Μικρές συμβουλές για την πιο νόστιμη γαλοπούλα

galopoula-galopoula
ΤΡΙΤΗ, 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είναι η ημέρα της γαλοπούλας, όπως και να το κάνουμε. Το click@Life σας παρουσιάζει μικρά tips για να φτιάξετε φέτος, την νοστιμότερη γεμιστή γαλοπούλα.

Η γεμιστή γαλοπούλα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού. Πληθωρική, ζουμερή, τρυφερή, γευστική και παραγεμισμένη, η γαλοπούλα έχει κατάλευκο κρέας, σχετικά στεγνό, που θέλει ιδιαίτερη προσοχή και μερικά μυστικά για να καταφέρετε να το απογειώσετε. Ιδού μερικά…

1. Αν έχετε προμηθευτεί κατεψυγμένη γαλοπούλα, τότε πρέπει να είστε προνοητικοί και να φροντίσετε να την ξεπαγώσετε καλά προτού την ψήσετε, αφήνοντάς την μερικές ώρες (ακόμα και μέρες αν είναι μεγάλη) στο ψυγείο. Έχετε κατά νου ότι κάθε κιλό γαλοπούλας χρειάζεται περίπου 5 ώρες στο ψυγείο για να ξεπαγώσει. Πριν το ψήσιμο, η γαλοπούλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Για να πετύχετε μια πιο τραγανή πετσούλα, ξετυλίξτε την γαλοπούλα σας μια ημέρα πριν και αφήστε τη στο ψυγείο χωρίς κάποιο κάλυμμα.

3. Η αλήθεια είναι ότι το κρέας της γαλοπούλας ψήνεται πιο ομοιόμορφα αν δεν είναι γεμισμένη, αλλά αν δεν θέλετε να ψήσετε ξεχωριστά τη γέμιση φροντίστε να τη σιγοψήσετε.

4. Είναι προτιμότερο να μην δέσετε τη γαλοπούλα χειροπόδαρα πριν το ψήσιμό της, αν και σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο όμορφο έτσι. Χωρίς πίεση, η γαλοπούλα θα ψηθεί πιο ομοιόμορφα, αφού ο αέρας θα κινείται παντού ανάμεσα στο σώμα της.

5. Μια καλή ιδέα είναι να ακουμπήσετε την γαλοπούλα στο ταψί, επάνω σε ένα παχύ στρώμα από χοντροκομμένα κρεμμύδια, καρότα και σκόρδο. Έτσι το κρέας της θα αποκτήσει πολλά αρώματα και θα ψηθεί ομοιόμορφα κι από κάτω.

6. Προσπαθήστε να αποφύγετε να ανοίγετε την πόρτα του φούρνου σας πολύ συχνά όσο ψήνεται η γαλοπούλα. Κάθε φορά που το κάνετε αλλάζετε έντονα την θερμοκρασία  του θαλάμου και έτσι το μαγείρεμα θα αργήσει ενώ το κρέας θα γίνει πολύ στεγνό.

7. Η γαλοπούλα πρέπει να αλειφθεί πριν μπει στον φούρνο με ένα μίγμα από λάδι ή βούτρυο μαζί με αλατοπίπερο και μπαχαρικά της αρεσκείας σας. Καλό θα ήταν δε, να αλείφατε τη γαλοπούλα και τακτικά κατά το ψήσιμό της. Ένα νόστιμο μίγμα μπορεί να έχει βούτυρο, αλατοπίπερο, μουστάρδα, θυμάρι, σκόρδο και φασκόμηλο. Μην ξεχάσετε να αλείψετε με το μίγμα και το εσωτερικό της πριν προσθέσετε τη γέμιση.

8. Μια πολύ καλή εναλλακτική ιδέα αντί να αλείψετε τη γαλοπούλα σας, είναι να καλύψετε όλη την πάνω επιφάνειά της με μεγάλες φέτες μπέικον, που θα προστατεύσουν το δέρμα να μην καεί, ενώ θα προσφέρουν το απαραίτητο λίπος για να γίνει ένα ζουμερό κρέας (και λίγο πιο παχυντικό βέβαια, αλλά μέρες που είναι, ας το παραβλέψουμε). Μετά τα ψήσιμο μπορείτε να τις αφαιρέσετε. 

9. Μόλις η γαλοπούλα έχει ψηθεί καλά, βγάλτε την από το φούρνο, καλύψτε την με αλουμινόχαρτο και αφήστε τη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα προτού την κόψετε.

10. Θεωρητικά η γαλοπούλα θέλει 1 ώρα ψήσιμο για κάθε κιλό της. Αλλά εσείς δεν πρέπει να βιαστείτε. Αφήστε τη να αργοψηθεί στον φούρνο για να κρατηθεί ζουμερή, ενώ το ενσωματωμένο θερμόμετρο που έχουν οι περισσότερες, σίγουρα θα σας βοηθήσει.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]