Πού θα βρείτε τα πιο ζουμερά παϊδάκια της πόλης;

paidakia-paidakia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Φέτος την Τσικνοπέμπτη φεύγουμε μακριά από τη μοντέρνα κρεατοφαγία κι επιστρέφουμε στις αυθεντικές ελληνικές ρίζες μας και τα λαχταριστά… αρνίσια παϊδάκια. Το clickatlife.gr σας προτείνει 10 στέκια για να τα απολαύσετε στην πιο ζουμερή τους μορφή.

Βάθης 

Αγαπημένη οικογενειακή ταβέρνα στην Κηφισιά, αποτελεί πόλο έλξης γνωστών προσωπικοτήτων της πόλης από το 1975 μέχρι και σήμερα. Ο εσωτερικός του χώρος χωρίζεται σε δύο αίθουσες, η μία έχει και τζάκι για τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες και θυμίζει παραδοσιακές ελληνικές ταβέρνες που βρίσκουμε στα χωριά, με το ξύλινο ταβάνι, τα διακοσμητικά βαρέλια και την ρουστίκ ατμόσφαιρα. Εδώ θα δοκιμάσετε εξαιρετικό κρέας και φυσικά, λαχταριστά παϊδάκια, καλοψημένα και ζουμερά. Must όμως, είναι και η θεόρατη σπαλομπριζόλα του, μέτρια ψημένη και νοστιμότατη και το τηγανητό συκωτάκι που θέλει «βούτα» στο ζουμάκι του. Πληροφορίες: Κύρου 7, Κηφισιά, 210 6204834.

Ο  Τσέλιγκας

Βρίσκεται μόλις μερικά στενά μακριά από τον κεντρική οδό Πετρουπόλεως κι όμως, έχει ατμόσφαιρα χωριού. Είναι μια κλασική χασαποταβέρνα με εκλεκτά κρέατα. Στον απλό και παραδοσιακό του χώρο με το τζάκι θα δοκιμάσετε αρνίσια παϊδάκια, ζουμερά και καλοψημένα που λιώνουν, μαζί με φρεσκοκομμένες στο χέρι πατάτες τηγανητές. Αν φτάσετε μέχρι εδώ όμως, δοκιμάστε οπωσδήποτε και το υπέροχο, ψητό συκώτι του, που τυλίγεται σε λεπτή μπόλια και είναι λουκούμι. Πληροφορίες: Σκουφά & Στρατηγού Μακρυγιάννη, Πετρούπολη, 210 5019500.

Κορομηλάς

Είναι ένα κλασικό οικογενειακό στέκι στην Αγία Παρασκευή που φημίζεται για τα εξαιρετικά του παϊδάκια και όχι μόνο. Με 60 χρόνια ιστορία στη σχάρα, σίγουρα δεν θέλετε και πολλά ακόμα αποδεικτικά για να πειστείτε. Μπείτε στον ξύλινο χώρο του με τα παραδοσιακά καρό τραπεζομάντηλα, καθίστε δίπλα στο τζάκι και βρεθείτε ξάφνου… στο χωριό σας. Πληροφορίες: Ελ. Βενιζέλου 72, 210 6510496.

Βλάχικα

Ναός της κρεατοφαγίας είναι φυσικά και τα Βλάχικα στη Βάρη. Σε ένα καλτ σκηνικό στο ομώνυμο στέκι, θα ζήσετε την απόλυτη εμπειρία λατρείας του κρέατος. Εδώ θα κάνετε χάζι τους «κράχτες» ντυμένους με στολές τσέλιγκα, αλλά θα γευθείτε και καλό κρέας, καλοψημένο και ζουμερό. Τα σουβλιστά είναι το φόρτε του, αλλά καλή δουλειά γίνεται και στα παϊδάκια που ψήνονται σωρηδόν. Πληροφορίες: Λεωφόρος Βάρης 35, Βάρη, 210 8956141.

Μοναστήρι

Νόστιμο κρέας πρώτης ποιότητας και πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι θα δοκιμάσετε σίγουρα στο Μοναστήρι. Με μαστοριά και αγάπη στα κάρβουνα, η οικογενειακή αυτή ταβέρνα στο κέντρο των Σεπολίων, δίπλα ακριβώς στο Μετρό, θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω. Τα παϊδάκια είναι το φόρτε του φυσικά και μόλις τα δοκιμάσετε θα θέλετε να ξαναπάτε. Δοκιμάστε και το γεμιστό μπιφτέκι με τυρί που είναι η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού… Πληροφορίες: Αμφιαράου 168, Σεπόλια, 210 5128666

Χριστόφορος

Μαζί με τη Χασιά και τα Βλάχικα, τα Καλύβια διεκδικούν δικαιωματικά και αυτά την πρωτιά στην κρεατοφαγία. Με μεγάλες μερίδες και πολύ καλό κρέας, ο Χριστόφορος στα Καλύβια σας περιμένει να σας προσφέρει πολύ εκλεκτά παϊδάκια, νόστιμα, ζουμερά και καλοψημένα, που θέλουν χέρι, μαζί με πολλά ακόμα καλούδια. Είναι στέκι ετών για τους λάτρεις της κρεατοφαγίας και οι θαμώνες του το αγαπούν χειμώνα-καλοκαίρι. Πληροφορίες: Αθηνών 36, Καλύβια, 22990 48540.

Καραβίτης

Αυθεντική και απροσποίητη οικογενειακή ταβέρνα στο Παγκράτι, που συνεχίζει εδώ και πολλά χρονιά, να σερβίρει παραδοσιακά ψητά στα κάρβουνα, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική του φήμη. Ο κόσμος του είναι πολυσυλλεκτικός –ανάμεσά τους και πολιτικοί- αλλά τα παϊδάκια του σταθερά υπέροχα. Σερβίρονται ζουμερά και καλοψημένα, με τη διακριτική και νόστιμη μυρωδιά του κάρβουνου. Έτσι δικαιολογείται άλλωστε που ο Καραβίτης παραμένει τόσο δημοφιλής ακόμα και σήμερα. Και τώρα που το Παγκράτι βρίσκεται στα «πάνω» του, φροντίστε έγκαιρα για τη θέση σας… Πληροφορίες: Αρκτίνου & Παυσανίου, 210 7215155.

Τζάκι

Το Τζάκι στο Πολυδένδρι είναι μια οικογενειακή ταβέρνα που φημίζεται για τις πληθωρικές της μερίδες. Κι όταν λέμε πληθωρικές εννοούμε απόλυτα «τεράστιες». Αν και βρίσκεται στο Πολυδένδρι, αξίζει τη βόλτα μιας κι εδώ θα δοκιμάσετε εκλεκτό κρέας, καλοψημένο, σε μεγάλες μερίδες για να χορτάσει ένας λόχος και φυσικά, καλοτηγανισμένες φρέσκες πατάτες. Στο Τζάκι θα σας φιλέψουν λαχταριστά παϊδάκια, από τα πιο φημισμένα και αγαπημένα. Πόσο μακριά είναι δηλαδή το Πολυδένδρι; Πληροφορίες: Πλατεία Ειρήνης, Πολυδένδρι, 2295052319.

"Η Γάστρα" Σταμούλης

Στα Λεγραινά βρίσκεται και η γάστρα του Σταμούλη, μια επίσης πολυαγαπημένη ταβέρνα για κρεατοφαγικές απολαύσεις. Η σπεσιαλιτέ στη Γάστρα του Σταμούλη είναι το κρέας (αρνί, κοτόπουλο, κοντοσούβλι) ψήνεται σε γάστρα. Εδώ όμως, θα βρείτε και πεντανόστιμα χρυσαφένια παϊδάκια και φοβερό κοκορέτσι. Πληροφορίες: Πάρνηθας και Καρπενησίου, Λεγραινά, 2292 051147.

Κρητικός

Κρεατοφαγία με κοσμοσυρροή θα συναντήσετε στην Κάντζα. Τα καλοψημένα παϊδάκια του Κρητικού είναι απίθανα και αυτό αποδεικνύει άλλωστε και την μαστοριά που έχει στα κάρβουνα. Το κρέας του είναι εκλεκτό από έλληνες τοπικούς παραγωγούς και το κόψιμο του παϊδιού είναι το αυθεντικό, με το λεπτό κόκαλο και το εξαιρετικά τραγανό λιπάκι. Όπως πρέπει να είναι τα παϊδάκια άλλωστε… Πληροφορίες: Αιόλου 49, Κάντζα, 210 6659061.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]