Οινοποιία Δαλαμάρα: κρασί πέντε γενεών από τη Νάουσα

dalamara-dalamara
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η οινοποιία Δαλαμάρα είναι η συνέχεια μίας παράδοσης που ξεκινά πριν από τα μέσα του προ-προηγούμενου αιώνα. Το 1840, ο Ιωάννης Γεωργίου Δαλαμάρας δημιούργησε τον πρώτο του αμπελώνα στη Νάουσα, που μέχρι σήμερα παράγει εξαιρετικό κρασί και τσίπουρο.

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του οινοποιείου σας και ποια τα σημαντικότερα ιστορικά και λειτουργικά του στοιχεία;

Οι παλαιότερες γενεές ασχολούνταν πάντοτε με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού. Τα αρχεία τα οποία διατηρούμε μαρτυρούν την ενασχόληση της οικογένειας Δαλαμάρα με την άμπελο τουλάχιστον από το 1840. Αυτήν την στιγμή στο οινοποιείο βρίσκεται η έκτη γενιά της οικογενείας. Το οινοποιείο με την σημερινή του μορφή λειτουργεί από το 1990. Είναι μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση με συνολική παραγωγή 20 με 25 χιλιάδες φιάλες. Οι αμπελώνες είναι περίπου 50 στρέμματα και είναι ενταγμένοι σε Βιολογική Καλλιέργεια από το 1996.

Που βρίσκονται οι αμπελώνες σας και τι σημασία έχει η συγκεκριμένη τοποθεσία για το τελικό αποτέλεσμα;

Οι αμπελώνες μας βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην τοποθεσία Παλιοκαλιάς, ενώ ένα μέρος βρίσκεται στην τοποθεσία Βάντος. Και οι δύο περιοχές έχουν ασβεστολιθικό υπέδαφος, όχι ιδιαίτερα εύφορο, νότια-νοτιοανατολική έκθεση στον ήλιο και αρκετά καλές κλίσεις. Ο Παλιοκαλιάς μάλιστα βρίσκεται σε ένα σημείο όπου ακόμη και το καλοκαίρι, τα βράδια κατεβαίνει κρύος βουνίσιος αέρας και βοηθάει στην διατήρηση των οξέων και της αρωματικής φρεσκάδας του κρασιού. Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος της γύρω περιοχής είναι δάσος και δεν έχουμε επιμολύνσεις στην βιολογική καλλιέργεια.

Τι ποικιλίες καλλιεργείτε;

Καλλιεργούμε περίπου 80% Ξινόμαυρο. Από εκεί και πέρα υπάρχει Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Ροδίτης για το λευκό ενώ από λοιπά κόκκινα καλλιεργούμε Merlot και λίγη Νεγκόσκα.

Ποιές είναι οι ετικέτες του οινοποιείου σας;

Η βασική ετικέτα είναι ο «Παλιοκαλιάς» που είναι ΠΟΠ Νάουσα, δηλαδή 100% Ξινόμαυρο. Στα ερυθρά υπάρχει ακόμη ο Αγέχορος που έχει 80% Ξινόμαυρο και 20% Μερλό και είναι μία πρώτη επαφή στο Ξινόμαυρο για τους μη μυημένους στην ποικιλία. Τα λευκά είναι επίσης δύο και είναι και τα δύο από Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και λίγο Ροδίτη. Ο Θοός εμφιαλώνεται λίγους μήνες μετά τον τρύγο και δεν περνάει από βαρέλι. Ο Καπνιστός είναι το ίδιο χαρμάνι ποικιλιών, αλλά παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για περίπου 10 μήνες.

Μπορείτε να μας πείτε τα βασικά τους χαρακτηριστικά;

O Παλιοκαλιάς είναι ένα κλασικό Ξινόμαυρο από την περιοχή της Νάουσας, κομψό αρωματικά, αλλά με μεγάλο βάθος και πολυπλοκότητα. Ο Αγέχορος είναι μία πιο εύκολη προσέγγιση της ίδιας ποικιλίας εφόσον το Merlot μαλακώνει και τιθασεύει κάπως τον ατίθασο χαρακτήρα του Ξινόμαυρου. Ο Θοός είναι ένα φρέσκο λευκό, έντονα αρωματικό και με αρκετό νεύρο όσον αφορά στην αίσθηση που δίνει στο στόμα. Ο Καπνιστός είναι ένα πιο μεστό λευκό, λιγότερο εκρηκτικό αλλά με μεγαλύτερο βάθος και διάρκεια στο χρόνο απ’ότι ο Θοός.

Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων σας;

Σε συνέχεια της βιολογικής καλλιέργειας στο αμπέλι, στην οινοποίηση προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο απλοί γίνεται. Θέλουμε να βγαίνει μπροστά ο χαρακτήρας της ποικιλίας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής οπότε προσπαθούμε να μην επεμβαίνουμε πολύ κατά την διαδικασία παραγωγής.

Ποιο είναι το ύψος της ετήσιας παραγωγής σας;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι περίπου 25000 φιάλες το χρόνο.

Ποια διαδικασία ακολουθείτε για την πιστοποίηση της ποιότητας των ετικετών;

Οι ετικέτες μας είναι πιστοποιημένες βιολογικά από την εταιρία πιστοποίησης «ΒιοΕλλάς» ενώ όσον αφορά στις γεωγραφικές ενδείξεις που αναγράφονται στην ετικέτα όλες οι ετικέτες ελέγχονται από την διεύθυνση γεωργίας. Τέλος, το όνομα «Δαλαμάρα» έχει από χρόνια συνδεθεί με την παραγωγή ποιοτικού οίνου και αποτελεί από μόνο του μία ακόμη εγγύηση ποιότητας για τους καταναλωτές.

Ποιος είναι ο στόχος σας ως ελληνικό οινοποιείο;

Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση και η αναγνώριση της Νάουσας και του Ξινόμαυρου σαν μία από τις κορυφαίες ποικιλίες παραγωγής κρασιού παγκοσμίως. Πιστεύουμε πως το Ξινόμαυρο δεν έχει ακόμη δείξει όλες του τις δυνατότητες και υπάρχουν ακόμη τεράστια περιθώρια βελτίωσης για τους οίνους που παράγονται από αυτήν την ποικιλία.

Τι θα συμβουλεύατε έναν οινόφιλο όταν επιλέγει το κρασί του;

Να πειραματιστεί και να τολμήσει. Ένας καλός καβίστας μπορεί πάντα να βοηθήσει στην περιπλάνησή μας στον μαγικό κόσμο του κρασιού. Ίσως είναι καλή ιδέα επίσης να συμβουλευόμαστε και διαφορετικές κάβες κάθε φορά ώστε να διασταυρώνουμε απόψεις ή να μαθαίνουμε για καινούργιες προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό εάν υπάρχει δυνατότητα να επισκεφθούμε και μερικά οινοποιεία από κοντά ώστε να γνωρίσουμε τους «πρωταγωνιστές» της διαδικασίας και να σχηματίσουμε μία πιο ολοκληρωμένη γνώμη για αυτό που φτάνει στο ποτήρι μας.

Η υψηλή τιμή ενός κρασιού αποτελεί και απόδειξη υψηλής ποιότητας;

Ειδικά στην Ελλάδα σίγουρα όχι. Σήμερα τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, αλλά μέχρι και πριν λίγα χρόνια ο καθένας τιμολογούσε όπως ήθελε. Το πιο ακριβό σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητα και πιο ποιοτικό. Το κρασί είναι από τα προϊόντα που μερικές φορές πρέπει να ψαχτείς λιγάκι πριν αποφασίσεις να ξοδέψεις χρήματα.

Τέλος, θα θέλατε να μας πείτε την προσωπική σας αγαπημένη επιλογή κρασιού και με τι πιάτο θα τη συνοδεύατε;

Ακούγεται αρκετά εγωιστικό αλλά δεν θα άλλαζα με τίποτα ένα Ξινόμαυρο, με τη συνοδεία κάποιου παραδοσιακού ναουσαίικου πιάτου, όπως το χοιρινό με κυδώνια ή πρασοσέλινο!

Πληροφορίες: www.dalamarawinery.gr

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]