημένο hostel στον 1ο όροφο -που απέχει έτη φωτός από την ομώνυμη ταινία τρόμου-, το Okupa φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του μια πολύ ωραία βιβλιοθήκη με working space και meeting room, ένα υπέροχο roof garden με θέα το αστικό περιβάλλον στην πιο raw μορφή του, μια cozy αυλή με φυτά και κρεμαστά φώτα που χαρίζουν μια παραδοσιακή εσάνς, αλλά και υπόγειο, όπου με φόντο τα αρχαία που φυσικά διατηρούνται και προστατεύονται, μπορεί κάποιος να κάνει από μαθήματα γιόγκα και πιλάτες μέχρι να ζήσει την εμπειρία ενός supper club, μιας προβολής ή ενός pop-up market. Και φυσικά ένα μοντέρνο pop lobby που καταλήγει σε εστιατόριο, με φροντισμένη μπάρα ντυμένη με πλακάκι και DJ booth, γιατί το φαγητό στο Okupa συνοδεύεται από Listening Sessions με DJ sets, αλλά και live, για να ζήσετε μελωδικά την εμπειρία του φαγητού. Κι αν ανησυχείτε για την ένταση, το DJset, όπως το ζήσαμε εμείς με τις groove-άτες επιλογές του παραγωγού Γιώργου Ράλλη, ήταν σε απολύτως ευχάριστα επίπεδα.

©clickatlifegr
Ο γύρος του κόσμου σε ένα μενού
Το νέο μενού του Okupa Kitchen & Listening Bar δεν θα μπορούσε να μην ανταποκρίνεται στο συνολικό πνεύμα του χώρου. Κι έτσι αναπόφευκτα, ο σεφ Νίκος Δραντάκης (Fuga, Spit Jack, Artisanal, Colonial) δεν παίζει απλώς με γεύσεις, αλλά και με ηπείρους. Πάτησε στα μεσογειακά μονοπάτια, αλλά ξέφυγε προς Ιαπωνία με τα Gyoza του, πέρασε στο Περού με το σεβίτσε του, έφτασε στη Μέση Ανατολή με το Muhamara του και ταυτόχρονα κράτησε ζωντανό το τοπικό άρωμα με την ταραμοσαλάτα του.

©clickatlifegr
Από τα πιάτα που δοκιμάσαμε, λοιπόν, η κρεμώδης ταραμοσαλάτα είχε πλούσια υφή και γεύση και έκανε έναν σύγχρονο συνδυασμό με τα πατατάκια με ζατάρ, μπλέκοντας ελληνικά και λιβανέζικα αρώματα. Η Buratta είχε τη διαφορετικότητά της με το τούρκικο πιπέρι Urfa και το crumble από ελιές και το σεβίτσε λαβράκι με την τραγανή γλυκοπατάτα ως τόπινγκ (που ήταν μεν μια παιχνιδιάρικη άποψη υφής, αλλά δεν καθόριζε το πιάτο) ήταν ζουμερό και γεμάτο αρώματα. Σε αυτό βοήθησε φυσικά και το sumac στη σάλτσα εσπεριδοειδών, που συνόψιζε με έναν διακριτικό τρόπο τη σφραγίδα του σεφ και το παιχνίδι του με πολιτισμούς και αρώματα, με το «μπαλάκι« να πηγαινοέρχεται μεταξύ ηπείρων. Το Βurger καβούρι συνδύαζε αφράτο ψωμί με τραγανό παναρισμένο καβούρι με πίκλες αγγουριού, iceberg και harissa βάζοντας και τη Βόρεια Αφρική στο παιχνίδι και τέλος επιστροφή στην Ελλάδα, προς Κέρκυρα μεριά, με ένα λαβράκι με πικάντικη σάλτσα μπουρδέτο και λαχανικά, που έλιωνε στο στόμα. Το σοκολατένιο brownie με miso με αφράτη κρέμα λευκής σοκολάτας και αλατισμένη καραμέλα είναι σίγουρα από τα must try του μενού για «υπογλυκαιμίες».

©clickatlifegr
Εστιατόριο στο κέντρο χωρίς brunch είναι σαν Instagram χωρίς φίλτρα, οπότε το Okupa έχει φροντίσει να μας δελεάζει από νωρίς. Επιλογές brunch θα βρείτε από τις 11.00 μέχρι τις 15.00 με τα απαραίτητα scrambled eggs, τον καγιανά με τσορίθο, το αβοκάντο τοστ και το τοστ μανιταριών μεταξύ άλλων, ενώ στις 12.00 και μέχρι τις 18.00 ξεκινάει το lunch με rice bowl, δημιουργικές σαλάτες, short-rib sando (ιαπωνικό σάντουιτς), αλλά και λιγκουίνι με γαρίδες. Αυτό σημαίνει ότι για μία ώρα μπορείτε να επιλέξετε και από τα δύο μενού ή απλώς να ξεκινήσετε από νωρίς τα λιγουρευτά signature κοκτέιλ του περιμένοντας τις 19.00 που ξεκινάει το dinner.

©clickatlifegr
Να σας πούμε ότι εκτός του ότι τα πιάτα έχουν πολυπολιτισμικά στοιχεία, σερβίρονται και με sharing φιλοσοφία, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την αίσθηση του ανήκειν, που ούτως ή άλλως διαπνέει το Okupa σε όλους του τους χώρους. Γιατί κάπως έτσι πρέπει να είναι μια γαστρονομική εμπειρία: ανοιχτή σε γεύσεις, ανθρώπους, μέρη και ιστορίες –όπως οι παρέες.

Info
Okupa Kitchen & Listening Bar
Ψαρομηλίγκου 9 και Σαμουήλ Καλογήρου 3, Ψυρρή
211012 9999
από 30 ευρώ/άτομο (χωρίς κρασί ή ποτό)

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]