Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ινδικής κουζίνας

ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Αν νομίζετε ότι ινδικό φαγητό είναι μόνο κοτόπουλο με κάρυ ή το chicken korma, κάνετε λάθος. Η ινδική κουζίνα είναι μία από τις πιο πλούσιες του κόσμου και ιδού η απόδειξη.

Η ινδική κουζίνα αντικατοπτρίζει τις πολλές διαφορετικές παραδόσεις αυτής της τεράστιας χώρας, που θα μπορούσε να είναι μία ήπειρος από μόνη της.

Διαβάστε λοιπόν, ποια θεωρούνται ορισμένα από τα καλύτερα πιάτα της κουζίνας αυτής και έτσι θα είστε καλά προετοιμασμένοι όποτε ξαναπέσει στα χέρια σας ινδικό μενού ή οπότε θελήσετε να πειραματιστείτε οι ίδιοι με την ινδική κουζίνα.

1. Biryani
Είναι ένα αρωματικό ρύζι, μαγειρεμένο με διάφορα καρυκεύματα -κυρίως με σαφράν– και μαριναρισμένο κρέας, κυρίως κοτόπουλο ή αρνί. Θα μπορούσατε να το μαγειρέψετε κι εσείς σε κάποιο οικογενειακό γεύμα, ενώ τρώγοντάς το θα νιώσετε σα να έχετε ταξιδέψει σε κάποια μακρινή ινδική πόλη.

2. Chole bhature
Πρόκειται για ένα πιάτο με πικάντικα, πασπαλισμένα με κάρυ, φασόλια, το οποίο σερβίρεται με naan (σαν τηγανόψωμο που καταναλώνεται αντί για ψωμί, όπως και το roti). Είναι ιδανικό για ένα αργοπορημένο κυριακάτικο πρωινό, που θα ανανεώσει τους γευστικούς σας ορίζοντες.

3. Nethili varuval
Οι πολύ οικείες μας αντζούγιες, βουτηγμένες όμως, σε μία πάστα από κουρκουμά και κόκκινες πιπεριές, περασμένες από το τηγάνι. Είναι ό, τι πρέπει για ορεκτικό, αν έχετε όρεξη για κάτι τραγανό και πικάντικο.

4. Kati roll

Πολύ πιο πρωτότυπο απ’ το σάντουιτς, εξίσου δημοφιλές με το σουβλάκι: κεμπάπ, αυγά, λαχανικά και μπαχάρια τυλιγμένα σε μία παράτα (είδος λεπτού ψωμιού). Μπορείτε να το φτιάξετε χρησιμοποιώντας ό, τι έχει περισσέψει απ’ την προηγούμενη μέρα και να το πάρετε μαζί σας για κολατσιό.

5. Tandoori chicken
Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της ινδικής κουζίνας και μια σίγουρα απολαυστική επιλογή: κοτόπουλο που έχει μαριναριστεί επί ώρες σε μια πάστα από γιαούρτι και μπαχαρικά, ψημένο σ’ ένα πήλινο σκεύος (το λεγόμενο tandoori)  που είναι ο παραδοσιακός τους φούρνος. Ακόμα πάντως κι αν το ψήσετε στο δικό σας ηλεκτρικό φούρνο, θα προκαλέσετε μια ευχάριστη έκπληξη στους καλεσμένους σας.

6. Baingan bharta
Ψημένη μελιτζάνα και λιωμένη μαζί με μια ποικιλία λαχανικών και μπαχαρικών. Σερβίρεται με ένα λεπτό ψωμί. Είναι ιδανικό για ένα χορτοφαγικό, πλην εντυπωσιακό και ξεχωριστό γεύμα.

7. Dhokla
Αν έχετε βαρεθεί να τρώτε δημητριακά για πρωινό ή τοστ για κολατσιό, δοκιμάστε αυτό το πιάτο που περιλαμβάνει ρύζι ζυμωμένο μαζί με αλεύρι από ρεβίθι. Είναι ένα δυναμωτικό και ιδιαίτερα εύγεστο πιάτο.

8. Roti
Είναι το κλασικό ινδικό ψωμί, που μοιάζει όμως με κρέπα. Είναι πολύ ελαφρύ και λεπτό, ψήνεται παραδοσιακά στον φούρνο tandoori και προτιμάται όταν κάποιος θέλει ψωμί αλλά όχι τόσο βαρύ όσο το τηγανητό naan.

9. Kulfi

Η ινδική εκδοχή του παγωτού φτιάχνεται από συμπυκνωμένο γάλα, αμύγδαλα και φιστίκια. Θα το αναζητήσετε όταν θελήσετε να κλείσετε το πικάντικο γεύμα σας με ένα δροσιστικό επιδόρπιο.

10. Samosa
Τηγανιτό ή ψητό τριγωνικό σνακ, γεμιστό με λαχανικά, συνήθως, πατάτα, κρεμμύδι και φασόλια και σερβίρεται με σος μέντας. Πραγματικά μπορείτε να το φάτε πριν, κατά τη διάρκεια ή στο τέλος του γεύματός σας. Είναι μία από τις πιο οικείες γεύσεις που θα δοκιμάσετε στην ινδική κουζίνα.

Και μαζί με όλα αυτά, δοκιμάστε μερικά τηγανητά τσιπς μπανάνας, μπάμιες bhindi masala με μπαχαρικά, τραγανή τηγανητή γκοφρέτα Papri chaat με βραστές πατάτες και ρεβίθια και λίγο gaajar halwa με καρότο και γάλα.