Τα χριστουγεννιάτικα μενού της Αθήνας: Τι σερβίρει η πόλη φέτος
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2025
Θέλετε Χριστούγεννα με φόντο την Ακρόπολη ή την Αθηναϊκή Ριβιέρα; Comfort ή αστραφτερά; Ό,τι κι αν αποφασίσετε, η χριστουγεννιάτικη Αθήνα είναι γεμάτη νόστιμες επιλογές για όλα τα γούστα.
Από το κέντρο της πόλης, μέχρι τις ακτές της, η Αθήνα μεταμορφώνεται σε οικοδέσποινα και σερβίρει Χριστούγεννα στο πιάτο, με εορταστικά μενού που κινούνται από το κλασικό και comfort μέχρι το απόλυτα high-end, μια παλέτα γεύσεων που καλύπτει κάθε διάθεση και όρεξη. Ξενοδοχεία που τα χτυπάει το κύμα και εστιατόρια ελληνικής και διεθνούς κουζίνας για όλα τα βαλάντια φορούν τα γιορτινά τους, δημιουργώντας ένα σκηνικό όπου η πόλη μας προ(σ)καλεί να διαλέξουμε τον δικό μας τρόπο για να γευτούμε τις γιορτές.

Αν μη τι άλλο, στο ξενοδοχείο που διακρίθηκε στο #17 στα The World’s 50 Best Hotels, τα Χριστούγεννα αναμένονται με ισχυρή δόση λάμψης και μαγείας, σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στην Αττική, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Ξεκινώντας με άρωμα Ελλάδας, η Taverna 37 θα δώσει ελληνική γεύση στις γιορτές σας μέσα από τα πεντανόστιμα δημιουργικά πιάτα του κερκυραίου σεφ Αλέξανδρου Κοσκινά και ένα υπέροχο Παραδοσιακό Μενού Θηραμάτων και Πουλερικών που σας περιμένει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Από λαχανοντολμάδες και χταπόδι με φάβα, μέχρι παστιτσάδα και σφυρίδα με πουρέ σέλερι και σάλτσα κακαβιά, η Ελλάδα μοσχοβολά σε κάθε μπουκιά, ακόμη και την ημέρα των Χριστουγέννων (125 ευρώ/άτομο), αλλά και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς (140 ευρώ/άτομο), με γιουβαρλάκια θαλασσινών, καρπάτσιο καραβίδας και άλλες εκλεκτές γεύσεις. Κι όταν μπει το 2026, η πρώτη ημέρα του έτους θα ξεκινήσει με ένα πλούσιο μεσημεριανό με live ελληνική μουσική (135 ευρώ/άτομο). Στο Michelin-starred εστιατόριο Pelagos, ο chef Luca Piscazzi ετοιμάζεται να σερβίρει φαντασμαγορία στο πιάτο. Η Παραμονή Χριστουγέννων γίνεται μια τελετουργία γεύσης με Caviar Pasta, Beef Rossini, ταρτάρ αστακού μεταξύ άλλων και μελωδική συνοδεία ενός ντουέτου εγχόρδων (220 ευρώ/άτομο). Αντίστοιχα, η Παραμονή Πρωτοχρονιάς απογειώνεται με ένα επτά πιάτων μενού του Chef με μοσχάρι Wagyu και κονσομέ λάχανο, ταρτάρ γαρίδας, Tonnato με wine pairings και ζωντανό τσέλο και βιολί για ένα απόλυτο crescendo (480 ευρώ/άτομο). Στην ιταλική γωνιά του Four Seasons Astir Palace, το Mercato, σας περιμένουν φρέσκα ζυμαρικά, Panettone Gelato, live σαξόφωνο και DJ sets. Το Χριστουγεννιάτικο Brunch του (145 ευρώ/άτομο), γεμάτο live stations, DJ και live συγκροτήματα, είναι μια ωδή στην αφθονία, ενώ την Παραμονή Πρωτοχρονιάς θα απολαύσετε μια πολυτελή σύνθεση από θαλασσινά, μαύρη τρούφα και Wagyu, που κορυφώνεται με το signature Mont Blanc του pastry σεφ Μιχάλη Χατζηκαλιμέρη (195 ευρώ/άτομο). Αντίστοιχα, το New Year’s Day Brunch στο Mercato θα είναι γεμάτο χρώμα, ενέργεια και feel-good γεύσεις, απολύτως ικανό να γιατρέψει κάθε πρωτοχρονιάτικο Hangover. Info: Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 210 8901000.

Στα δύο ιστορικά «παλάτια» της Αθήνας υπό την καθοδήγηση του Executive Chef Αστέριου Κουστούδη και της βραβευμένης ομάδας του, οι γιορτές αποκτούν γεύση αριστοκρατίας με θέα την φωτισμένη Ακρόπολη. Στο εμβληματικό GB Roof Garden της Μεγάλης Βρεταννίας, η Παραμονή Χριστουγέννων θα έχει γεύση από σούπα από ψητή κολοκύθα, ψητά χτένια με μαρμελάδα από λεμόνι κονφί, χριστόψαρο με σάλτσα από αχνιστά όστρακα με εσπεριδοειδή και δύο επιλογές για κυρίως, μεταξύ παραδοσιακής γαλοπούλας και φιλέτου από μοσχάρι γάλακτος (370 ευρώ/άτομο), με live από τους Les Au Revoir. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, το GB Roof Garden θα ετοιμάσει εορταστικό μπουφέ με DJ set (270/άτομο), όπως και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς (290 ευρώ/άτομο), ενώ την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το μενού έχει σαλάτα με βασιλικό καβούρι και χαβιάρι, ζυμαρικό γεμιστό με κάστανα και ρικότα, αστακό κονφί με σάλτσα πράσινο κάρυ, αλλά και καρδιά μοσχαρίσιου φιλέτου στα κάρβουνα (650 ευρώ/άτομο). Στο King George, οι γιορτές μεταφέρονται στο Michelin-starred Tudor Hall, όπου ο σεφ Αστέριος Κουστούδης υπογράφει δύο από τα πιο πολυσυζητημένα ρεβεγιόν της πόλης. Την Παραμονή Χριστουγέννων (24/12) το μενού περιλαμβάνει από σούπα μπρόκολο με σολομό Balik μέχρι ραβιόλι γεμιστό με μελωμένο μοσχάρι, αλλά και παραδοσιακή γαλοπούλα ή χοιρινό Iberico (360 ευρώ/άτομο). Ανήμερα τα Χριστούγεννα, το μενού αλλάζει με σολομό Gravlax με κονσομέ πιπερόριζας και αυγά σολομού, σογομαγειρεμένο μοσχάρι με νιόκι πατάτας και επιλογή ανάμεσα σε γαλοπούλα ή γλώσσα meunière στο τηγάνι με σάλτσα βουτύρου και μπουφέ γλυκών για το τελείωμα (250 ευρώ/άτομο). Όσο για την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα απολαύσετε λαβράκι ταρτάρ με χαβιάρι Oscietra Gold, σούπα σελινόριζας, καραβίδα ψητή και κυρίως με wagyu striploin με πουρέ παντζάρι, υπό τους ήχους πιάνου και όπερας. Την Πρωτοχρονιά είναι ευκαιρία να γνωρίσετε το νέο bar του King George, το George, the Lobby Bar, όπου θα σερβίρεται brunch με εορταστική μουσική, από τις 12.00 μέχρι τις 16.00. Info: Μεγάλη Βρεταννία, Βασιλέως Γεωργίου 1Α, 210 3330000, King George, Βασιλέως Γεωργίου 3Α, 210 322 2210.

Το MooCasa στο Νέο Ηράκλειο υποδέχεται την πιο λαμπερή εποχή του χρόνου με δύο ξεχωριστά εορταστικά μενού, αντλώντας έμπνευση από το signature concept του Steak & Lobster και προσθέτοντας ακόμη περισσότερη φινέτσα στο γιορτινό τραπέζι. Την παραμονή των Χριστουγέννων, το μενού 7 σταδίων (110 ευρώ/άτομο) ανοίγει με προτάσεις όπως arancini αστακού με wagyu bacon και αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ενώ στα κυρίως δεσπόζει το Fillet Mignon Black Angus με τρούφα και εκλεκτή σάλτσα σαμπάνιας. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα απολαύσετε μεταξύ άλλων ραβιόλι αστακού, καρπάτσιο κολοκύθι με χτένια, προσούτο και crème fraîche, καθώς και το διαχρονικά κομψό Tournedos Rossini με φιλέτο Black Angus, foie gras, σάλτσα Μαδέρα και μαύρη τρούφα (140 ευρώ/άτομο). Και τις δύο βραδιές, η εμπειρία θα πλαισιώνεται από ζωντανή μουσική με πιάνο και φωνή, δημιουργώντας την ιδανική ατμόσφαιρα για να υποδεχθείτε τις γιορτές με ζεστασιά και ρυθμό. Επιπλέον, τα γιορτινά μενού θα σερβίρονται από νωρίς, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να σχεδιάσετε το πρόγραμμά σας με άνεση. Κατά την αλλαγή του χρόνου, θα προσφερθεί και βασιλόπιτα για καλή τύχη και μια όμορφη εκκίνηση στη νέα χρονιά. Info: MooCasa Steak & Lobster, Μαρίνου Αντύπα 62-66, Ν. Ηράκλειο. 210 2750006.

Τις φετινές γιορτές, το NEW Hotel ντύνεται με τη δική του, ιδιαίτερη λάμψη και προσκαλεί την πόλη να ζήσει έναν Δεκέμβριο με ξεχωριστές γεύσεις, έντονη αίσθηση φιλοξενίας και σύγχρονη αθηναϊκή κομψότητα. Για τις ημέρες των γιορτών, ο executive chef Μπάμπης Κουντούρης παρουσιάζει νέα γιορτινά μενού, σχεδιασμένα με την fine comfort υπογραφή του: σύγχρονες, ζεστές γεύσεις που τιμούν την παράδοση μέσα από μια πιο ραφιναρισμένη αλλά και προσωπική ματιά. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν τις δημιουργίες του σε ένα περιβάλλον που, ειδικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ζωντανεύει ακόμη περισσότερο με Live DJ, δίνοντας ρυθμό σε μια από τις πιο χαρμόσυνες βραδιές της χρονιάς. Την Παραμονή Χριστουγέννων το Art Lounge φιλοξενεί Gala Dinner (150 ευρώ/άτομο) με signature πιάτα όπως φιλέτο μπακαλιάρου με κυδώνια a la crème, κρέμα σελινόριζας, αφρό σαμπάνιας και πούδρα από ελιές Καλαμών, αλλά και ψητό στήθος φραγκόκοτας με μαύρη κινόα και πουρέ δαμάσκηνου. Ανήμερα Χριστουγέννων ακολουθεί πλούσιος μπουφές brunch: 95 ευρώ/άτομο στο Art Lounge και 65 ευρώ/άτομο στο Lobby Lounge, με σολομό gravlax, porchetta, ρολό γαλοπούλας, γλυκοπατάτες και γλυκά όπως Βάσκικο cheesecake και κορμό «μωσαϊκό». Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς το Art Lounge γίνεται το απόλυτο party spot με Live DJ και Gala Dinner (260 ευρώ/άτομο): ελληνικό μπλε καβούρι, μοσχαρίσια πλευρά με bordelaise και πορτοκάλι, παραδοσιακή βασιλόπιτα και φιάλη Akres Skouras ανά δύο άτομα. Την Πρωτοχρονιά το brunch επιστρέφει ανανεωμένο (105 ευρώ/άτομο στο Art Lounge και 75 ευρώ/άτομο στο Lobby Lounge) με αγκινάρα velouté, ψητό κοκκοράκι με κάστανα και λαχταριστά γλυκά. Info: NEW Hotel, Φιλελλήνων 16 & Ναυάρχου Νικοδήμου 1, 210 327 3170.

Με την αναγνωρίσιμη αισθητική του –πάντα bold, πάντα εντυπωσιακή-, το Geco παραμένει σημείο συνάντησης για όσους αναζητούν τις ωραίες γεύσεις, την ατμόσφαιρα, την εμπειρία και τον ρυθμό. Οι αγαπημένες επιλογές του Geco παραμένουν, αυτή τη φορά σε εορταστικό πλαίσιο και προσφέρουν μια εμπειρία απόλυτα οικεία αλλά παράλληλα ξεχωριστή, με τις παρέες Αθηναίων και επισκεπτών να βρίσκουν το αγαπημένο τους σημείο στο εστιατόριο. Η επιβλητική 25μετρη λευκή μαρμάρινη μπάρα, η ανοιχτή κουζίνα και οι μεγάλες τζαμαρίες που προσφέρουν οπτική επαφή με τον δρόμο και ο εορταστικός στολισμός, δημιουργούν ένα περιβάλλον πολυδιάστατο, γεμάτο ενέργεια. Στο εορταστικό μενού Παραμονής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς (180 ευρώ/άτομο) θα δοκιμάσετε ελληνική cacio e pepe, κροκέτες καβούρι και γαρίδα με yuzu, sashimi με jalapeno, κόλιαντρο και yuzu, καρπάτσιο μοσχάρι και κυρίως μεταξύ μοσχαρίσιας ταλιάτας και φιλέτου ψαριού, αλλά η εορταστική περίοδος στο Gatsby δεν σταματά στο τραπέζι. Είναι γνωστό για την ατμόσφαιρα που μαγνητίζει, για τα φώτα, την ενέργεια, τους ανθρώπους – και φυσικά για τη μουσική. Την παραμονή των Χριστουγέννων, από τις 21:00, η βραδιά γεμίζει με live και DJ set, ενώ ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα, θα απολαύσετε το γνωστό Brunch του Geco, με την πιο ζεστή και εορταστική διάθεση στο κέντρο της πόλης. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από τις 15:00 ένα δυνατό DJ set δίνει το στίγμα της ημέρας, ενώ το βράδυ στις 21:00 ένα από τα πιο διάσημα lives της Αθήνας συνοδεύει μουσικά το γιορτινό δείπνο και την σκυτάλη παίρνουν ξανά τα DJ sets για τις ώρες πριν και μετά την υποδοχή του νέου χρόνου. Info: Λέκκα 14, Αθήνα, 2103216001, Online κρατήσεις.

Στην καρδιά της Πλατείας Συντάγματος, το NJV Athens Plaza υποδέχεται τις γιορτές με εκλεπτυσμένα μενού από τον Executive Chef Παναγιώτη Αναστασίου και τον Pastry Chef Νίκο Τσόλη, ζωντανή μουσική και γιορτινή ατμόσφαιρα που κάνει κάθε τραπέζι ξεχωριστό. Την Παραμονή Χριστουγέννων το Christmas Gala Dinner θα γίνει στο Explorer’s Bar Bistro από τις 21:30 με αλμυρό choux με τόνο gravlax και μαύρο χαβιάρι, ρολό baby κολοκυθιού με γαρίδα και αυγά σολομού, cappelletti με προσούτο και σάλτσα σαμπάνιας, sorbet yuzu, φιλέτο ζαρκαδιού Wellington με king oyster και κρέμα σελινόριζας βανίλιας και Charlotte βανίλια-μούρα (150 ευρώ/άτομο). Τα Χριστούγεννα θα στηθεί χριστουγεννιάτικος μπουφές στο The Parliament Restaurant 13:00-17:00 με καλούδια όπως καβουροσαλάτα με φακές Beluga, pâté foie gras, καπνιστή πάπια, ντολμαδάκια με carpaccio γαρίδας και χαβιάρι. Από τα ζεστά ξεχωρίζουν ραβιόλι αστακού με bisque και άρωμα βανίλιας, σφυρίδα τυλιγμένη σε προσούτο, αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και ψητή γαλοπούλα με γέμιση στο carving station. Στα γλυκά πρωταγωνιστούν διαφορετικοί κορμοί όπως Bûche de Noël, κορμός σοκολάτα φουντούκι, κορμός κάστανο πορτοκάλι μεταξύ άλλων, ενώ δεν λείπουν και οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες-μελομακάρονα (150 ευρώ/άτομο). Για την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, το Gala Dinner έρχεται από τις 21.30 στο Ballroom με Wagyu & χαβιάρι σε brioche, carpaccio χτένι με μαύρη τρούφα, ουρά αστακού ποσέ με μορχέλες, φιλέτο Rossini με foie gras και πουρέ γλυκοπατάτας-εσπρέσο, pre-dessert τάρτα αχλάδι-gorgonzola, ποικιλία γλυκών, βασιλόπιτα και σαμπάνια τα μεσάνυχτα (250 ευρώ/άτομο). Την Πρωτοχρονιά, το ξεκίνημα του νέου έτους θα γίνει στο Explorer’s Bar Bistro 11:30-15:30 με brunch (60 ευρώ/άτομο) με family-style γλυκά και αλμυρά όπως όπως κρουασάν με καπνιστό ζαμπόν μαύρου δάσους και κασέρι Μυτιλήνης, Quiche Lorraine, Cake με αμύγδαλο–βανίλια & tonka και à la carte επιλογές, υπό τους ήχους του DJ. Info: NJV Athens Plaza – Βασ. Γεωργίου Α’ 2, Πλ. Συντάγματος, 210 3352400.

Το new entry της Αθήνας, το Smoku, το πολυεπίπεδο project που ενώνει την ιαπωνική τεχνική με το μεσογειακό terroir, ετοιμάζει ίσως το πιο ανατρεπτικό μενού δια χειρός Δημήτρη Κατριβέση για τις γιορτές. Ο σεφ που έχει συνεργαστεί με κορυφαία εστιατόρια του κόσμου και projects σε Λονδίνο, Παρίσι, Τενερίφη, Τούλουμ και Μόντε Κάρλο, δημιουργεί δύο signature μενού που συνδυάζουν ιαπωνική τελετουργία και μεσογειακή ενέργεια, σε μια πιο ζεστή, ζωντανή και αστική άποψη του fine dining. Για την Παραμονή των Χριστουγέννων, λοιπόν, το μενού (80 ευρώ) περιλαμβάνει τραγανό bao με ελληνικό καπνιστό χοιρινό και mustard miso, Kabocha pumpkin velouté με ελληνικό ελαιόλαδο και shichimi, κυρίως με μπακαλιάρο ψημένο σε λευκό miso, άγρια χόρτα, λεμονένιο dashi και επιδόρπιο Matcha millefeuille με μαστίχα. Αντίστοιχα, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα δοκιμάσετε στρείδι με σάλτσα κρεμμυδιού με vin jun, tentsuyu, μαύρη τρούφα, τηγανιτό bao, με χαβιάρι, stracciatella, αρωματικά βότανα, Wagyu με miso, βούτυρο σε ζύμωση, γιαπωνέζικη μέντα, καπνιστή πατάτα, μανιτάρι king oyster και Mont Blanc με κρέμα κάστανου, μαρέγκα, βανίλια yuzu μεταξύ άλλων, με 120 ευρώ/άτομο. Info: Smoku Athens, Θησέως 14, Σύνταγμα, 21 0331 3733.

Ο χώρος του Bungalow 7 συνδυάζει τη φινέτσα των μέσων του προηγούμενου αιώνα με τις urban πινελιές του σήμερα και δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό όπου η κάθε στιγμή αποκτά ξεχωριστό χαρακτήρα. Σε αυτό τον υπέροχο χώρο, τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το εστιατόριο υποδέχεται τους καλεσμένους του με ειδικά σχεδιασμένα εορταστικά μενού και μουσικές που συνοδεύουν την κάθε βραδιά με ζεστασιά και ρυθμό. Το μενού της Παραμονής Χριστουγέννων (125 ευρώ/άτομο) περιλαμβάνει επιλογές από σαλάτα πάπια και σούπα κολοκύθας μέχρι φραγκόκοτα σε κρούστα τρούφας, ενώ την Παραμονή Πρωτοχρονιάς (145 ευρώ/άτομο), το Bungalow 7 σερβίρει μοσχαρίσιο ταρτάρ, σούπα τοπιναμπούρ με μανιτάρια σιτάκε και τρούφα, αλλά και μοσχάρι Wellington με μανιτάρια και προσούτο, σε ένα μενού 6 πιάτων. Η Άννα-Μαρία Μπιλίδα με τους μουσικούς της και η Τζωρτζίνα Καραχάλιου αναλαμβάνουν να γεμίσουν αυτές τις ημέρες με φωνές, μελωδίες και αυθεντική ενέργεια, ενώ ο DJ Angelo παίρνει στη συνέχεια τη σκυτάλη με ένα δυνατό party til late. Στο επιβλητικό bar, premium spirits και κοκτέιλ θα συντροφεύσουν τις βραδινές ώρες με θέα στον Σαρωνικό που δίνει έναν ακόμη λόγο να μείνει κανείς λίγο παραπάνω. Το αγαπημένο à la carte brunch του Σαββατοκύριακου είναι εμπλουτισμένο αυτή την περίοδο με επιλογές ειδικά δημιουργημένες για τον εορταστικό μήνα, ενώ κάθε Κυριακή μεσημέρι ο χώρος γεμίζει με live μουσική. Το brunch θα προσφέρεται και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από τις 10:00 έως τις 15:00 προσκαλώντας όλους να ξεκινήσουν την γιορτινή τους μέρα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα και με έναν απολαυστικό ρυθμό. Info: Bungalow 7, Αστέρια Γλυφάδας, Λεωφ. Ποσειδώνος 110, 2111907001.

Από τον Λυκαβηττό, το St. George Lycabettus Lifestyle Hotel μεταμορφώνεται σε χριστουγεννιάτικο παραμύθι με θέα που κόβει την ανάσα και γαστρονομία από τον Executive Chef Στέφανο Παπανικολάου. Την Παραμονή Χριστουγέννων το Le Grand Balcon και το La Suite Lounge ντύνονται στα κόκκινα για ένα λαμπερό δείπνο με signature cocktails, live ερμηνεία της Valeria Siel και DJ set, ενώ ανήμερα Χριστούγεννα ο πλούσιος Festive Friends & Family Brunch Buffet με ελληνικές και διεθνείς γεύσεις θα έχει σταθμούς carving με γαλοπούλα και χοιρινό, φρέσκα θαλασσινά, τυριά, γλυκά του Νίκου Τσόλη και παραδοσιακά μελομακάρονα-κουραμπιέδες. Για τα παιδιά θα υπάρχει face painting, χριστουγεννιάτικες ταινίες και έκπληξη από τον Άγιο Βασίλη. Η Παραμονή Πρωτοχρονιάς υπόσχεται καθαρή χρυσή υπερβολή με μενού 7 πιάτων που περιλαμβάνει αστακό, Wagyu, τρούφα και χαβιάρι, live εμφανίσεις, DJ μέχρι αργά, πυροτεχνήματα στα μεσάνυχτα και σαμπάνια για το καλωσόρισμα του 2026. Την επόμενη μέρα, το ξενοδοχείο ξεκινά με Recovery Breakfast από τις 06:00 και συνεχίζει με ένα Festive Brunch Buffet γεμάτο comfort επιλογές, hang-over stations, αυγά benedict και bloody mary. Info: St. George Lycabettus, Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 210 7416 161.

Στο γνώριμο σκηνικό των «Αστεριών» της Γλυφάδας, το Ark μας προσκαλεί να ζήσουμε τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μέσα από στιγμές γεύσης, μουσικής και εορταστικής ατμόσφαιρας, με τον Γιάννη Μπαξεβάνη στην επιμέλεια των γευστικών προτάσεων -ο λόγος που το Ark εξακολουθεί να βραβεύεται σταθερά με το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Στα εορταστικά μενού της Παραμονής Χριστουγέννων (115 ευρώ/άτομο) και Πρωτοχρονιάς (135 ευρώ/άτομο) θα βρείτε πιάτα εμπνευσμένα από την εποχή, όπως τάρτα άγριων μανιταριών, ραβιόλι καραβίδας, σούπα κάστανο–κολοκύθας, βιολογική γαλοπούλα και γεμιστό φιλέτο γάλακτος, που συνθέτουν μια σειρά από προτάσεις που συνδυάζουν κομψότητα και γευστικό πλούτο. Συγκεκριμένα, την Παραμονή Χριστουγέννων θα δοκιμάσετε βιολογική γαλοπούλα με Μεταξά με γέμιση συκωτάκια, με ρόδια, κάστανα, κρεμμύδια και φρέσκα δαμάσκηνα, αλλά και χοιρινό καρέ μαύρου χοίρου, μαρούλι μπρεζέ, αχλάδι ψητό με κατσικίσιο τυρί, ενώ την Παραμονή Πρωτοχρονιάς θα απολαύσετε σούπα κάστανο-κολοκύθα, ραβιόλι καραβίδα με φέτα, τσουκνίδα και ντομάτα, βιολογικό φιλέτο γάλακτος με γέμιση μολόχα, μανιτάρια και τάρτα κυδώνι-γλυκοπατάτα και πολλά ακόμη δημιουργικά πιάτα. Και τις δύο βραδιές, θα υπάρχει live μουσική, ενώ όσοι επιθυμούν να συνοδεύσουν τη βραδιά με ένα ιδιαίτερο ποτό, μπορούν να επιλέξουν από τα signature cocktails του Ark ή να αφεθούν στην προσεκτικά επιμελημένη λίστα κρασιών. Σημειώστε, επίσης, ότι τις Παρασκευές και τα Σάββατα του μήνα, το γνωστό Τραπέζι του Σεφ σας περιμένει με ένα μενού γευσιγνωσίας με μόνο 12 θέσεις, το οποίο υπογράφει ο Διονύσης Ζαχαρόπουλος υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Μπαξεβάνη. Τις Παρασκευές, μάλιστα, η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο ζεστή χάρη στη φωνή της Άννας Μαρίας Μπιλίδα με τη συνοδεία πιάνου, προσθέτοντας μια μουσική πινελιά που ταιριάζει ιδανικά στη χειμωνιάτικη Ριβιέρα. Info: Ark, Αστέρια Γλυφάδας, 1η Μαρίνα Γλυφάδας, 2108948882.

Το Okupa Kitchen & Listening Bar υποδέχεται τις γιορτές με τρία διαφορετικά happenings που συνδυάζουν φαγητό με σύγχρονη ματιά, μουσικές επιλογές που ξεχωρίζουν και τη ζεστή, vibrant ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει τον χώρο. Για την Παραμονή Χριστουγέννων, η ομάδα της κουζίνας υπογράφει ένα custom 5-course μενού (60 ευρώ), σε μια εμπειρία που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργικότητα, με σούπα πράσο με guanciale, πατάτα και φουντούκι, μοσχαρίσιο ταρτάρ ή gyoza κοτόπουλο, φιλέτο shi drum ή γαλοπούλα και γλυκό επίλογο με βάσκικο cheesecake. Το βράδυ ντύνεται μουσικά από τον Fog - CheapEdits (20:00-01:00), collector και μουσικό παραγωγό, γνωστό για τα reworks του με Balearic, funk και boogie αναφορές. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, θα υπάρχει à la carte lunch που κινείται σε nostalgic χριστουγεννιάτικες γεύσεις, αλλά με καθαρές, contemporary εκτελέσεις -από τις 13:00 έως τις 16:00, το lunch συνοδεύουν οι Jeepers Creepers με live Jazz μουσική, ανεβάζοντας το holiday mood. Και φυσικά, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το μενού (85 ευρώ/άτομο) είναι τόσο grande όσο και η ημέρα, με τόνο ταρτάρ, πικάντικη ponzu και τραγανή tartlette, μεζέδες με χτένια σοτέ, Iberico και αφρό φουντουκιού, αλλά και gyoza με μοσχαρίσια παϊδάκια με σάλτσα από καπνιστό κουνουπίδι και φυσικά με κυρίως μεταξύ μοσχαρίσιου φιλέτου με μαύρη τρούφα ή φιλέτο σφυρίδας. H μουσική περνάει από δύο acts με Theo Grooves (17:00-22:00) και Mister Enarto (22:00-03:00) και σημειώστε ότι το bar παραμένει ανοιχτό για όσους θέλουν ποτό χωρίς dinner, μετά τις 22:30 με 30 ευρώ το 1 ποτό. Info: Okupa, Ψαρομηλίγκου 9, Ψυρρή, 211010 9999.

Μουσική, εμπειρίες για όλη την οικογένεια και ένα ολοκληρωμένο εορταστικό μενού ετοιμάζει το Hard Rock Cafe Athens στο Μοναστηράκι, για όσους αναζητούν cozy ατμόσφαιρα στο κέντρο. Την Παραμονή των Χριστουγέννων μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, το Hard Rock υπόσχεται full-on μουσικές εμπειρίες, καθώς στο Αίθριο ανεβαίνει η ένταση με DJ set (20:30-00:30), ενώ στον 1ο όροφο θα βρίσκονται (21:00-00:30) η Τζένη Χατζοπούλου και ο Γιώργος Καβουράκης, με πιάνο, κιθάρα, looper σε ένα live πρόγραμμα με ρεπερτόριο ειδικά διαμορφωμένο για το χριστουγεννιάτικο mood της βραδιάς, με αγαπημένα ελληνικά και ξένα τραγούδια. Και στις δύο επιλογές, η εμπειρία συνοδεύεται από το εορταστικό Holiday Menu, το οποίο περιλαμβάνει επιλογή σαλάτας, κυρίως πιάτου ανάμεσα σε αγαπημένες seasonal γεύσεις όπως το Festive Dinner, το Cranberry Smash Burger, το Chicken Milanese, τα Baby Back Ribs ή το Grilled Salmon και το New York Strip Steak. Για επιδόρπιο, το Caramel Apple Cheesecake ολοκληρώνει την εμπειρία. Την ημέρα των Χριστουγέννων, το Hard Rock Cafe Athens ανοίγει τις πόρτες του με ένα χριστουγεννιάτικο σκηνικό, γιορτινή διάθεση και DJ set (14:00-19:00) για όσους θέλουν να απολαύσουν το εορταστικό μενού τους με τη γνωστή φιλοξενία του Hard Rock. Κι όσο για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, το Hard Rock Cafe Athens υποδέχεται τη νέα χρονιά μέσα σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη μουσική ενέργεια και αγαπημένες γεύσεις. Στο Αίθριο, το DJ set (20:30-00:30) υπόσχεται ξεχωριστές στιγμές, ενώ στον πρώτο όροφο, και πάλι η Τζένη Χατζοπούλου και ο Γιώργος Καβουράκης θα παρουσιάσουν το live πρόγραμμά τους (21:00-00:30), δημιουργώντας ένα πιο γιορτινό, λαμπερό soundtrack για το New Year’s Eve, με ξένο και ελληνικό πρόγραμμα που ανεβάζει τη διάθεση όσο πλησιάζει η αλλαγή της χρονιάς. Για το δείπνο του ρεβεγιόν, το New Year’s Eve Menu προσφέρει τρία πιάτα, με επιλογή σαλάτας, κυρίως από το Holiday Menu και Caramel Apple Cheesecake για επιδόρπιο -για το πρώτο “cheers” της χρονιάς θα προσφερθεί σε όλους ένα Prosecco. Κι όταν μπει το νέο έτος, το Hard Rock Cafe Athens κάνει ποδαρικό με DJ set (14:00-19:00), αποτελώντας την ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν την πρώτη ημέρα του χρόνου με μουσικά vibes, όμορφη διάθεση και εορταστικό μενού. Info: Hard Rock Cafe Athens, Αδριανού 52, Μοναστηράκι, 210 3245170.

Αυτόν τον Δεκέμβριο το Colonial στο Golf της Γλυφάδας υποδέχεται τις γιορτές με την πιο ζεστή και ατμοσφαιρική του διάθεση. Ο χώρος, ντυμένος με διακριτικό χριστουγεννιάτικο στολισμό και αγκαλιασμένος από το καταπράσινο τοπίο του γηπέδου, μεταμορφώνεται σε έναν προορισμό όπου η κομψότητα συναντά την χαρά του να μοιράζεσαι όμορφες στιγμές με εκείνους που αγαπάς. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα πιάτα του σεφ Ηλία Μιχαλόπουλου, ο οποίος έχει σχεδιάσει τα γιορτινά μενού για να συνοδεύσουν γευστικά τον χρόνο που θα περάσουμε με οικογένεια και φίλους. Το εορταστικό πρόγραμμα της χρονιάς προσθέτει τη δική του μουσική υπογραφή στην εμπειρία. Την Παραμονή Χριστουγέννων, το ρεβεγιόν ντύνεται με τις μελωδικές ερμηνείες από τη Νάγια Δούκα, συνοδευόμενη από τους ζεστούς ήχους του σαξόφωνου του Γιάννη Καρανάσιου, σε μια ωραία βραδιά που υπόσχεται ατμόσφαιρα όπως ταιριάζει στις γιορτές. Αντίστοιχα, η αλλαγή του χρόνου βρίσκεται στο επίκεντρο ενός κομψού, εορταστικού δείπνου. Από τις 22:00, οι jazz ήχοι της Νάγιας Δούκα και του Μιχάλη Ζέη δημιουργούν το ιδανικό μουσικό φόντο για την αντίστροφη μέτρηση και την υποδοχή του 2026. Την Πρωτοχρονιά, το πλούσιο buffet brunch του Colonial στρώνεται για όσους θέλουν να ξεκινήσουν την χρονιά με την πιο ωραία διάθεση. Info: Colonial Restaurant, Γκολφ Γλυφάδας, 21 0342 0002.

Το εστιατόριο Vezené, 15 χρόνια μετά τη γέννησή του, ετοιμάζεται για να φιλοξενήσει τους ασυμβίβαστους food-lovers της πόλης μέσα σε ένα εορταστικό κλίμα λάμψης, σύνδεσης και γενναιοδωρίας. Σε στολισμένο σκηνικό που δηλώνει με στυλ το πνεύμα της γιορτής, τα εορταστικά μενού που έχει συνθέσει μοιάζουν σαν προορισμούς πληθωρικής ευζωίας. To μενού των Χριστουγέννων (140 ευρώ/άτομο) θα σερβίρεται το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου, καθώς και στις 25, ανήμερα της γιορτής με ξεκίνημα από το μεσημέρι -θα είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που το εστιατόριο θα λειτουργήσει την ημέρα των Χριστουγέννων, τιμώντας την επίμονη επιθυμία των ανθρώπων που το αγαπούν. Η αυλαία του γιορτινού τραπεζιού ανοίγει με ένα ποτήρι σαμπάνιας που θα συνοδεύσει το ντελικάτο βοδινό αλλαντικό cecina από την Ισπανία. Αμέσως μετά, η υπέροχη πατάτα rösti με βοδινό ταρτάρ και χαβιάρι -ένα αυθεντικό Vezené treat που συνδυάζει τεχνική, ισορροπία και αληθινή απόλαυση. Ο Άρης Βεζενές λατρεύει τις σούπες και δε θα τις άφηνε ποτέ εκτός ενός γιορτινού μενού, θεωρώντας ότι αποτελεί απαραίτητο μέρος του. Φέτος η σούπα των Χριστουγέννων παρουσιάζεται με τη μορφή μιας αρωματικής shabu-shabu κρεατόσουπας με κόντρα φιλέτο και ελληνικό φιδέ. Η συνέχεια περιλαμβάνει σαλάτα εποχής, ένα πονηρό παιχνίδι αρνιού –πανσέτας με την lambchetta rotisserie και λινγκουινάδα σε καπνιστό, χοιρινό ζωμό με τραγανό σπεκ. Το pièce de résistance βοδινό φιλέτο με την κοπή των κοπών chateaubriand έρχεται να ολοκληρώσει την γευστική φιέστα. Το φινάλε έρχεται με ένα Mont Blanc, χειμωνιάτικο, παραδοσιακό και γεμάτο πλούσια γεύση, που ολοκληρώνει ένα μενού προορισμένο για να μείνει στη μνήμη. Για το μενού της Πρωτοχρονιάς (140 ευρώ/άτομο), έχει δημιουργηθεί ένα απρόβλεπτο party menu για τους αμετανόητα συνειδητοποιημένους ευζωϊστές. Το καλωσόρισμα με στρείδια και φυσαλίδες, ακολουθούν τα ωμά από θάλασσα και στεριά, και μια ωραία σούπα θαλασσινών και αχιβάδες. Στην κορύφωση της βραδιάς, κάποιες ένοχες μπουκιές για να λερωθούν τα χέρια και να χαλαρώσουν οι γραβάτες: οι μυθικές τηγανητές μπουκιές κοτόπουλου του Vezené με χαβιάρι και τα beef sliders. Και αμέσως μετά, το πιάτο ζυμαρικών fettucce με γενναιόδωρη λευκή τρούφα και το chateaubriand με τις γαρνιτούρες του συνθέτουν ένα δείπνο που δεν είναι απλώς το τελευταίο της χρονιάς -είναι η πιο δυνατή υπόσχεση για εκείνη που έρχεται. Τα μενού της 24ης και της 31ης Δεκεμβρίου σερβίρονται από τις 18.00 και το μεσημέρι της 25ης Δεκεμβρίου από τις 13.00. Info: Vezené, Βρασίδα 11, 2107232002.

Στον 10ο όροφο του Radisson Blu Park Hotel Athens, το 10 Urban Roof με την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και το φωτισμένο αστικό τοπίο να απλώνονται μπροστά σας, οι γιορτές αποκτούν χαρακτήρα και ατμόσφαιρα. Για τις ημέρες των εορτών, η κουζίνα του 10 Urban Roof παρουσιάζει ειδικά σχεδιασμένα festive menus, με σύγχρονη γαστρονομική ματιά και έμφαση στη γιορτινή απόλαυση. Την Παραμονή των Χριστουγέννων, το μενού (120ευρώ/άτομο χωρίς ποτά) ξεκινά με tartare σολομού και κορυφώνεται με χοιρινό Iberico με πουρέ γλυκοπατάτας, ενώ ολοκληρώνεται με σοκολατένιο crémeux με crumple αμυγδάλου. Ανήμερα Χριστουγέννων, το μενού (75 ευρώ/άτομο χωρίς ποτά, παιδιά 4–10: 60 ευρώ, 0–4 δωρεάν) τιμά την παράδοση με γαλοπούλα με χριστουγεννιάτικη γέμιση και πουρέ γλυκοπατάτας με κύμινο και μανιτάρια πορτσίνι αλλά και ένα φίνο γλυκό φινάλε με γαλακτομπούρεκο σε σύγχρονη εκδοχή με καραμελωμένο φύλλο κρούστας και σιρόπι εσπεριδοειδών. Η Παραμονή Πρωτοχρονιάς βρίσκει το 10 Urban Roof σε λαμπερή διάθεση, με ένα εντυπωσιακό μενού (220 ευρώ/άτομο χωρίς ποτά) με tartare καραβίδας με χαβιάρι Beluga, dry aged μοσχαρίσιο φιλέτο με λευκή τρούφα και qroquant με κρέμα κάστανο και φρούτα του πάθους. Την Πρωτοχρονιά, το εορταστικό σκηνικό συμπληρώνεται από ένα κομψό μενού (75 ευρώ/άτομο χωρίς ποτά, παιδιά 4–10: 60 ευρώ, 0–4 δωρεάν) βελουτέ μανιταριών με μαύρη τρούφα, ραβιολάκι με mousse αγκινάρας και ένα κλασικό κυρίως με μοσχαρίσιο φιλέτο. Τη γαστρονομική εμπειρία συμπληρώνει η κομψή, γιορτινή ατμόσφαιρα, η προσεγμένη μουσική και η άψογη εξυπηρέτηση, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για όσους θέλουν να γιορτάσουν τις πιο ξεχωριστές νύχτες του χρόνου στην καρδιά της Αθήνας. Info: Radisson Blu Park Hotel, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, Αθήνα, +30 210 889 4550 | +30 693 735 7575, 10urbanroof.com, παρέχεται δωρεάν parking.

Φέτος, το ΜΑΝΗΜΑΝΗ συμπληρώνει 22 χρόνια που ανοίγει τις πόρτες του στην καρδιά της Αθήνας και μοιράζεται γεύσεις, δημιουργώντας νέες αναμνήσεις σε όσους το επιλέγουν για τη γευστική τους έξοδο στο Κουκάκι. Την Παραμονή Χριστουγέννων, όμως, μας δίνει έναν λόγο παραπάνω, με ένα υπέροχο μενού πέντε σταδίων (60 ευρώ/άτομο). Το ξεκίνημα θα γίνει με ένα ποτήρι αφρώδους οίνου και βελουτέ άγριων χειμερινών μανιταριών, με καμμένη κρέμα και κάστανο, για να συνεχίσει με ψητά παντζάρια εποχής, σαλατικά, κροκέτες κατσικίσιου τυριού με μαυροκούκι και σουσάμι. Θα ακολουθήσει ριζότο γλυκιάς κολοκύθας με καμμένο βούτυρο κι αλμυρή γκρανόλα δημητριακών και σπόρων, ενώ το κυρίως θα είναι ένα φιλέτο μόσχου σε σφολιάτα, με βουτυράτο πουρέ πατάτας και σάλτσα μαύρης τρούφας. Το γλυκό κλείσιμο θα γίνει με σοκολάτα, με ανάμεικτα φρούτα του δάσους, τραγανή βάφλα και παγωτό βανίλια. Το εστιατόριο θα είναι ανοιχτό Ανήμερα Χριστουγέννων και Ανήμερα Πρωτοχρονιάς. Info: MANHMANH, Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη Ακρόπολη, 210 9218180, [email protected].
Johnny PanopoulosΌσοι θέλετε να περάσετε τις γιορτές στην κορυφή της πόλης, ανεβείτε στον 21ο όροφο του President Hotel Athens, εκεί όπου το Penthouse 21 Rooftop Bar Restaurant προσφέρει μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας, γεύσης και θέας που κόβει την ανάσα. Με πανοραμική θέα στην πόλη, ζεστή ατμόσφαιρα και μεσογειακή γαστρονομία, σας προσκαλεί σε δύο ξεχωριστές festive βραδιές, ιδανικές για να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, δημιουργώντας αξέχαστες αναμνήσεις πάνω από τα φώτα της Αθήνας. Η βραδιά της Παραμονής Χριστουγέννων κινείται σε κομψούς, ήπιους τόνους, με ένα Festive Menu 5 πιάτων και Welcome Drink (80 ευρώ/άτομο, ιδανικό για ένα γιορτινό δείπνο με φόντο την πόλη. Το μενού περιλαμβάνει βελουτέ σελινόριζας με καπνιστό μπέικον, νιόκι πατάτας με σάλτσα σπανακιού και παρμεζάνα, δροσερή σαλάτα με baby ρόκα και κόκκινα φρούτα, ενώ το κυρίως συνδυάζει ζουμερό φιλέτο κοτόπουλου με σάλτσα πορτοκαλιού και ρολάκια μοσχαρίσιου κιμά με αποξηραμένα φρούτα και κάστανα. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με τραγανή σφολιάτα, κρέμα patisserie και καραμελωμένα μήλα, ενώ διατίθεται και vegetarian επιλογή, όπως και kids menu. Για την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, το Penthouse 21 μεταμορφώνεται σε σημείο εορτασμού, με DJ set, χορό και τα φώτα της Αθήνας να δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για ένα Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν. Το Festive Menu 5 πιάτων, συνοδευόμενο από Welcome Drink (100 ευρώ/άτομο), ξεκινά με βελουτέ γλυκιάς κολοκύθας με τζίντζερ και συνεχίζεται με ραβιόλι γεμιστά με μασκαρπόνε και μανιτάρια σε σάλτσα παρμεζάνας και τρούφας. Η σαλάτα με baby σπανάκι, γραβιέρα, ρόδι και μανταρίνι ισορροπεί ιδανικά τις γεύσεις, πριν το κυρίως πιάτο: σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο κρέας με κυδώνι, δαμάσκηνα και κάστανα, σε αρωματική σάλτσα δεντρολίβανου. Η vegetarian πρόταση περιλαμβάνει μπριζόλα κουνουπιδιού με πουρέ πατάτας και σάλτσα ταχινιού, ενώ το φινάλε ανήκει σε κέικ μπαχαρικών με κρέμα κάστανου και αλμυρή καραμέλα. Για τα παιδιά 4–12 ετών ισχύει ειδική έκπτωση 50% και ειδικό μενού, ενώ τα παιδιά έως 3 ετών δεν χρεώνονται. Δείτε όλα τα μενού εδώ. Info: Penthouse 21 – Rooftop Bar Restaurant, President Hotel Athens, Λεωφ. Κηφισίας 43, 210 6989500.







