Χειροποίητο τραπέζι για τον Βαλεντίνο...

xeiropoiito-trapezi-gia-ton-balentino

ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Φέτος πρωτοτυπούμε και αντί να κανονίσουμε ένα συνηθισμένο ρομαντικό δείπνο σε κάποιο εστιατόριο, καλούμε τον βαλεντίνο μας για ένα πληθωρικό μενού από τα χεράκια μας, με την ανάλογη ατμόσφαιρα.

Η ημέρα που η πόλη «φοράει» τα κόκκινά της και όλοι κατευθύνονται στα εστιατόρια για ρομαντικά δείπνα, στα ζαχαροπλαστεία για μεγάλες σοκολατένιες τούρτες-καρδιά και στα κοντινότερα ανθοπωλεία για να προλάβουν τα πανάκριβα, λόγω της ημέρας, κόκκινα τριαντάφυλλα, εσείς αξίζει να πρωτοτυπήσετε. Καλέστε τον βαλεντίνο ή την βαλεντίνα σας για ένα όμορφο και νόστιμο, πάνω από όλα, δείπνο με πληθωρικό μενού, προσεγμένη διακόσμηση και ιδιαίτερα ποτά που θα φτιάξετε με τα χεράκια σας.

Το φαγητό

Επειδή το ταίρι σας μπορεί να πιστεύει ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι, εσείς ωφείλετε να αντεπεξέλθετε στην περίσταση με ένα πρωτότυπο δείπνο που θα θυμάται για καιρό. Για αρχή, μια πληθωρική πράσινη σαλάτα με ρόκα, iceberg και σπανάκι, με ρόδι και σος από ελαιόλαδο, basamico, μέλι και πορτοκάλι ανοίγει ιδανικά την όρεξη και δημιουργεί την καλύτερη εικόνα για το ξεκίνημα.

Στη συνέχεια, ένα ριζότο με γαρίδες και μύδια, σβησμένο με λευκό κρασί ταιριάζει απόλυτα με την περίσταση και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους στο ταίρι σας. Θέλει όμως, πολλή προσοχή το βράσιμο του ρυζιού και αν δεν το «έχετε», καλύτερα να επιλέξετε μια πιο απλή λύση, όπως γαρίδες κοκτέιλ ή μύδια αχνιστά με μπόλικο λεμόνι.

Για κυρίως πιάτο, προτείνουμε ένα ζουμερό μοσχαρίσιο φιλέτο, κομμένο και ψημένο σε σχήμα καρδιάς, με κατακόκκινη σος από cranberries, ενώ από το επιδόρπιο δεν πρέπει να λείπουν για κανένα λόγο η σοκολάτα ή οι φράουλες. Μια καλή και εύκολη επιλογή είναι μια mousse σοκολάτας με σιρόπι φράουλας ή ακόμα πιο απλά, μερικές φράουλες βουτηγμένες σε πικρή σοκολάτα θα εντυπωσιάσουν και δεν θα σας «φάνε» καθόλου χρόνο. Αν πάλι, δεν αγαπάτε τη σοκολάτα, ένα τιραμισού με φράουλες σερβιρισμένο σε κολωνάτα ποτήρια είναι μια καλή λύση.

Το ποτό

Ένα ρομαντικό δείπνο επιβάλλεται να ξεκινά με ένα ποτήρι σαμπάνια ή ακόμα και Asti Martini, που θυμίζει σαμπάνια αλλά είναι πιο γλυκόπιοτο και βεβαίως, αρκετά πιο φτηνό. Κατά τη διάρκεια του φαγητού όμως, το κρασί είναι απαραίτητο. Ταιριάζει απόλυτα να ξεκινήσετε με ένα μπουκάλι λευκό κρασί, μαζί με τη σαλάτα και το ριζότο, ενώ με στο φιλέτο «πάει» πολύ ένα μπουκάλι ξηρό κόκκινο. Στο επιδόρπιο βγάλτε ακόμα δύο ποτήρια σαμπάνια ή δύο σφηνάκια μαστίχα με μια δόση από φρέσκο χυμό λεμονιού, για να σπάει τη γλυκύτητα του λικέρ.

Το κοκτέιλ της βραδιάς

Ένα πορφυρό bloody Mary, είναι μια ωραία λύση και μάλιστα πολύ χωνευτική. Οι άντρες σιγουρευτείτε πρώτα ότι η κοπέλα σας δεν λέγεται Μαίρη και δεν θα παρεξηγηθεί από το ποτό που διαλέξατε να την κεράσετε. Αν παρ’ όλα αυτά κανει κρύο τη βραδιά του Βαλεντίνου, προτιμήστε ένα Alexander με brandy, λικέρ κακάο, μια δόση κρέμας και λίγο τριμένο μοσχοκάρυδο. Όσο δυνατό χρειάζεται και με την ιδανική γλυκύτητα που αρμόζει στην περίσταση.

Η ατμόσφαιρα

Αν είστε από τα ζευγάρια που βιώνουν στο έπακρο αυτή τη μέρα, φροντίστε να στολίσετε τον χώρο με κόκκινα λουλούδια (όχι απαράιτητα τριαντάφυλλα που έχουν τη διπλάσια τιμή από ότι συνήθως λόγω της ημέρας) και κεράκια, να ανάψετε το τζάκι για να σιγοκαίει όλη τη βραδιά και αν έχετε πολύ καλή διάθεση, φουσκώστε και μερικά κόκκινα μπαλόνια για να δώσετε λίγο παραπάνω «χρώμα» στον χώρο.

Τώρα, τα πάντα είναι έτοιμα για να υποδεχτείτε τον Βαλεντίνο σας…

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ