Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ρωσικής κουζίνας

ΤΡΙΤΗ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Όταν αναφερόμαστε στην ρωσική κουζίνα και τις σπεσιαλιτέ της, αυτό που σίγουρα μας έρχεται στο μυαλό αμέσως είναι τα υπέροχα αφράτα πιροσκί. Η ρωσική κουζίνα όμως, έχει πολύ περισσότερα από αυτό. Ας τη γνωρίσουμε…

Η ρωσική κουζίνα αγαπά εκτός από το χαβιάρι, τις σούπες και τα λαχανικά. Εδώ θα βρείτε υπέροχες σαλάτες και νόστιμα κρεατικά, αλλά και καλούδια από ρέγγες ή σολομό.

Μοσχάρι Στρογγανόφ
Πολλές φορές μπορεί να έχουμε συναντήσει αυτό το πιάτο σε πολλά ευρωπαϊκά εστιατόρια. Η αλήθεια είναι ότι η καταγωγή του είναι ρωσική και η γεύση του πεντανόστιμη. Πρόκειται για μοσχάρι μαριναρισμένο σε μπαχαρικά και μαγειρεμένο μαζί με μανιτάρια και κρεμμύδια σε μια κρεμώδη παχύρρευστη σάλτσα με γιαούρτι.

Blini με χαβιάρι και γιαούρτι
Τα blini μοιάζουν με τα pancakes και τις κρέπες που ξέρουμε. Συνηθίζουν να τα ετοιμάζουν σε μεγάλες ποσότητες και να τα απολαμβάνουν μαζί με πρώτης τάξης μαύρο ή κόκκινο χαβιάρι που υπάρχει άφθονο στη χώρα και sour cream. Ακόμα πολλοί τα απολαμβάνουν και με καπνιστό σολομό ή άλλο αλλαντικό, με τυρί, με μέλι ή ακόμα και με μαρμελάδα και γιαούρτι. Δοκιμάστε τα σε διάφορες εκδοχές και θα ενθουσιαστείτε.

Ρέγγα με παντζάρια και μαγιονέζα (Dressed herring)

Φανταστείτε το σαν μια τούρτα σε φούξια χρώμα. Φτιάχνεται από στρώσεις ρέγγας παστής, βραστών λαχανικών (πατάτες, καρότα, παντζάρια),  κομμένα κρεμμύδια και μαγιονέζα. Ορισμένοι προσθέτουν και ξυνόμηλο που ταιριάζει πολύ στη γεύση. Η τελευταία στρώση είναι από μαγιονέζα και παντζάρια και έχει ένα υπέροχο φούξια χρώμα.

Okroshka
Είναι μια κρύα πράσινη σούπα και το όνομά της μάλλον προέρχεται από τη λέξη «kroshit» που θα πει κομμένο σε μικρά κομμάτια. Η κλασική αυτή σούπα που συναντάται στα ρωσικά σπίτια είναι ένα μίγμα από ωμά λαχανικά (κυρίως αγγούρι και φρέσκο κρεμμυδάκι), πατάτες βραστές, αυγά και κάποιο αλλαντικό, κρέας ή λουκάνικο (συνήθως προσθέτουν bologna, ένα αλλαντικό που μοιάζει με τη μορταδέλα). Η τελική πινελιά μπαίνει με μια κουταλιά γιαούρτι ή sour cream.

Paskha
Όπως μαρτυρά και το όνομά του άλλωστε, το Paskha είναι μια γλυκάλμυρη πυραμίδα φτιαγμένη από τυρί (tvorog), βούτυρο, αυγά, κρέμα ή γάλα, σταφίδες, αμύγδαλα, βανίλια, μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα. Το κέικ αυτό παραδοσιακά ετοιμάζεται την Μεγάλη Εβδομάδα και αγιάζεται στην εκκλησία την ημέρα του Πάσχα.

Pelmeni
Τα pelmeni μοιάζουν με τα ραβιόλια. Είναι μικρά πουγκάκια-ζυμαρικά, γεμισμένα με κιμά, ψάρι ή λαχανικά, που βράζονται σε ζωμό λαχανικών ή κρέατος. Τα khinkali είναι λίγο μεγαλύτερα από τα pelmeni, είναι γεμισμένα με μοσχάρι και κόλιανδρο και σερβίρονται με σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι ή sour cream.

Pirozhki
Γνωστά κι αγαπημένα τα πιροσκί κατάγονται από τη Ρωσία και είναι ιδιαίτερα αγαπητά σε όλο τον κόσμο. Η ζύμη τους περιέχει μαγιά για αυτό και είναι τόσο αφράτα, ενώ συνήθως γεμίζονται με κιμά, πατάτα, τυρί, λαχανικά, αυγό κτλ. και τηγανίζονται σε άφθονο λάδι.

Shashlyk

Τα Shashlyk είναι τα ρωσικά σουβλάκια, αυτό άλλωστε σημαίνει και το όνομά τους. Συνήθως φτιάχνονται από αρνί ή και ανάμικτο αρνί και μοσχάρι ή χοιρινό. Ψήνονται στα κάρβουνα και είναι υπέροχα. Θα τα βρείτε σκέτα ή ανάμικτα με λαχανικά.

Olivye ή Olivier
Είναι μια παραδοσιακή και ιδιαίτερα αγαπητή πατατοσαλάτα, με μαγιονέζα, αυγά και βραστά λαχανικά. Μοιάζει πολύ με τη γνωστή μας ρώσικη σαλάτα, αλλά αυτή δεν έχει τουρσιά, αλλά βραστά λαχανικά.

Vinegret
Δεν είναι σος, είναι σαλάτα και μοιάζει με τη γνωστή μας ρώσικη σαλάτα, χωρίς τη μαγιονέζα. Φτιάχνεται με λαχανικά όπως πατάτες βρασμένες και διαφόρων ειδών τουρσιά (όπως αγγουράκια, παντζάρια, φασόλια, καρότο, λάχανο κ.α.). Σε αυτά προστίθεται και το λάδι και έτσι φτιάχνεται μια υπέροχη και άκρως υγιεινή σαλάτα.

Τέλος, στην Ρωσία θα βρείτε φυσικά εξαιρετικές σούπες. Θα συναντήσετε νόστιμη ουκρανική σούπα Borsch με παντζάρια ή την ουγγρική Goulash με μοσχάρι, άφθονη κόκκινη σάλτσα, πάπρικα και λαχανικά.

Μην παραλείψετε να συνοδέψετε όλα σας τα πιάτα, αλμυρά ή γλυκά, σαλάτες ή μακαρόνια, πάντα με ένα σφηνάκι βότκα, ως είθισται.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]