5 ιστορικές προσπάθειες απαγόρευσης του καφέ

banned-coffee
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο καφές σήμερα είναι από τα δημοφιλέστερα ροφήματα στον κόσμο, αλλά δεν είχε πάντα την ίδια αποδοχή. Ή μάλλον την είχε από το λαό, αλλά όχι από τα ανώτερα κλιμάκια της κοινωνίας με αποτέλεσμα να έχουν υπάρξει αρκετές φορές στην ιστορία που ο καφές αποτελούσε απαγορευμένο προϊόν. Ποιες ήταν αυτές;

Οι διεγερτικές του ικανότητες και η αφυπνιστική του επίδραση στις μάζες, φόβιζε τους κυβερνώντες, οδηγώντας τους τις περισσότερες φορές, σε ακραίες –για τα σημερινά πάντα δεδομένα- συμπεριφορές, δαιμονοποιώντας το δώρο της φύσης προς τους ανθρώπους, που είναι φυσικά ο καφές.

Ακολουθούν πέντε στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας, στις οποίες ο καφές όχι μόνο δεν εκτιμήθηκε, αλλά έγινε και ποινικό αδίκημα.

1. Μέκκα

Ο καφές απαγορεύτηκε στη Μέκκα του 1511, καθώς θεωρούνταν ότι έδινε τροφή στη ριζοσπαστική σκέψη και τις συναθροίσεις,  αγχώνοντας τον κυβερνήτη ότι θα ενδυναμωθεί η αντιπολίτευσή του και θα οδηγηθεί η χώρα στην πτώση του καθεστώτος. Στη δε Ιάβα της Ινδονησίας, επίσης απαγορεύτηκε ο καφές, καθώς χρησιμοποιούνταν σαν τονωτικό από τις αιρέσεις των Σούφι για να διατηρούνται ξύπνιοι κατά τη διάρκεια των προσευχών στις κηδείες.

2. Ιταλία

Όταν ο καφές έφτασε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα, ο κλήρος άσκησε πιέσεις στους ιθύνοντες να απαγορεύσουν την κυκλοφορία του και με συνοπτικές διαδικασίες τον χαρακτήρισαν «σατανικό». Όταν όμως, ο τότε πάπας δοκίμασε το ρόφημα και του άρεσε, αστειευόμενος ότι η βάφτιση θα έπρεπε να γίνεται μέσα σε καφέ, η δαιμονοποίηση άρθηκε αυτομάτως και εκείνη η στιγμή ήταν η απαρχή ίδρυσης όλων των καφέ που άνοιξαν στην Ευρώπη έκτοτε.

3. Σουηδία

Η Σουηδία απαγόρευσε όχι μόνο τον καφέ το 1746, αλλά και την οικοσκευή που συνοδεύει τον καφέ, προχωρώντας σε κατασχέσεις φλιτζανιών και πιάτων. Ο βασιλιάς Γουστάβος ο 3ος μάλιστα, υποχρέωνε τους καταδικασμένους σε θάνατο δολοφόνους να πίνουν καφέ, ενώ ήταν υπό ιατρική παρακολούθηση για να δουν πόσες κούπες θα έπιναν μέχρι να πεθάνουν από αυτό, μια έρευνα που μάλλον, θα πήρε πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί, προς όφελος των βαρυποινιτών.

4. Πρωσία

Το 1777, ο Μέγας Φρειδερίκος της Ρωσίας εξέδωσε μανιφέστο μέσω του οποίου διατυμπάνιζε την ανωτερότητα της μπίρας σε σχέση με τον καφέ. Το κύριο πρόβλημά του ήταν πως ο καφές επηρέαζε αρνητικά την κατανάλωση της μπίρας, προσπαθώντας να πείσει τους πολίτες της χώρας να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα ποτήρι μπίρα, ισχυριζόμενος μάλιστα, ότι ο ίδιος έτσι μεγάλωσε, ενώ ήταν υπέρμαχος της κατανάλωσης αλκοόλ το πρωί.

5. Κωνσταντινούπολη

Με το που ο Murad o 3ος ανέλαβε τα ηνία του θρόνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1623, έσπευσε να απαγορεύσει την διανομή και κυκλοφορία του καφέ θεσπίζοντας την ίδια στιγμή και σειρά ποινών για τους παραβάτες του καφέ. Η ποινή για το πρώτο παράπτωμα σχετικά με τον καφέ ήταν ένα χέρι ξύλο, ενώ εάν κάποιος παρανομούσε για δεύτερη φορά τον έραβαν μέσα σε μια δερμάτινη τσάντα και τον έριχναν στα νερά του Βοσπόρου.