Smoku Athens: Το καινούργιο πρότζεκτ του Δημήτρη Κατριβέση είναι μια γιαπωνέζικη pub στο κέντρο της Αθήνας

smoku
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2025

Το Smoku Athens έρχεται να βάλει το δικό του λιθαράκι στο πολυπολιτισμικό παζλ του Συντάγματος, με ένα urban izakaya social club με ηχηρή υπογραφή.

Η Ιαπωνία και η Μεσόγειος δεν συναντιούνται εύκολα, ωστόσο, ο σεφ Δημήτρης Κατριβέσης δεν είχε πει τον τελευταίο του λόγο επ’ αυτού. Με το νέο του πρότζεκτ, τους δίνει ένα ραντεβού στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα χώρο όπου η ιαπωνική τελετουργία συναντά τη μεσογειακή ψυχή, και η φωτιά μεταμορφώνεται σε σύμβολο δημιουργίας και γεύσης. Και το όνομα αυτού, Smoku Athens.

Το Smoku είναι μια ωδή στη φωτιά, στον χρόνο και στην τέχνη της απλότητας. Το tradinovation μέσα από την ιαπωνική πειθαρχία συναντά την ελληνική πρώτη ύλη και το μεσογειακό ένστικτο και το αποτέλεσμα είναι καθαρές γεύσεις, ακρίβεια, μεταμόρφωση και δημιουργία χωρίς όρια, σε μια ατμόσφαιρα με Japanese hip hop & Afrobeat.

Το concept ξεδιπλώνεται σε δύο επίπεδα: μπροστά, ένα ζωντανό urban Japanese bar, μια αθηναϊκή εκδοχή της Japanese pub με cocktails και μικρά delicacies και στο βάθος, ένα speakeasy culinary space που προετοιμάζει τους επισκέπτες για το Smoku The Tasting Room, το Fine Dining 20 θέσεων που θα ανοίξει στις αρχές του 2026. Κι αν θέλουμε να το περιγράψουμε με 4 λέξεις: izakaya με αθηναϊκή ενέργεια.

Πώς ξεκίνησαν όλα –και πώς θα συνεχίσουν
Το Smoku Bar έκανε δυναμική εμφάνιση στο Athens Bar Week, δίνοντας το στίγμα για την εμπειρία που θα ακολουθήσει: craft cocktails με ιαπωνικά αρώματα, μεσογειακές νότες και signature τελετουργίες φωτιάς. Μέλι, χαμομήλι, μάραθος, αγκινάρα, σύκα και ιαπωνικά citrus συνάντησαν εκλεκτά spirits σε ποτά που ξεχωρίζουν για την καθαρότητα και την ακρίβεια τους. Όλα συνοδεύονταν από ένα μικρό, επιμελημένο bar food menu με ωμές παρασκευές, fire-kissed bites και izakaya classics σε εκδοχή Smoku.

Από τον μήνα Δεκέμβριο, λοιπόν, το Smoku παρουσιάζει ένα pop-up Japanese IZAKAYA, μία teaser–εμπειρία πριν από το πλήρες άνοιγμα τον Φεβρουάριο του 2026, για 60 ημέρες μόνο, με περιορισμένες διαθέσιμες θέσεις.

Μπορούμε ενδεικτικά να σας πούμε ότι στο μενού θα συναντήσετε προτάσεις που ισορροπούν δημιουργικά ανάμεσα στη μεσογειακή αίσθηση και τις ασιατικές τεχνικές, όπως η βεντρέσκα τόνου σε άλμη με ταχίνι, φυστίκι και baby μαρούλι, η αγκινάρα με ponzu και αυγοτάραχο και ο ταραμάς με wasabi, tobiko και μυρωδικά. Αρώματα μαστίχας και δεντρολίβανου «ντύνουν» τις καψαλισμένες ελιές, ενώ πιο τολμηρές γεύσεις εμφανίζονται στο αγγούρι με kimchi, shiso και τραγανό σουσάμι. Το σεβίτσε τόνου με ponzu, tiger milk, μάνγκο και ρύζι σούσι δίνει μια φρέσκια, όξινη νότα, όπως και το tartare μοσχαριού με stracciatella, chilli και truffle. Οι ζεστές επιλογές περιλαμβάνουν μελιτζάνα με miso tahini, ρόδι και κουκουνάρι, πατάτες με miso butter και furikake, tempura γαρίδας με spicy mayo, άγρια μανιτάρια με yuzu–truffle dressing και yakitori με yuzu kosho και tare με στάχτη, ψημένο στη robata. Για το φινάλε, τα γλυκά κινούνται στο ίδιο παιχνιδιάρικο πνεύμα: τιραμισού καφέ με μαστίχα και μάτσα, βασκικό cheesecake με yuzu, ναμελάκα φουντουκιού με τόνκα και ένα burned milk soft ice cream με καραμέλα miso και κουκουνάρια σε κρούστα ζάχαρης.

Κι αφού τελειώσουν οι γιορτές, θα ξεκινήσει η προετοιμασία για το Smoku the tasting room, ένα Fine Dining Restaurant 20 θέσεων. Ένα project που θα επιμεληθεί ο Δημήτρης Κατριβέσης σε συνεργασία με τον Ebbe Volmer, σεφ τριών αστεριών Michelin, προσφέροντας ένα τελετουργικό tasting menu βασισμένο στη φωτιά, τη ζύμωση, την ωμή κουζίνα και το ιαπωνικό craftsmanship. Το Ceviche από τα χέρια του Δημήτρη Κατριβέση, φρέσκο, ακριβές και γεμάτο ισορροπία, είναι το all-time classic του σεφ που ξαναγεννιέται στη μπάρα του Smoku, ενώ θα δοκιμάσετε και Yakitori κοτόπουλο ψημένο στη robata, με μαγιονέζα και ηφαιστειακή στάχτη, αλλά και Donburi comfort bowl με ιαπωνική τεχνική και μεσογειακή ψυχή, ένα πιάτο που ενώνει παράδοση και πειραματισμό. Οι πατάτες τηγανητές τραγανές, πασπαλισμένες με furikake και σερβιρισμένες με miso butter είναι ένα από τα αγαπημένα μικρά bites του Smoku και τα διαφορετικά είδη άγριων μανιταριών με yuzu truffle, gorgonzola και miso, συνθέτουν ένα signature tasting από την καρδιά του Smoku. Οι λάτρεις του κοκτέιλ έχουν 3 επιλογές: το Geisha Highball, ελαφρύ, δροσιστικό και γεμάτο ιαπωνικά αρώματα, το φρουτώδες και πικάντικο Mango Teriyaki και το Smoku Dirty Martini με gin infused σε oyster shells, με νότες από sushi rice water και olive oil, ένα cocktail που είναι τόσο τέχνη όσο και γεύση.

Japanese izakaya με ελληνική υπογραφή, λοιπόν, στο κέντρο της Αθήνας και ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε. 

Info
Smoku Athens
Θησέως 14, Σύνταγμα
210 3313733
Δευτέρα – Κυριακή | 18:00 – 02.00
*Ανοιχτά Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή κατά τη διάρκεια των εορτών, από το μεσημέρι
IG: @smoku_athens