Νέο tapas bar με προσιτές τιμές από τον Ferran Adria
Νέο εστιατόριο ανοίγει ο γνωστός σεφ Ferran Adria στη Βαρκελώνη, με πιο προσιτές τιμές αυτή τη φορά.
Ο παγκοσμίου φήμης Ισπανός σεφ Ferran Adria έκανε τα αποκαλυπτήρια του νέου καταστήματος του στη Βαρκελώνη, το οποίο μοιάζει με το εμβληματικό και βραβευμένο εστιατόριό του «elBulli».
Το «41 Degrees» είναι ένα tapas και cocktail bar, το οποίο άνοιξε το βράδυ της Τρίτης 11 Ιανουαρίου και προσφέρει ανάλογες γαστρονομικές λιχουδιές με αυτές που έκαναν τον Adria διάσημο, αλλά σε πιο προσιτές τιμές.
Το bar είναι μόλις το πρώτο από δύο νέες επιχειρήσεις που σχεδιάζουν ο Adria με τον αδερφό του Albert. Ένα εστιατόριο με όνομα «Tickets» θα ανοίξει δίπλα στο «41 Degrees», αλλά δεν έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία των εγκαινίων του.
«Πρέπει να κατανοήσετε συνολικά, ότι θα μπορείτε να πάτε στο Tickets και στο cocktail bar όπου θα σερβίρονται διαφορετικά πράγματα» δήλωσε ο Albert. «Μέχρι να ανοίξουμε και τα δυο δεν έχει τελειώσει η δουλειά μας».
Ο Ferran Adria, guru της avant-garde κουζίνας, ανακοίνωσε τον περασμένο χρόνο ότι το «elBulli», που βρίσκεται στην βορειοανατολική καταλανική όχθη, θα κλείσει το 2012 για να ξανανοίξει το 2014 ως μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα.
Το εστιατόριο το 2009 ήρθε πρώτο στην λίστα των 50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, μετά από ψηφοφορία του βρετανικού περιοδικού «Restaurant Magazine», στην οποία συμμετείχαν πάνω από 800 σεφ, κριτικοί εστιατορίων και άλλοι παράγοντες της βιομηχανίας. Το 2010 κατετάγη δεύτερο, πίσω από το εστιατόριο «Noma» της Κοπεγχάγης.
Τα εγκαίνια του μόλις 30 μέτρων bar «41 Degrees» προσέλκυσαν πλήθος πελατών και δημοσιογράφων, το οποίο ήταν στολισμένο στα γκρι με υποτονικό φωτισμό. Ανάμεσα στα tapas και τα ορεκτικά, προσφέρονται τραγανό μάνγκο με άνθη tagete, φρέσκες ντομάτες με βούτυρο βασιλικού, κορνέτες από αυγοτάραχο σολομού με κρόκο αυγού και κέικ από μαύρες ελιές.
Ο Adria, ο οποίος έπιασε δουλειά στην κουζίνα του «elBulli» το 1984, μαζί με τον Βρετανό σεφ Heston Blumenthal του «The Fat Duck» του Λονδίνου, θεωρούνται πρωτοπόροι στον κόσμο της γαστρονομίας αφού χρησιμοποιούν την επιστήμη για να «αποδημήσουν» και να ξαναδημιουργήσουν το φαγητό.
Οι δημιουργίες του Adria έχουν καταπλήξει τόσο τους πελάτες όσο και τους κριτικούς, αν και μια μερίδα κριτικών τον έχει απορρίψει ως ελιτιστικό και επιτηδευμένο, ενώ έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί χημικές ουσίες οι οποίες καθιστούν τις δημιουργίες τους ανθυγιεινές.







