Το τοματάκι Σαντορίνης έγινε Π.Ο.Π.

ntomataki-santorinis-ntomataki-santorinis
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης εντάχθηκε πρόσφατα και το ονομαστό τοματάκι Σαντορίνης.

Ο υπέροχος αυτός κατακόκκινος και μικρός καρπός που είναι γνωστός ως «τομάτακι Σαντορίνης» και έχει συγκεκριμένα και διακριτά χαρακτηριστικά, απέκτησε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο το Έτος Γαστρονομίας Σαντορίνη 2013, μια χρονιά αφιερωμένη στους καρπούς του νησιού.

Το τοματάκι, που παράγεται στο ηφαιστειογενές κυκλαδονήσι μας και στα μικρά νησάκια του με το άνυδρο έδαφος, προτιμάται συνήθως λιαστό, ωμό σε σαλάτα, μέσα σε ντοματοκεφτέδες, σε μαρμελάδα πάνω από τη σαντορινιά Π.Ο.Π. φάβα και με πολλούς ακόμα τρόπους.

Το τοματάκι έφτασε από το Σουέζ και προσαρμόστηκε εύκολα στο ηφαιστειογενές εδάφος του νησιού, ενώ το 1985 μάλιστα, ο Θηραίος λαογράφος Ι. Κυριακός αναφέρει τη μικρόκαρπη τομάτα της Σαντορίνης ως «χρυσόμηλο».

Η ποικιλία αυτή είναι μικρόκαρπη,  με παχύ φύλλωμα, θαμνώδης και παράγει καρπούς που αρκετές φορές έχουν το μέγεθος του κερασιού. Έχει σκληρό φλοιό και μοναδική γεύση.

Στον κατάλογο με τα προϊόντα Π.Ο.Π. προστέθηκε πρόσφατα και ο μπακλαβάς του Γκαζιαντέπ με φιστίκι και φρέσκο βούτυρο.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]