Blog από τον Ferran Adria

blog-apo-ton-ferran-adria

ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ο δημιουργικός σεφ με τα τρία αστέρια Michelin, Ferran Adria αναμένεται να φτιάξει ένα blog με τα ημερήσια αποτελέσματα από γευστικά πειράματα στις κουζίνες του εστιατορίου του El Bulli.

Ο δημιουργικός σεφ με τα τρία αστέρια Michelin, Ferran Adria αναμένεται να φτιάξει ένα blog με τα ημερήσια αποτελέσματα από γευστικά πειράματα στις κουζίνες του εστιατορίου του El Bulli.

Πρόκειται για μια μικρή καθημερινή δόση από τον μάγο της γεύσης, που θα τρυπώνει στις κουζίνες χρηστών όλου του κόσμου. Ο Ferran Adria, παγκόσμιος superchef και εφευρέτης εκκεντρικών γεύσεων, σχεδιάζει να ποστάρει κάθε ημέρα και από μία συνταγή του από το νέο του εργαστήριο που πρόκειται να αντικαταστήσει το εστιατόριο El Bulli.

Ο Adria σε διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο του Harvard σχετικά με την επιστήμη των τροφίμων, ανέφερε ότι το νέο του εργαστήριο θα ανεβάζει καθημερινά τα αποτελέσματα των πειραματισμών του στο internet.

Δήλωσε ότι θέλει να αναπτύξει ένα «κοινωνικό δίκτυο για τη δημιουργική μαγειρική» χρησιμοποιώντας τις κουζίνες του El Bulli, που αναμένεται να κλείσει στα μέσα της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου.

Ο Adria έχει πει ότι το El Bulli θα συνεχίσει να σερβίρει φαγητό , αλλά θα αλλάξει όνομα και δεν θα είναι πια ένα εμπορικό εστιατόριο. Οι θαυμαστές του θα πρέπει να περιμένουν για να δοκιμάσουν τις νέες δημιουργίες καθώς ο Adria ανακοίνωσε ότι το νέο του ερευνητικό κέντρο δεν θα ανοίξει πριν το 2014.

Ο γνωστός σεφ ανέφερε ότι η πίεση για την παραγωγή τέλειου αποτελέσματος θα είναι η ίδια όπως όταν πρέπει αν διατηρήσεις ένα εστιατόριο στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Η προσπάθεια του Adria για μια στροφή της μαγειρικής σε μια πιο ακαδημαϊκή έρευνα έχει δεχθεί μεγάλη ώθηση με τη συνεργασία του με το Harvard, που τον κάλεσε να παρουσιάσει διαλέξεις σε ένα καινούργιο προπτυχιακό τμήμα με θέμα Επιστήμη και Μαγειρική: Από την υψηλή κουζίνα στην επιστήμη των απλών ουσιών», το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 350 φοιτητές.

«Σήμερα, δεν μαθαίνουμε για την μαγειρική και τη σημασία της στην κοινωνία μας», σημείωσε ο Adria. «Είναι αφάνταστα σημαντικό το γεγονός ότι η μαγειρική μπήκε στο πιο μεγάλο πανεπιστήμιο του κόσμου».

Μερικά από τα μυστικά της τεχνικής του αποκάλυψε ο Adria, όπως το τι σημαίνει η έννοια «spherification» που χρησιμοποιεί, με την οποία υποδηλώνει το πώς υγρές γεύσεις κλείνονται σε σφαιρίδια ζελατίνης.

Ο 47χρονος σεφ σόκαρε τον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας με την ανακοίνωσή του κλεισίματος του El Bulli στη βορειοδυτική Ισπανία, προκειμένου να χαλαρώσει από την 15ωρη καθημερινή εργασία που απαιτούσε η διατήρηση της υψηλής θέσης του καλύτερου μαγαζιού του κόσμου.