«Φάγαμε όλο τον κόσμο» σε… 12+1 ντόνατ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ντόνατ ουσιαστικά είναι εκείνο το αρτοπαρασκεύασμα, που είναι τηγανισμένο σε λάδι και εμποτισμένο με μπόλικο σιρόπι στις πλείστες των περιπτώσεων. Και η αλήθεια είναι ότι ντόνατ υπάρχουν πολλά και όχι μόνο εκείνο το αμερικανικό που τρώνε συνήθως τα όργανα της τάξεως στις χολιγουντιανές ταινίες.

Ντόνατ ή τουλούμπα ή churros ή bombolone ή λουκουμάς, όπως και να τα πείτε έχουν πολλές ομοιότητες, θα τα συναντήσετε σε πολλά σημεία της γης και είναι όλα ανθυγιεινά. Αλλά αυτό δεν έχει πολλή σημασία, αφού μια ζωή την έχουμε και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν ζεστό λουκουμά, γαρνιρισμένο με ζεστό μέλι και καρύδια, με θέα… την Ακρόπολη.

Ακολουθούν 12  + 1 εκδοχές ντόνατ από όλο τον κόσμο.

Jalebi (Νότια Ασία, Ινδία και Μέση Ανατολή)

Τα Jalebi σχηματίζουν λεπτές θηλιές και αυτό που τα διαχωρίζει από τα πολλά είδη ντόνατ που κυκλοφορούν στον κόσμο είναι πως το μίγμα τους είναι αποτέλεσμα ζυμωμένου σιταριού μαζί με αυγά και γιαούρτι, ενώ μετά το τηγάνισμα μουλιάζουν σε μπόλικο σιρόπι, συνήθως αρωματισμένο με ροδόνερο. Τρώγονται καλύτερα ζεστά.

Youtiao (Κίνα)

Ο κινεζικός λουκουμάς είναι μακρόστενος και ελαφρώς αλατισμένος. Το youtiao τρώγεται συνήθως, για πρωινό, βουτηγμένο σε χυλό από ρύζι ή γάλα σόγιας, ενώ φτιάχνονται και σάντουιτς με αυτό.

Sufganiyot (Ισραήλ)

Τα sufganiyot είναι δημοφιλής λιχουδιά των εβραϊκών κοινοτήτων ανά τον κόσμο και συνηθίζεται να τρώγεται κατά τους εορτασμούς της εβραϊκής γιορτής Χάνουκα. Πρόκειται ουσιαστικά για αφράτα ντόνατ, γεμιστά με μαρμελάδα και πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη. Δε θα τα βρείτε μονάχα όπου τηρούνται τα εβραϊκά έθιμα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, όπως είναι η Ρωσία, με το όνομα ponchiki και η Πολωνία στην οποία αποκαλούνται pączki. Με όποιο όνομα και να τα βρείτε, μην παραλείψετε να τα δοκιμάσετε.

Balushahi (Βόρεια Ινδία, Πακιστάν και Νεπάλ)

Τα balushahi, των οποίων η εμφάνιση δεν προδίδει πόσο κρεμώδη είναι, φτιάχνονται από γιαούρτι και τηγανίζονται σε καθαρό βούτυρο, πριν βουτηχτούν σε σιρόπι. Είναι ένα εκ των παραδοσιακών γλυκισμάτων και ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ σε Ινδία, Πακιστάν και Νεπάλ.

Oliebollen (Ολλανδία)

Στην Ολλανδία και κατά τη διάρκεια της εορταστικής χριστουγεννιάτικης περιόδου, οι ντόπιοι τρώνε τα oliebollen, τα οποία ουσιαστικά είναι τηγανιτά μπαλάκια γεμιστά με σταφίδες. Συνήθως σερβίρονται πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη και θα τα βρείτε και σε Βέλγιο και Γαλλία, με διαφορετικό μεν όνομα, αλλά την ίδια περίπου συνταγή.

Bombolone (Ιταλία)

Το παραδοσιακό έδεσμα της Τοσκάνης έχει το όνομα bombolone και είναι και αυτό πασπαλισμένο με ζάχαρη και συνήθως, γεμάτο με κρέμα, που ξεχειλίζει από το σημείο που συνήθως γεμίζεται. Η κρέμα είναι διαφορετική από εκείνη που θα συναντήσετε σε αμερικανικού τύπου ντόνατ, ενώ κυκλοφορούν και παραλλαγές γεμιστές με διάφορες γεύσης μαρμελάδας.

Tulumba (Τουρκία)

Η τουρκική τουλούμπα, έχει πολύ αυγό στη σύστασή της και θυμίζει εκείνη που τρώμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα. Οι ραβδώσεις βοηθούν την απορροφητικότητα του σιροπιού, στο οποίο μπαίνει η τουλούμπα μετά το τηγάνισμα. Τουλούμπες θα βρείτε ακόμα και στην Κροατία και στις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων. Έχει διάφορα μεγέθη, ενώ καταναλώνεται συνήθως, κρύα.  

Churros (Ισπανία, Μεξικό)

Η ισπανική λιχουδιά, έχει φτάσει με επιτυχία σε πολλά σημεία του κόσμου, πέραν των ισπανόφωνων χωρών. Τα churros έχουν σχήμα που θυμίζει λεπτό ραβδάκι, τηγανίζονται σε λάδι και στο τελευταίο στάδιο πασπαλίζονται με κανέλα και ζάχαρη. Συνήθως τρώγονται για πρωινό βουτηγμένα σε καφέ ή ζεστή σοκολάτα.

Koeksisters (Νότια Αφρική)

Αν βρεθείτε στο Κέιπ Τάουν και ο ουρανίσκος ζητά κάτι τηγανιτό και γλυκό, τότε αυτό που πραγματικά ψάχνετε είναι ένα koeksisters. Τα πλεκτά μπαστουνάκια ζύμης είναι τραγανά εξωτερικά και μουλιασμένα στο σιρόπι στο εσωτερικό τους. Και στην περίπτωση των koeksisters, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις αυτής της λίστας, αφού τηγανιστούν μουλιάζουν σε σιρόπι, που εν προκειμένω έχει αρωματιστεί με κανέλα, τζίντζερ και λεμόνι.

Sfenj (Μαρόκο)

Η μαροκινής προέλευσης λιχουδιά, θυμίζει πολύ το αμερικανικό ντόνατ, αλλά δεν είναι τόσο αφράτο όσο εκείνο. Το sfenj απαιτεί καλύτερο μάσημα, ενώ η ζύμη του είναι πιο κολλώδης και λιγότερο γλυκιά από εκείνη του ντόνατ. Θα το βρείτε να το πουλάνε πλανόδιοι πωλητές, ενώ οι ντόπιοι τα τρώνε είτε σκέτα, είτε πασπαλισμένα με ζάχαρη για πρωινό, μαζί  με το τσάι τους.

Sel Roti (Νεπάλ)

Το νεπαλέζικο ντόνατ τρώγεται και για πρωινό και σαν κέρασμα ειδικών περιστάσεων. Συνηθίζεται στις θρησκευτικές γιορτές του Νεπάλ, Dashain και Tihaar. Τα sel roti είναι λεπτά και τραγανιστά σε σχήμα δαχτυλιδιού και φτιάχνονται από ρυζάλευρο.

Munkki (Φινλανδία)

Τα φιλανδέζικα munkki μοιάζουν πολύ  με τα αμερικανικά  ντόνατ, αλλά δεν είναι τόσο ελαφρά στη σύσταση και υφή. Το μίγμα της ζύμης περιέχει βούτυρο, αυγά, γάλα, αλεύρι και αλάτι Μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορα σχήματα ή και γεμιστά με μαρμελάδα. Αν μάλιστα, αντί  για munkki ζητήσετε ένα possu, τότε θα σας σερβίρουν ένα αρκετά επίπεδο και σχεδόν τετράγωνο munkki γεμιστό επίσης, με μαρμελάδα.

Λουκουμάδες (Ελλάδα)

Οι λουκουμάδες, που τόσο αγαπάμε στην Ελλάδα και είναι η νέα αγάπη των Αθηνών, τηγανίζονται σε λάδι και παραδοσιακά περιχύνονται με μέλι και σιρόπι, κανέλα ή ζάχαρη άχνη. Η τέχνη του λουκουμά έχει εξελιχθεί και πολλά μαγαζιά τους σερβίρουν και με άλλες γαρνιτούρες όπως λιωμένη σοκολάτα, διαφόρων γεύσεων σιρόπια ή ακόμα και αλμυρούς.