Άργουρα: θαλασσινά, όστρακα και ψάρια για... φάγωμα

argoura-argoura
ΤΡΙΤΗ, 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Μετρά τρία χρόνια ζωής, αγαπά τη θάλασσα και τις νοστιμιές της και το γεγονός ότι Τετάρτη βράδυ σέρβιρε 10 γεμάτα τραπέζια, είναι η απόλυτη απόδειξη ότι στα Άργουρα… κάτι γίνεται και μάλιστα, πολύ καλά!

Αγαπάτε τα όστρακα; Τρελαίνεστε για θαλασσινά; Στα Άργουρα στην  Καλλιθέα θα δοκιμάσετε, χωρίς υπερβολή, την καλύτερη σύγχρονη εκδοχή τους στην πόλη. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πολύ εύκολο να απολαύσεις θαλασσινά εντός Αθηνών, με τυφλή εμπιστοσύνη στην ποιότητα και τη φρεσκάδα τους… Στα Άργουρα όμως, μπορείς!

Ο σεφ και ιδιοκτήτης Νίκος Μιχαήλ πήρε την απόφαση πριν 3 χρόνια να ανοίξει το εστιατόριο αυτό στην Καλλιθέα, δύο στενά πριν την λεωφόρο Ποσειδώνος.

Ο χώρος του απλός και οικείος, διαθέτει την εσωτερική αίθουσα, αλλά και τη βεραντούλα του, που τον χειμώνα είναι κλειστή με πλαστικό για να προστατεύει από το κρύο και διακοσμημένη με όμορφα λουλουδάκια. Τα ανοιχτά μπεζ χρώματα και οι πράσινες πινελιές ξεκουράζουν το μάτι, ενώ η μεγάλη ροτόντα με τις ρετρο καρέκλες κερδίζει τις εντυπώσεις. Οι φωτογραφίες στον τοίχο από το χωριό Άργουρα στη Νότια Εύβοια, δικαιολογούν πλήρως και το όνομα του εστιατορίου.

Η κουζίνα στηρίζεται στα ψάρια και τα θαλασσινά κι έχει έντονα μοντέρνα άποψη. Το τρυφερό καρπάτσιο από λαβράκι και το αρωματικά μαριναρισμένο φιλέτο τόνου είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το μενού έχει λίγες επιλογές και αυτό άλλωστε είναι το μεγάλο ατού που εξασφαλίζει την ποιότητα του αποτελέσματος.

Το καλωσόρισμα έρχεται με ένα φλιτζάνι κακαβιά, υπέροχη και αρωματική, σερβιρισμένη από το ευγενέστατο προσωπικό, που δεν διστάζει να σε προσεγγίσει και να σε κάνει να αισθανθείς σαν στο σπίτι σου. Σε αυτό θα σας βοηθήσει σίγουρα και το εξαιρετικό ικαριώτικο τσίπουρο, που θα σας προτείνουν και οι ίδιοι.

Και η «μάχη» ξεκινά με ένα υπέροχο καρπάτσιο από λαβράκι (10€) με έντονο λεμόνι που του πάει πολύ και φιλέτο τόνου μαριναρισμένο σε ένα υπέροχα αρωματικό ξίδι δικής τους παραγωγής (12€), με αρώματα φράουλας και βανίλιας. Η ελαφριά και πληθωρική σε μέγεθος ταραμοσαλάτα με γλυκοπατάτα (8€), έμοιαζε με αφρό και απλωνόταν υπέροχα στις τραγανές αραβικές πιτούλες που τη συνόδευαν.

Οι χταποδοκεφτέδες, ιδανικά τηγανισμένοι χωρίς υπερβολή λαδιού, ήταν πολύ νόστιμοι και αφράτοι. Ανήκαν στα πιάτα ημέρας και σερβίρονταν με τσιγαριστά χόρτα. Για τους λάτρεις των καπνιστών γεύσεων, η ζεστή μελιτζάνα με χέλι (13€) είναι ιδανική, με την έντονα καπνισμένη γεύση της και τα μικρά κομμάτια του ψαριού να χάνονται μέσα στη μελιτζάνα.

Από την  κατηγορία «Τα διαφορετικά μας» στον κατάλογο, δοκιμάσαμε το κριθαράκι με πετροσωλήνες (16€), εξαιρετικά χυλωμένο κι ελαφρύ  στη γεύση, αλλά και το ριζότο με σουπιά και το μελάνι της (16€), που φτάνει κατάμαυρο, βουτυράτο και υπέροχα αρωματικό.

Το τέλος γράφτηκε με ένα γενναίο κομμάτι μπουγάτσα με κίτρινη κολοκύθα, που δε σε λίγωνε και φυσικά, με ένα τσίπουρο αρωματισμένο με αποξηραμένα φρούτα, που θύμιζε grappa και «έγραψε» την ιδανική κατάληξη.

Οι τιμές σε καμία περίπτωση δεν είναι οικονομικές, αλλά στο σημείο αυτό υπάρχει και ο παράγοντας «θαλασσινά και όστρακα» που από μόνος τους ανεβάζει την τιμή… Αν αγαπάτε όμως, τη θάλασσα και τις νοστιμιές της, τα Άργουρα αξίζουν τα λεφτά τους. Kι άλλα τόσα μη σας πω…

Πληροφορίες: Άργουρα, Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, 217 7173200, 25-30 ευρώ, https://www.facebook.com/argouranikos

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]