Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της βελγικής κουζίνας

ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Το να επισκεφθεί κανείς το Βέλγιο, πιθανώς να μη βρίσκεται στη λίστα με τα «must do» πράγματα των επόμενων χρόνων. Συχνά επισκιάζεται από τη γειτονική Γαλλία ή το κοντινό Άμστερνταμ. Παρ’όλα αυτά, το Βέλγιο διαθέτει μια κουζίνα με εξαιρετικά πιάτα και νόστιμες γεύσεις, που μπορεί να αποτελέσει έναν λόγο για να επισκεφθείτε τη χώρα άμεσα…

Μύδια με πατάτες τηγανητές (Moules-frites)
Τα αχνιστά μύδια με τις τηγανητές πατάτες είναι άτυπα το εθνικό πιάτο του Βελγίου. Και η αλήθεια είναι ότι ο συνδυασμός τους είναι υπέροχος. Σκεφτείτε να απολαμβάνετε την υπέροχη γεύση που έχουν τα αχνιστά μύδια με το λευκό κρασί και αφού τελειώσετε, να απολαμβάνετε ξεροτηγανισμένες πατάτες βουτηγμένες μέσα στην λαχταριστή σάλτσα από τα μύδια.

Βάφλα (Gaufre)
Οι βάφλες είναι το σήμα κατατεθέν του Βελγίου και είναι πολύ καλύτερες από οποιαδήποτε άλλη εκδοχή τους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Η πιο διαδεδομένη βάφλα που θα συναντήσετε στο Βέλγιο είναι η Liege waffle. Είναι πιο πλούσια σε γεύση και υφή από άλλες βάφλες αφού φτιάχνεται από βουτυρένια ζύμη για μπριος και κρυσταλλική ζάχαρη που καραμελώνει υπέροχα κατά το ψήσιμο και φτιάχνει μια πεντανόστιμη κρούστα.

Αντίδια ογκρατέν (Chicon Au Gratin)
Σίγουρα οι πατάτες ογκρατέν είναι ένα από τα πιάτα που έρχονται στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε νόστιμες γεύσεις. Εδώ όμως μιλάμε για μια ακόμα καλύτερη εκδοχή του γκρατινέ, με αντίδια τυλιγμένα με ζαμπόν, περιχυμένα με πηχτή μπεσαμέλ και σκεπασμένα με μπόλικο τριμμένο τυρί. Κι όλα αυτά λιωμένα στον φούρνο…

Λευκά λουκάνικα (Boudin Blanc)

Το boudin blanc είναι ένα λευκό λουκάνικο φτιαγμένο από γάλα. Έχει ντελικάτη γεύση και φίνα υφή και δε μοιάζει με κανένα άλλο λουκάνικο από όσα έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα. Συνήθως γίνεται ψητό και σερβίρεται με πουρέ πατάτας και κομπόστα μήλου. 

Γαρίδες (Crevette Grise)
Πρόκειται συνήθως για βραστές γαρίδες από τη βόρεια θάλασσα που αναμιγνύονται με μαγιονέζα και σερβίρονται σε σαλάτα, συνήθως γεμισμένες μέσα σε ντομάτα. Πολλές φορές τρώγονται και σκέτες, συνοδεύοντας ένα καλό λευκό κρασί.

Filet Américain
Πρόκειται για το αντίστοιχο του φιλέτου tartar, μόνο που σε αυτή την περίπτωση η προετοιμασία είναι κάπως ευκολότερη. Φτιάχνεται με λεπτοαλεσμένο μοσχαρίσιο κιμά μαζί με σος américaine (κρεμμύδι, ντομάτα, μαγιονέζα, αλάτι και πιπέρι). Συνήθως συνοδεύεται από πατάτες τηγανητές ή αλείφεται σε ψωμί. Αν το δοκιμάσετε θα καταλάβετε γιατί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα των Βέλγων.

Waterzooi
Καθώς το Βέλγιο είναι μια εξαιρετικά κρύα και βροχερή χώρα, είναι λογικό η κουζίνα του να περιλαμβάνει πολλά μαγειρευτά και σούπες. Ένα από τα γνωστότερα και πιο δημοφιλή πιάτα του είδους, είναι το Waterzooi, μια νόστιμη, πλούσια σε γεύση, ψαρόσουπα -αν και  τα τελευταία χρόνια φτιάχνεται και με κοτόπουλο. Γίνεται με τον ζωμό από το ψάρι, μαζί με λαχανικά, πατάτες και μυρωδικά και σίγουρα θα σας ζεστάνει για τα καλά.

Carbonnades Flamandes

Μοιάζει πολύ με το Beef Bourguignon της γαλλικής κουζίνας, που φτιάχνεται με μοσχάρι, κόκκινο κρασί, κρεμμύδια και μανιτάρια, μόνο που αντί για κρασί, οι Βέλγοι χρησιμοποιούν βελγική μπίρα, όπως είναι λογικό άλλωστε. Σερβίρεται με πατάτες τηγανητές (φυσικά!) και είναι εξαιρετικά πλούσιο σε γεύση.

Σοκολάτα
Οι εραστές της σοκολάτας θα βρουν σίγουρα σε αυτή τη χώρα τον παράδεισό τους. Στο Βέλγιο θα βρείτε περισσότερα από 2000 καταστήματα με σοκολάτες. Όλες οι σοκολάτες είναι υπέροχες εξαιτίας ενός νόμου που πέρασε το 1884 και αφορά τη σύσταση της βελγικής σοκολάτας. Επομένως και μόνο για να δοκιμάσετε αυθεντική βελγική σοκολάτα, αξίζει να ταξιδέψετε ως εδώ.

Μπίρα
Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην αγαπημένη βελγική μπίρα. Το Βέλγιο, αν και μικρό σε έκταση, διαθέτει περίπου 180 ζυθοποιίες και όλες τους παράγουν εξαιρετική μπίρα, διαφόρων ειδών. Σίγουρα δεν θα μπορέσετε να τις δοκιμάσετε όλες, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε σίγουρα κάποιες.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]