Tamarind: ταϊλανδέζικες νοστιμιές στο κέντρο του Μεταξουργείου

tamarind
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

To Tamarind άνοιξε πριν 2 περίπου χρόνια στην καρδιά του Μεταξουργείου κι έβαλε σαν στόχο να μυήσει τους Αθηναίους στα μυστικά της ταϊλανδέζικης κουζίνας…

Ένας ασιατικός μύθος λέει «Σκάλισε μια τρύπα στον κορμό του Ταμάρινθου και ψιθύρισε το μυστικό σου, κρέμασε την ευχή σου στα κλαδιά κι αν ο άνεμος την πάρει η ευχή θα πραγματοποιηθεί».

Τον υπέροχο μαγικό Ταμάρινθο λοιπόν, έφεραν στο Μεταξουργείο και τον άφησαν να ακούσει και τις δικές μας ευχές για νόστιμη ταϊλανδέζικη κουζίνα. Και τις έκανε πραγματικότητα.

Με πρωταγωνιστή το υπέροχο αυτό δέντρο, το Tamarind έφτιαξε έναν υπέροχο χώρο, σε πετρόλ αποχρώσεις.  Πάνω στα κλαδιά του θα βρείτε πραγματικά κρεμασμένες ευχές, ενώ ο κορμός του βαστάει το παταράκι-tree house, που φτιάχτηκε κι αυτό με τον ίδιο όμορφο και οικείο τρόπο.

Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο εσωτερικό του Tamarind είναι μοναδική. Χαμηλός φωτισμός, υπέροχες jazzy μελωδίες που συνοδεύουν ευχάριστα το φαγητό, καλύπτοντας όμως, αριστοτεχνικά τη βαβούρα από τον κόσμο που γέμισε το μαγαζί, αν και καθημερινή.

Το μενού επιμελείται με μεγάλη επιτυχία η ταϊλανδή σεφ Areerat Chuathong. Πολλοί από εσάς θα έχετε δοκιμάσει τις σπεσιαλιτέ της παλιότερα στο Bar Guru Bar και είναι η κύρια υπεύθυνη για τη νοστιμιά των πιάτων. Αν τη ρωτήσετε όμως, δε θα σας αποκαλύψει τα μυστικά της…

Δοκιμάσαμε για αρχή, μια υπέροχη γλυκόξινη σούπα Tom Khaa Kai, με κοτόπουλο, γάλα καρύδας φρέσκα μανιτάρια και το ιδιαίτερο άρωμα από το lemongrass και το lime (10€), που μας άνοιξε την όρεξη για τα καλά.

Η συνέχεια δόθηκε με μια σαλάτα με πάπια, μάνγκο, σέλινο, μαρούλι και κρεμμυδάκι φρέσκο, δροσερή και πρωτότυπη (15€). Ίσως η πάπια να ήθελε λίγο περισσότερο ψήσιμο όμως, για να γίνει πιο τραγανή. Τα dumblings με κιμά από κοτόπουλο, lime και lemongrass ήρθαν ζεστά μέσα στο παραδοσιακό ψάθινο καλαθάκι, μαζί με μια σος από σόγια και ginger (9€).

Από τα κυρίως πιάτα, το Panaeng curry, με γαρίδες, μύδια, καλαμάρι, ανανά, πιπεριές, γάλα καρύδας και βασιλικό (12,50€), σερβιρισμένο με μπόλικη σάλτσα μαζί με ένα ρύζι ατμού (2,50€) ήταν υπέροχο. Το κάρι ταιριάζει άψογα με τα θαλασσινά και το συγκεκριμένο πιάτο συνδύαζε γλυκές, αλμυρές και πολύ καυτερές γεύσεις που απογείωναν το αποτέλεσμα.

Επίσης, το Thai Basil Kalamari, με θράψαλο σε πάστα βασιλικού, oyster sauce, πιπεριές και πλατιά noodles ήταν επίσης, υπέροχο, τόσο σε εμφάνιση με το «σαγρέ» καλαμάρι, αλλά και σε γεύση με την πεντανόστιμη σάλτσα με λαχανικά (12,50€).

Για το τέλος, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε sticky rice με μάνγκο, ένα παραδοσιακό γλυκό με φρέσκο μάνγκο και ρύζι βρασμένο σε γάλα καρύδας με ζάχαρη. Απλά υπέροχο!

Καλή δουλειά γίνεται επίσης και στο bar του Tamarind, με τον Γιάννη Ορφανό να φτιάχνει πρωτότυπες ιδέες, όπως το Tom Yam Siam cocktail με βότκα, malibu, chili, υπέροχο γλυκόξινο και πικάντικο (9€) ή το Sabdariffa Flower με τεκίλα, χυμό lime, πουρέ από μανταρίνι και σιρόπι από άγριο ιβίσκο (9€).

Το Tamarind όμως, είναι ένας ανήσυχος χώρος. Οι ιδιοκτήτες του σκέφτονται να οργανώσουν street food για το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, αλλά και να υλοποιήσουν κι άλλες πολλές ιδέες που έχουν. Οψόμεθα...

Μέχρι τότε αφήστε κι εσείς την ευχή σας στα κλαδιά του Ταμάρινθου και ποιος ξέρει, ίσως σας βρει ο πρίγκιπας του παραμυθιού ή ίσως να δοκιμάσετε τα  καλύτερα Phad Thai noodles της ζωής σας…

Πληροφορίες: Tamarind, Κεραμεικού 51, Μεταξουργείο, 210 5225945, 22-25 ευρώ/άτομο, www.tamarindathens.gr.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]