Βotrini’s: η μοντέρνα γαστρονομία συναντά… την Ελλάδα

botrinis
ΤΡΙΤΗ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο αεικίνητος σεφ Έκτορας Μποτρίνι, ανάμεσα στα project του σε Μέτσοβο, Κέρκυρα, Ρόδο, Κίνα και Ντουμπάι, ανανεώνει τακτικά το μενού στο εστιατόριό του Botrini’s στο Χαλάνδρι. Το clickatlife.gr βρέθηκε εκεί και μεταφέρει εντυπώσεις…

Ο Έκτορας Μποτρίνι δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις ως σεφ. Γνωστός από την τηλεόραση, αλλά και από το εξαιρετικό του εστιατόριο Etrusco στην Κέρκυρα, είναι λάτρης της μοντέρνας γαστρονομίας. Στο νέο του μενού στο Botrini's στο Χαλάνδρι, που πρόσφατα απέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin, συμπεριλαμβάνει δύο  ξεχωριστά μενού γευσιγνωσίας, ένα μικρότερο με 4 πιάτα, που το ονομάζει «Το μενού της ανακάλυψης» κι ένα μεγαλύτερο, το «Menu degustation», με 10 διαφορετικά πιάτα. Παράλληλα, υπάρχει και το a la carte μενού με αρκετές επιλογές από ορεκτικά, σαλάτες, κυρίως πιάτα και επιδόρπια, ορισμένα από τα οποία είναι εμπνευσμένα από τα μοναδικά ταξίδια του Έκτορα Μποτρίνι στην Ινδία (νιόκι με καραβίδα καπνιστή 23€) και την Ιαπωνία (σκουμπρί με φακές 18€), αλλά φυσικά και από τις νοστιμιές και τη γευστική κουλτούρα της χώρας μας.

Ο χώρος του εστιατορίου παραμένει ολόλευκος, χωρισμένος σε 3 διακριτούς χώρους, με τα άνετα πολυθρονάκια του και τα στρογγυλά του τραπέζια. Η μεγάλη τζαμαρία ξεχωρίζει την κουζίνα από τη σάλα, αλλά ταυτόχρονα, επιτρέπει τα βλέμματα να περιπλανηθούν στον πεντακάθαρο χώρο της που δεν ησυχάζει ποτέ.

Amuse bouche

Το καλωσόρισμα παραμένει ένα ταξίδι στον κόσμο με μικρές αλλαγές στους τόπους και τις νοστιμιές. Finger food σερβιρισμένα σε έναν μεγάλο στενόμακρο χάρτη, σε καλοδέχονται. Πάνω σε ορισμένες χώρες υπάρχει και το αντίστοιχο amuse bouche.  Η Ελλάδα εκπροσωπείται χαρακτηριστικά, με ένα παξιμαδάκι και μια σφαίρα ελιάς και ελαιόλαδου.

Τα πιάτα του μενού του Έκτορα Μποτρίνι έχουν κάτι το μοναδικό και ιδιαίτερα εμπνευσμένο. Η αρχή έγινε με τις 3 ελληνικές αλοιφές που φτάνουν σε ηφαιστειακή πέτρα  με τη  μορφή μελιτζάνας για τη μελιτζανοσαλάτα, πιπεριάς για την τυροκαυτερή και αγγουριού για το τζατζίκι. Ευρηματικό και νοστιμότατο, με το σκόρδο να σε παρασύρει στη μελιτζανοσαλάτα και την τυροκαυτερή να μουδιάζει ελαφρώς τη γλώσσα.

Το καρπάτσιο ξιφία με την κεκρυραϊκή νερατζοσαλάτα ήταν ελαφρύ και δροσερό, ενώ το χταπόδι στο φυσικό του περιβάλλον, ήταν ένας πίνακας ζωγραφικής, με όλα τα υλικά του βρώσιμα: μια μαύρη πατάτα-βράχος με γέμιση μαγιονέζας, αφρός από το ζωμό του κι ένα πλοκάμι από καρπάτσιο χταποδιού.

Nιόκι με καπνιστή καραβίδα

Η egg-stravagantza, όπως αποκαλεί ένα από τα καλύτερα πιάτα του, ήταν ένα «αυγό» από σουπιά γεμισμένο με το μελάνι της. Σερβίρεται σε μια φωλίτσα και συστήνεται να τρώγεται με μια μπουκιά. Είναι πεντανόστιμο και ευφάνταστο. Το σκουμπρί με μαριναρισμένες φακές και σορμπέ από μαύρο σουσάμι ήταν ένα πιάτο εμπνευσμένο από την Ινδία. Είχε αρκετά έντονη γεύση και προτείνεται στους φίλους του είδους.

Η γαρίδα τυλιγμένη σε λαρδί, πασπαλισμένη με φουντούκι ήταν από τις αποκαλύψεις της βραδιάς, με γεύση γεμάτη και ιδιαίτερη. Προχωρώντας, το ριζότο με εσπεριδοειδή, αρακά και καλαμάρι ήταν μια εξαιρετική ιδέα, ιδανικά χυλωμένο και πρωτότυπο, καθώς η όξινη γεύση των εσπεριδοειδών ταίριαζε γάντι με το βουτυράτο ριζότο, ενώ το ξύσμα από τα φρούτα έδινε ακόμα πιο έντονο άρωμα, που ίσως όμως, να υπερκάλυπτε κάπως την τελική γεύση.

Επόμενο πιάτο-σταθμός στο μενού ήταν σίγουρα το νιόκι με καπνιστή καραβίδα, αγαπημένο και του ίδιου του σεφ. Σερβίρεται περιχύνοντάς το με ζωμό καραβίδας και βούτυρο μέσα από δοκιμαστικό σωλήνα. Η γεύση του ήταν ισορροπημένη και γεμάτη. Το λαβράκι με μους μελιτζάνας, σος πιπεριάς Φλωρίνης και αφρό από λεμόνι ήταν καλοεκτελεσμένο και ιδανικό για εκείνους που αγαπούν τα ψάρια. Ήταν εξαιρετικά ψημένο, ενώ η καπνιστή μελιτζάνα του ταίριαζε γάντι.

Μοσχαρίσια μάγουλα με κρέμα πατάτας και κροκέτες πατάτας

Και φυσικά, καταλήγουμε στο κατά τη γνώμη μου (και τη γνώμη του Έκτορα Μποτρίνι) κορυφαίο πιάτο του μενού του, που είναι τα μοσχαρίσια μάγουλα με κρέμα πατάτας και κροκέτες πατάτας. Που να πρωτοσταθούμε; Στο κρέας που έλιωνε και μοσχομύριζε μπαχαρικά καλυμμένο ιδανικά με τη σάλτσα του, στις κροκέτες πατάτας που έμοιαζαν με τον καλύτερο λουκουμά ή στην κρέμα πατάτας που δε θύμιζε τίποτα από τον κλασικό πουρέ, μιας και ήταν αέρινη σαν τη ζύμη του ψωμιού που φουσκώνει και βουτυρένια γεμάτη αρώματα;

Ο επίλογος γράφτηκε με ένα υποβρύχιο σε σφαίρα, που σκάει στο στόμα και απελευθερώνει αρώματα τριαντάφυλλου και βανίλιας, ξυπνώντας αναμνήσεις, μια μους λεμόνι μέσα σε ένα περίβλημα αυγού που σπας μόνος σου δίπλα σε μια μπάλα από νοστιμότατο παγωτό κατσικίσιου τυριού (egg-stravagantza 2) κι ένα γλυκό-αναφορά στο κάστανο, με σορμπέ αχλάδι και σοκολάτα, που συνδύαζε γεύσεις και εξαιρετική παρουσίαση.

Egg-stravagantza 2

Το κοντέρ έγραψε πολλά χιλιόμετρα γεύσης και φαντασίας, έναν συνδυασμό που χαίρεσαι να γεύεσαι και να θαυμάζεις ταυτόχρονα και είναι αυτό που μπορεί να εισάγει την ελληνική κουζίνα στη νέα εποχή, αναδεικνύοντάς την με τον καλύτερο τρόπο. Όπως λέει άλλωστε και ο Έκτορας Μποτρίνι "Το παραδοσιακό είναι η βάση, αλλά τα γούστα αλλάζουν, οι απαιτήσεις διαφέρουν, η ανάγκη δεν μπορεί να γενικευτεί και ως εκ τούτου, η αναζήτηση δίνει την εξέλιξη στη γαστρονομία".

Κλείνοντας, ας διευκρινήσουμε ότι τα πιάτα δεν είναι οικονομικά, με τη στενή έννοια της λέξης. Άλλωστε στο Botrini’s δεν θα πας για να φας φθηνά. Θα πας όμως σίγουρα, για να γευτείς μοντέρνα γαστρονομία, εκτελεσμένη εξαιρετικά και στην καλύτερη δυνατή τιμή…

Πληροφορίες: Botrini’s, Βασ. Γεωργίου Β’ 24Β, Χαλάνδρι, 210 6857323-4, www.botrinis.com, μενού ανακάλυψης 40€/άτομο, menu degustation 80€/άτομο.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]