Κάτι ήξερε ο... Ιπποκράτης

kati-iksere-o-ippokratis

ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Οι Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου συνεχίζουν την οινική παράδοση της Κω δίνοντας τη δική τους σύγχρονη μορφή στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού.

To House of Wine, η μεγάλη ηλεκτρονική κάβα του ελληνικού διαδικτύου, συνεχίζοντας την προσπάθεια προσφοράς νέων, πρωτοποριακών υπηρεσιών στους φίλους του κρασιού, παρουσίασε πρόσφατα στις ιστοσελίδες του, μια νέα κατηγορία οινοποιείων με τίτλο «Οινοποιεία Βoutique του Ελληνικού Αμπελώνα». Σκοπός του είναι να αναδειχθούν οινοποιεία με εξαιρετικά κρασιά αλλά μικρή προβολή και περιορισμένο δίκτυο διανομής, οινοποιεία που δεν είναι γνωστά σε όλους τους οινόφιλους της χώρας μας.

Από τα Οινοποιεία Boutique του Ελληνικού Αμπελώνα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου, που τιμούν την πολυετή παράδοση του νησιού της Κω στο κρασί. Πρόκειται για ένα οινοποιείο που με τα εκλεκτά κρασιά του, τη συνέπεια στις μεθόδους παραγωγής, την τεχνική αρτιότητά του, αλλά και με το μεράκι της οικογένειας Τριανταφυλλόπουλου, συνεχίζει επάξια την μακραίωνη οινική ιστορία του νησιού.

Ο Ιπποκράτης ο μεγάλος γιατρός της αρχαιότητας αλλά και το επιφανέστερο τέκνο της Κω, μέσα από την σοφία του είχε αναγνωρίσει τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού στην υγεία και το συνιστούσε σαν φάρμακο και δυναμωτικό: «και πινέτω οίνον αυστηρόν Κώον ως μελάντατον» και «πινέτω δε οίνον Κώον υπόστρυφνον ως μελάντατον». «Αυστηρό» σημαίνει το ξηρό κρασί, «μελάντατο» το βαθύ κόκκινο, σχεδόν μαύρο και «υπόστρυφνο» το στυφό ή μπρούσκο κρασί.

Αλλά παρόλο που ο Ιπποκράτης ήταν φίλος του κόκκινου κρασιού, η αρχαία Κως παρήγαγε και εξαιρετικά λευκά κρασιά. Όπως μας λέει ο Στράβων (ΧΙV 2,19) φημιζόταν επίσης για τον «λευκοκώον» ή «τεθαλαττωμένον οίνον», το ανοιχτόχρωμο (λευκό) κρασί που το έπιναν ανακατεμένο με θαλασσινό νερό.

Αυτές τις κατηγορίες κρασιών παράγουν και σήμερα οι Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου, από τους αμπελώνες και το οινοποιείο τους στη Μινιέρα Ασφενδιού του Δήμου Δικαίου στην Κώ και είναι το αποτέλεσμα μιας 15χρονης προσπάθειας με σκοπό την επαναφορά σε μια νέα, σύγχρονη μορφή της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού, αντάξιου του φημισμένου στην αρχαιότητα Κώιου Οίνου.

Επτά κρασιά, τρία ερυθρά, τρία λευκά και ένα ροζέ, φέρνουν… την Κω στο ποτήρι μας, συνεχίζοντας επάξια την μακραίωνη οινική παράδοση του νησιού του Ιπποκράτη.

Πληροφορίες: House of Wine, http://www.houseofwine.gr/how/wine/boutique-wineries/triantafillopoulos.html .