10 στέκια για νόστιμα θαλασσινά και όστρακα

thalassina-4
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Tο στομάχι αγαλλιάζει στη γεύση ενός φρέσκου κυδωνιού ή μιας καλοτηγανισμένης γαρίδας. Γιατί δεν θέλει και πολλά ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος τελικά…

Το clickatlife.gr συγκέντρωσε και σας προτείνει 10 στέκια για αυθεντική ψαροφαγία, με φρέσκα όστρακα και λαχταριστά θαλασσινά.

Το ουζερί του Μήτσου, Χαλάνδρι
Είναι η επιτομή του καλού τηγανιού αλλά και της οικονομικής ψαροφαγίας. Εδώ θα δοκιμάσετε από τις καλύτερες τηγανητές γαρίδες, μικρές σε μέγεθος και τραγανές όπως πρέπει. Βρίσκεται ακριβώς επάνω στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου (πλατεία Ελευθερωτών) και είναι τόσο μικρό που πιθανώς να χρειαστεί να περιμένετε λιγάκι για να βρείτε τραπέζι. Ανακαινίστηκε πρόσφατα, διατηρώντας όμως, τη θέα της ανοιχτής κουζίνας και την αυθεντική του ατμόσφαιρα. Πληροφορίες: Πλατεία Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, 210 6840229.

Άργουρα, Τζιτζιφιές

Τα θαλασσινά και τα όστρακα στην καλύτερη μορφή τους εμπνέεται, δημιουργεί και σερβίρει ο κύριος Νίκος Μιχαήλ, σε έναν απλό και όμορφο χώρο στην Καλλιθέα. Στην κουζίνα του έχει ό,τι πιο φρέσκο κυκλοφορεί και «δουλεύει» πολύ τις ταρτάρ και μαρινάτες εκδοχές των θαλασσινών, πάντα με μια μοντέρνα και σύγχρονη ματιά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε μυδόψιχα με λαδολέμονο και φύκια, πεντανόστιμα αχνιστά μύδια, κατάμαυρο και βουτυράτο ριζότο με σουπιά και φυσικά, κριθαράκι μελωμένο με πετροσωλήνες. Κι αν είστε τυχεροί, ζητήστε του να σας δώσει και μερικά όστρακα με λεμόνι, για μέγιστη απόλαυση. Πληροφορίες: Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, 217 7173200, www.facebook.com/argouranikos.

Μαργαρώ, Πειραιάς
Η ταβέρνα της Μαργαρώς κρατά από το 1944 και φημίζεται για τα μπαρμπούνια της. Αλλά εδώ θα δοκιμάσετε και μια από τις καλύτερες γαρίδες της πόλης, αλλά και καραβίδα, πάντα στο τηγάνι και πάντα φρέσκες, κατευθείαν από την Ιχθυόσκαλα. Μπαρμπούνι, γαρίδα, καραβίδα και χωριάτικη είναι τα μόνα πιάτα του μενού της. Πληροφορίες: Χατζηκυριάκου 126, Πειραιάς, 210 4514226

Ουζερί Του Λάκη, Πλατεία Βικτωρίας

Πιο κέντρο δεν γίνεται. Το ουζερί του Λάκη βρίσκεται πίσω από την πλατεία Βικτωρίας και σερβίρει κυρίως, φρέσκο ψάρι από την Κύμη. Ο χώρος του σε κάνει να νοσταλγείς τις παλιές καλές γειτονιές της Αθήνας, ενώ η κουζίνα του βγάζει ωραιότατο σαγανάκι με γαρίδες ή μύδια και φέτα, μυρωδάτα μύδια αχνιστά με λεμόνι και καραβιφόψυχα πανέ, ενώ από μαγειρευτά υπέροχη είναι η σουπιά με σπανάκι. Φρεσκότατα είναι και τα καλαμάρια του, για τηγάνι ή κάρβουνο. Πληροφορίες: Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, 2108213776, www.ouzeritoulaki.gr.

Τραβόλτα, Μπουρνάζι
Οι αδερφοί Λιάκου, από την απόλυτη κρεατοφαγία και το Base Grill, μεταπήδησαν στην αυθεντική ψαροφαγία και το… Τραβόλτα. Με μια μοντέρνα ματιά, «δουλεύουν» τα όστρακα και τα θαλασσινά υπέροχα, δημιουργώντας μοναδικές νοστιμιές, όπως το χταπόδι με σαφράν και ξίδι ροδιού, τα ψητά καλαμάρια, ο ντάκος με καλαμάρι ή το σπετζοφάι με λουκανικο σουπιας. Όλα ένα κι ένα, φρέσκα και μοναδικά στη γεύση. Πληροφορίες: Αγ. Παύλου 33 & Αρκαδίας, Μπουρνάζι, 210 5719222.

Ρακί Μεζέ, Καλλιθέα

Άνοιξε πριν ένα περίπου χρόνο στον χώρο του παλιού Καστελλόριζου (ανήκει άλλωστε στον όμιλο) και προσφέρει εξαιρετικά θαλασσινά, μαγειρευτά, αχνιστά ή απλά με λεμονάκι, για να συνοδεύσετε τη ρακή σας.  Διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε θαλασσομεζέδες και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Δοκιμάστε σουβλάκια από τηγανιτό χταπόδι με καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα ξυδιού, καλαμαράκια σκορδάτα, μυδόσουπα και όλων των ειδών τα όστρακα μαζί με πολλές ακόμα λαχταριστές επιλογές. Για την παρέα και τους μερακλήδες δοκιμάστε το μενού της παρέας που περιλαμβάνει 8 διαφορετικά πιάτα από τον κατάλογο και ρακί ή κρασί -όλα σε απεριόριστη ποσότητα. Πληροφορίες: Ελευθερίου Βενιζέλου 334, Τζιτζιφιές, 210 9429027, www.kastelorizo.com.gr.

Λιμανάκι-Το ουζερί του Γιώργου, Κερατσίνι
Η ιστορία του πάει χρόνια πίσω από το 1968. Βρίσκεται επάνω στη θάλασσα του Κερατσινίου, σε ένα γραφικότατο λιμανάκι και κατέχει την Τέχνη των θαλασσινών. Δοκιμάστε τις σπεσιαλιτέ του, χταποδοκεφτέδες, σαγανάκι γαρίδας και καραβιδόψιχα και φυσικά, μύδια, χταπόδι, κυδώνια και αν είστε τυχεροί, αχινοσαλάτα. Πληροφορίες: Λιμανάκι ΔΕΗ, Πελοποννήσου και Προποντίδος 1, Κερατσίνι, 210 4004721.

Κόλλιας, Παλαιό Φάληρο

Η απόλυτη ψαροφαγία χρόνων για πολύ εκλεκτικούς. Ο Τάσος Κόλλιας και η ψαροφαγία, έχουν γίνει σχεδόν συνώνυμα εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες. Στο Παλαιό Φάληρο όπου στεγάζεται αφότου έφυγε από τα Ταμπούρια, προσφέρει μια τεράστια επιλογή από θαλασσινά και ψάρια, μαγειρευτά, ψητά ή ωμά. Τα θαλασσινά του είναι όλα ένα κι ένα, όπως και τα ψάρια του και η ποικιλία τους εξαρτάται από την εποχή και την… ψαριά. Εδώ θα βρείτε όστρακα που δεν τα βρίσκετε εύκολα αλλού και θα τα γευθείτε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ο κύριος Κόλλιας έτσι κι αλλιώς είναι εκεί για να σας βοηθήσει στην επιλογή. Πληροφορίες: Λεωφόρος Συγγρού 303 & Δημοσθένους, Παλαιό Φάληρο, 210-9408620, www.kollias.gr.

Δουράμπεης, Πειραιάς
Μια τόσο ιστορική ταβέρνα δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια λίστα. Με ιστορία από το 1932 έχει αποτελέσει σημείο συνάντησης για τους λάτρεις των θαλασσινών, αλλά και για την «αφρόκρεμα» της Αθήνας. Εξαιρετικές σπεσιαλιτέ είναι η γαριδόσουπα, η τηγανητή καραβιδόψιχα, η εξαιρετικά αλμυρή με άρωμα ιωδίου αχινοσαλάτα και τα ψητά χτένια. Οι τιμές του είναι κάπως τσιμπημένες, αλλά η ιστορία του χώρου και το πρώτης τάξης φαγητό θα σας ανταμείψει με το παραπάνω. Πληροφορίες: Ακτή Δηλαβέρη 29, Πειραιάς, 210 4122092, www.facebook.com/pages/Dourabeis-Estiatorio/409519999143637.

Μουριά, Νέα Αρτάκη

Τέλος, για τους εκδρομικούς τύπους έχουμε μια εξαιρετική επιλογή για ουζάκι και πεντανόστιμα όστρακα στη Νέα Αρτάκη. Λίγο μετά τη Χαλκίδα, στον παραλιακό δρόμο της Νέας Αρτάκης, θα βρείτε ένα μικρό ουζερί με τις καλύτερες επιλογές από όστρακα και θαλασσινά. Λέγεται Μουριά κι έχει πολύ «δυνατό» σαγανάκι (λευκό και κόκκινο) γαρίδας, υπέροχα αχνιστά μύδια και τα καλύτερα όστρακα που έχετε δοκιμάσει, γυαλιστερές, κυδώνια, πετροσωλήνες και πολλά ακόμα. Πληροφορίες: Ελευθερίου Βενιζέλου 29, Νέα Αρτάκη, 22210 43542.

Εσείς που δοκιμάσατε τα καλύτερα θαλασσινά στην πόλη;

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]