Σοκολάτα & κρασί: εραστές ή εχθροί;

krasi-sokolata
ΤΡΙΤΗ, 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Παρούσα σε κάθε γιορτινή στιγμή και απαραίτητο έδεσμα των εορταστικών δείπνων, με ένα «στρατό» από ορκισμένους λάτρεις που στο άκουσμά της και μόνο υποκύπτουν στον γλυκό πειρασμό: theobroma cacao ή πιο απλά… σοκολάτα.

Κάθε τύπος σοκολάτας διαθέτει τις δικές του αρετές. Μαύρη ή γάλακτος, σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς ή άλλα φρούτα, υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα.

Παρότι αποτελεί αντικείμενο γαστριμαργικής λατρείας, για τους sommeliers θεωρείται εφιάλτης, μιας και αποτελεί ένα κλασικό «wine killer».

Οι παλαίμαχοι του επαγγέλματος την συνδύαζαν μόνο με νερό, μιας και η σοκολάτα είναι «γαστρονομικός οδοστρωτήρας». Η έντονη γεύση της, πικρή και ταυτόχρονα γλυκιά, η λιπαρότητά της και η τεράστια επίγευσή της δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογής συνδυασμού με κρασί.

Παρά τα «ισοπεδωτικά» γευστικά χαρακτηριστικά της, ορισμένα είδη κρασιών  με αντίστοιχα έντονα στοιχεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ιδανικό σύντροφο για την «μαύρη» κυρία.

Τέτοιου είδους κρασιά είναι τα ερυθρά γλυκά κρασιά με ξηρά στοιχεία που έχουν τανίνες και υψηλό αλκοολικό βαθμό, γνωστά ως fortified (ενισχυμένα). Σ’αυτή την κατηγορία ανήκουν τα Port, Marsala, Maury, Banyuls και φυσικά, η δική μας Μαυροδάφνη.

Αντίστοιχα χαρακτηριστικά συναντάμε και σε ακριβά ερυθρά ξηρά κρασιά, πλούσια, γεμάτα, δυνατά, στο ξεκίνημα της ζωής τους, όπως τα Syrah από την Αυστραλία, τα μεγάλα σπουδαία κρασιά από το Μπορντό (ιδίως αυτά στα οποία κυριαρχεί η ποικιλία Merlot) και άλλα.

Το δίλημμα που προκύπτει όμως, για αυτά τα κρασιά που επιδέχονται παλαίωση και ως εκ τούτου έχουν μία ειδική αξία, είναι αν θα τα θυσιάζαμε στην «βρεφική» τους ηλικία για το χατίρι μιας σοκολάτας.

Βέβαια ασφαλέστερη, αλλά και πιο συνετή επιλογή, μπορεί να αποτελέσει ένα κονιάκ, ένα καλό ισπανικό μπράντι, ένα ρούμι, ενώ με την λευκή σοκολάτα τολμήστε να συνδυάσετε μία grappa ή ένα απόσταγμα σταφυλής ελληνικό.

Επιλέξτε ό,τι ταιριάζει στην διάθεση και στον ουρανίσκο σας…

Από το Γιώργο Λούκα
Sommelier
www.geniusingastronomy.gr