Δεκατέσσερα νέα αστέρια Michelin για τη Βρετανία και την Ιρλανδία

dekatessera-nea-asteria-michelin-gia-ti-bretania-kai-tin-irlandia

ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Τα εστιατόρια της Βρετανίας και της Ιρλανδίας έγιναν «πλουσιότερα» κατά 14 αστέρια Michelin.

Η Michelin απένειμε 14 νέα αστέρια σε εστιατόρια της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, αλλά αφαίρεσε 11 από άλλα, στην 100ή της τοπική έκδοση.

Η αρχισυντάκτρια Rebecca Burr δήλωσε, σύμφωνα με τη guardian, ότι η εκατοστή έκδοση του οδηγού για τη Βρετανία και την Ιρλανδία υπογράμμισε την πλούσια ποικιλία των εστιατορίων παρά τις περικοπές στα budget και την κατρακύλα της οικονομίας στην Ιρλανδία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2010 ήταν μια δύσκολη χρονιά αλλά εκείνα τα ξενοδοχεία και εστιατόρια που ήταν value for money, σε όποια τιμή, ήταν αυτά τα οποία αντιμετώπισαν καλύτερα τις δυσμενείς συνθήκες» δήλωσε η Burr.

Στα αστέρια για το 2011 συμπεριλαμβάνονται δύο νέα εστιατόρια δυο αστέρων, το ένα με τη Γαλλίδα σεφ Helene Darroze στο «The Connaught» του Λονδίνου και το άλλο με τον Άγγλο σεφ Nathan Outlaw στο «The Rock» της Κορνουάλης. Στα νέα εστιατόρια με ένα αστέρι συμπεριλαμβάνεται το «Pony & Trap» στο χωριό Chew Magna στα νότια της Αγγλίας, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να βρει κάποιος εξαίσιο φαγητό στις pubs. Στο Λονδίνο δημιουργούνται νέοι αστέρες, όπως το «Viajante» που το διευθύνει ο Πορτογάλος σεφ Nuno Mendes, το «Petersham Nurseries Café» και το οικογενειακό «Galvin La Chapelle».

Το «Fat Duck» του celebrity σεφ Heston Blumenthal διατήρησε τα τρία αστέρια του, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε το 2009, όπως και το «Waterside Inn» του Alain Roux. Τα δυο εστιατόρια βρίσκονται στην πόλη Bray του Berkshire, δυτικά του Λονδίνου. Το εστιατόριο του αθυρόστομου Gordon Ramsay της τηλεοπτικής σειράς «Hell’s Kitchen» διατήρησε και εκείνο τα τρία του αστέρια του, όπως και αυτό του Alain Ducasse στο ξενοδοχείο Dorchester του Λονδίνου.

Οι περισσότερες εκ των 11 διαγραφών έγιναν στην Αγγλία και δύο από αυτές αφορούν εστιατόρια που έκλεισαν. Το «Summer Isles» στα Highlands της Σκωτίας και το «Deanes» στο Belfast έχασαν τα αστέρια τους.

Για τον εορτασμό της 100ης έκδοσης, η νέα έκδοση για το 2011 έρχεται μαζί με ένα ένθετο για την ιστορία του οδηγού Michelin στη Βρετανία και την Ιρλανδία. Ο πρώτος οδηγός Michelin για την Αγγλία συντάχτηκε το 1911 με σκοπό να βοηθηθούν οι οδηγοί στα ταξίδια τους. Είχε σκούρο μπλε χρώμα και κυρίως αναφερόταν στη φύση, με πληροφορίες για την ποιότητα των δρόμων και πώς να αλλάξει κανείς ένα λάστιχο, καθώς και πληροφορίες για ξενοδοχεία και συνεργεία σε περίπτωση βλάβης. Κυκλοφόρησαν πέντε εκδόσεις μέχρι την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε και ξαναβγήκαν νέες εκδόσεις το 1922 και το 1930. Η τωρινή μορφή του οδηγού Michelin για τη Βρετανία και Ιρλανδία άρχισε να βγαίνει το 1974 και περιλαμβάνει μια νέα έκδοση κάθε χρόνο.