Χαλβάς, όνομα και πράγμα
Ο χαλβάς είναι ένα προϊόν με ονομασία προέλευσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί χαρακτηριστικό πολιτισμικό στοιχείο της περιοχής.
Τον χαλβά Φαρσάλων προωθεί με ειδικό έντυπο η νομαρχία Λάρισας, σε συνδυασμό με την έναρξη της «Γιορτής Χαλβά» στην περιοχή, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου.
Τον χαλβά Φαρσάλων προωθεί με ειδικό έντυπο η νομαρχία Λάρισας, στο πλαίσιο ανάλογης "στρατηγικής" που έχει εφαρμόσει στο παρελθόν και για την προβολή άλλων προϊόντων του νομού στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Η παρουσίαση του εντύπου συνδυάστηκε με την έναρξη της «Γιορτής Χαλβά» στα Φάρσαλα, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2006.
Όπως τόνισε ο νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός, στόχος είναι η προώθηση του παραδοσιακού χαλβά, ενώ στο έντυπο που εκδόθηκε γίνονται αναφορές στη ιστορία την κατασκευή αλλά και τους χαλβαδοποιούς και την τεχνική τους.
Ο χαλβάς είναι ένα προϊόν με ονομασία προέλευσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί χαρακτηριστικό πολιτισμικό στοιχείο της περιοχής.
Από την ετοιμολογία του είναι εμφανές ότι ο χαλβάς είναι τουρκικής προέλευσης και προέρχεται από την τουρκική λέξη «χελβάς», που σημαίνει «γλυκό» στα τουρκικά και πρόκειται για το αρχαιότερο γλυκό της τουρκικής κουζίνας.
Στα Φάρσαλα, ο χαλβάς εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και όπως αναγράφεται και στο έντυπο, ο καλύτερος τεχνίτης φέρεται να ήταν ο Νουρίς, κοντά στον οποίο μαθήτευσαν και άλλοι τεχνίτες.
Σήμερα ο χαλβάς, εκτός από στοιχείο παράδοσης, αποτελεί και ζωντανό στοιχείο της σύγχρονης γαστρονομίας και της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής.
Ο χαλβάς φτιάχνεται πάντα από αγνά υλικά και αποτελεί ένα υγιεινό γλυκό που περιέχει βιταμίνη Β και Ε, ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού ενώ η περιεκτικότητα του σε λιπαρά εξαρτάται από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται κάθε φορά.
Οι χαλβαδοποιοί των Φαρσάλων είναι λίγοι ενώ ο σύλλογός τους συγκροτήθηκε μόλις το 2006. Στον κανονισμό του συλλόγου μάλιστα, αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται να γίνουν μέλη του όσοι δεν διαθέτουν εργαστήριο για την κατασκευή χαλβά.







