Το Νέον και 5 ακόμα στάσεις στην Ομόνοια...

neon-omonoia-neon-omonoia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Το ιστορικό κτήριο του «Νέον» στην πλατεία της Ομόνοιας, «μεταμορφώθηκε» σε ένα από τα μεγαλύτερα αρτοποιεία της Ευρώπης, με την επωνυμία «Βενέτη 1948».

Το Νέον ήταν ένα ιστορικό καφενείο-ζαχαροπλαστείο, σήμα-κατατεθέν της Ομόνοιας, με υπέροχο νεοκλασικό εσωτερικό χώρο και αριστοτεχνικές λεπτομέρειες στη διακόσμησή του.

Σήμερα αλλάζει μορφή και μετατρέπεται σε ένα κατάστημα Βενέτη 1948, φέρνοντας μαζί του και «άλλο αέρα» στην κεντρική πλατεία της Αθήνας.  Η εταιρεία Βενέτης όμως, σκοπεύει στο άμεσο μέλλον να αναμορφώσει και δύο εμβληματικά κτήρια του Τσίλερ στην Ομόνοια, τα Μπάγκειον και Μέγας Αλέξανδρος.

Το Νέον άλλαξε μορφή, διατηρώντας όμως τα βασικά στοιχεία της εσωτερικής του διακόσμησης, χωρίς πολλές τροποποιήσεις, αναδεικνύοντας παράλληλα, την ιστορία του κτηρίου από το 1920 μέχρι σήμερα.

Εκεί θα βρίσκετε πλέον, εκτός από αρτοποιήματα και γλυκά, μικρογεύματα και φαγητά ημέρας, καφετέρια-εστιατόριο και ανοιχτούς ξυλόφουρνους, αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αρχής γενομένης από τη φωτογραφική έκθεση «Αθήνα 1865-1970» του Μουσείου Μπενάκη, που φιλοξενείται ήδη στον χώρο.

5 ακόμα στάσεις γύρω από την Ομόνοια

Λευτέρης

Η «σκούφια» του Λευτέρη στην Ομόνοια κρατάει από το 1951. Για χρόνια θεωρούνταν το πιο πικάντικο σουβλάκι στην Αθήνα. Εδώ θα αρκεστείτε σε πίτα μπιφτέκι που είναι και η σπεσιαλιτέ του. Οι φανατικοί του… «αθλήματος» σχηματίζουν ουρές το μεσημέρι για μια πίτα με μπιφτέκι, κρεμμύδι και ντομάτα. Οι θιασώτες του Λευτέρη πιστεύουν ότι τα μεγάλα σουβλάκια είναι άνοστα και αντιπαραδοσιακά, ενώ ο Λευτέρης κρατάει την παράδοση. Αν κάνεις δε, το λάθος και του ζητήσεις πατάτες, βγάζει καπνούς…

Πληροφορίες: Σατωβριάνδου 20, 210 5225676.

Δωδώνη
Στη Στοά του Ειρηνοδικείου, παραπλεύρως της Πλατείας Ομονοίας, η Δωδώνη φυλάει καλά κρυμμένο το μυστικό για την τέλεια τυρόπιτα εδώ και πολλά χρόνια. Η κουρού ζύμη της, το φοβερό βουτυρένιο της άρωμα κι η εξαιρετική της γέμιση δημιουργούν μια ασυναγώνιστη τυρόπιτα, που θα σας τρελάνει. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στο μικρό και το μεγάλο μέγεθος, αλλά μην ξεγελαστείτε γιατί μία δεν είναι ποτέ αρκετή…

Πληροφορίες: Σταδίου 65, Στοά Ειρηνοδικείου (είσοδοι από Λυκούργου και Σταδίου).

Mikel

Πολλοί χαρακτηρίζουν την αλυσίδα café ως τα «νέα Starbucks». Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για ένα success εμπορικό story εν καιρώ κρίσης. Όπως και να έχει, τα Mikel είναι μια αλυσίδα που προσφέρει καφέ αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης και εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη την Ελλάδα. Πρώτα στη Λάρισα, μετά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και τελευταία και στην Αθήνα. Αν δεν έχετε επισκεφθεί ένα από τα Mikel στη Σόλωνος, το Μαρούσι, τον Πειραιά, το Σύνταγμα, το Αιγάλεω ή στην Κατεχάκη, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να πάτε στο κατάστημά τους στην Πανεπιστημίου. Δοκιμάστε espresso σε 9 διαφορετικές εκδοχές, cappuccino, special ροφήματα, σοκολάτες, ελληνικό, νες, ή φίλτρου και συνοδεύστε με σάντουιτς με κουλούρι Θεσσαλονίκης, μπαγκέτα, κρουασάν ή γλυκά muffins, cookies και κέικ.

Πληροφορίες: Πανεπιστημίου 58, Αθήνα, 2103810036, www.mikelcc.gr

Καφεκοπτείο Λουμίδης

Με ιστορία και παράδοση ετών, το καφεκοπτείο Λουμίδη στην Ομόνοια γεμίζει μυρωδιές τους περαστικούς. Στον μεγάλο του χώρο θα βρείτε πολλά διαφορετικά είδη καφέ, φρεσκοκομμένους ή σε κόκκους για να τους «αλέσετε» επί τόπου, μπορείτε να δοκιμάσετε ελληνικό καφεδάκι στη χόβολη και να προμηθευτείτε τα παρελκόμενα: γλυκά του κουταλιού, λουκούμια, μπισκότα και κουλουράκια. Ακόμα κι αν δεν αγαπάτε τον ελληνικό καφέ, περάστε μια βόλτα από τον Λουμίδη και αφήστε τη μυρωδιά του φρεκοκομμένου καφέ να σας ξετρελάνει.

Πληροφορίες: Λουμίδης, Πατησίων & Πανεπιστημίου 69, Πλατεία Ομονοίας, 800 1120100, www.kafekopteialoumidi.gr.

Λουκουμάδες Χανίων Θ. Κτιστάκης

Από το 1912, το ιστορικό πια καφενείο-ζαχαροπλαστείο του Κτιστάκη στην οδό Σωκράτους στην Ομόνοια, γλυκαίνει γενιές και γενιές. Οι μικροί του λουκουμάδες γεμάτοι με σιρόπι, γαρνιρισμένοι με σουσάμι και κανέλα, τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου, ζεστοί ή ακόμα και κρύοι. Το τραγανό τους περίβλημα σκάει στο στόμα σας, απελευθερώνοντας την υπέροχη γεύση του μελιού που κρύβει μέσα του. Αν βρεθείτε στο κέντρο της Αθήνας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μια μερίδα από τους ιστορικούς αυτούς λουκουμάδες.

Πληροφορίες: Κτιστάκης, Σωκράτους 59, Ομόνοια, 2105240891, www.facebook.com/Ktistakis.loukoumades.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]