Asador: Το κρέας «παντρεύτηκε» το κρασί...
Χαλαρή ατμόσφαιρα, νόστιμα tapas, χορταστικά και ζουμερά κρεατικά και αφθονία κρασιών σε ένα meat-wine bar στην Αγία Παρασκευή.
Ο χώρος του πολύ όμορφος, άνετος, με «αέρα» και άποψη, θυμίζει παλιό χασάπικο. Τα τυριά, τα αλλαντικά και τα κρέατα «αναπαύονται» φαρδιά πλατιά μπροστά στα μάτια μας, μέσα σε μεγάλα ψυγεία, όπως σε ένα επαγγελματικό κρεοπωλείο. Τα τραπέζια, μεγάλα, ξύλινα με βολικές καρέκλες δίνουν έναν πολύ ιδιαίτερο τόνο στο εστιατόριο, ενώ οι μεγάλες επιτραπέζιες συνθέσεις με λίλιουμ, απλώνουν μια διακριτική μυρωδιά σε όλο τον χώρο.
Το μαγαζί σε προσκαλεί με μια μεγάλη επιγραφή μπροστά στον δρόμο και αμέσως τραβάει την προσοχή με τις μεγάλες τζαμαρίες που το περικυκλώνουν, αν και βρίσκεται σε έναν όχι και τόσο κεντρικό στενό της Αγίας Παρασκευής. Μια μεγάλη επιβλητική ξύλινη πόρτα σε καλοϋποδέχεται και το τεράστιο μπαρ με τις 800 και πάνω, ετικέτες κρασιών τραβάει το μάτι.
Ο φαρδύς πάγκος στη μέση του χώρου, αν και ψηλός είναι πολύ βολικός, με μεγάλες άνετες καρέκλες, ενδείκνυται για όσους θέλουν να πιούν ένα ποτήρι από το αγαπημένο τους κρασί χωρίς να παραγγείλουν κυρίως πιάτο.
Τα κρασιά που διαθέτει το εστιατόριο είναι πολλά (πάρα πολλά) και η αναζήτηση χωρίς βοήθεια –αν δεν είσαι γνώστης του «αθλήματος- είναι αρκετά περίπλοκη. Η Αυστραλή sommelier Veronica Ilana όμως, αλλά και το service γνωρίζουν τα πάντα γύρω από το κρασί και σε κατατοπίζουν ανάλογα με τη διάθεσή και το φαγητό που παραγγέλνεις. Και φυσικά, εκτός από μπουκάλι μπορείς να απολαύσεις κάποιο από όλα τα κρασιά και σε ποτήρι. Οι τιμές των μπουκαλιών είναι αρκετά ελκυστικές και κυμαίνονται από 20 μέχρι και 420 ευρώ, καλύπτοντας όλα τα γούστα.
Στο φαγητό υπάρχουν πολλές επιλογές στις οποίες μπορεί να κινηθεί ο επισκέπτης. Μπορείτε να διαλέξετε να συνοδεύσετε το κρασί σας με κάποιο από τα αρκετά τυριά και αλλαντικά που προσφέρονται ή και με ορισμένα tapas από την επαρκή λίστα του μαγαζιού, αν θέλετε κάτι πιο ελαφρύ. Πολύ καλό ήταν το κοτόπουλο με σάλτσα σόγιας, αλλά και το μοσχαρίσιο ταρτάρ με σάλτσα εσπεριδοειδών ήταν πεντανόστιμο. Αν είστε από τους δυνατούς «λύτες» και αγαπάτε το καρπάτσιο, το μοσχαρίσιο κομμάτι με σάλτσα παντζαριού θα σας «κερδίσει».
Το πλήρες μενού του διαθέτει μεγάλη ποικιλία από ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως πιάτα με το κρέας να «κερδίζει έδαφος», καθώς είναι εκλεκτό σε ποιότητα και προέρχεται από Ελλάδα και Ιταλία. Ψήνονται μάλιστα μπροστά στα μάτια σου, στην ανοιχτή κουζίνα του εστιατορίου, με προσοχή και μαεστρία. Το μοσχαρίσιο rib eye που δοκιμάσαμε ήταν ζουμερό, χορταστικό και ευπαρουσίαστο, όπως και η μπιστέκα φιορεντίνα που την μοιράζονται δύο άτομα και φτάνει στο τραπέζι ζουμερή και κομμένη σε κομμάτια. Οι παπαρδέλες με λουκάνικο Τοσκάνης και φρέσκια ντομάτα ήταν εξαιρετικές και αποτελούν μια καλή επιλογή για όσους δεν αγαπούν το σκέτο κρέας.
Οι τιμές τόσο στα πιάτα όσο και στα κρασιά είναι αρκετά φιλικές, ενώ τα κρέατα όπως συνηθίζεται, είναι αρκετά πιο τσιμπημένα από τα άλλα πιάτα, αλλά τόσο η ποιότητα, το service και η φιλοξενία το δικαιολογούν πλήρως.
Πληροφορίες: Asador, Ελπίδος 2Α, Αγ. Παρασκευή, Αθήνα, 213-0049626, http://www.asador.gr , 25-35 ευρώ.
ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ






