Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ταϊβανέζικης κουζίνας

ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Σούπες, τσάι, αβγά και λουκάνικα: τίποτα δεν είναι όπως το έχετε συνηθίσει…

Στην Ταϊβάν συνηθίζουν να τρώνε μικρές ποσότητες, αλλά από μια μεγάλη ποικιλία πιάτων, εξ ου και στην Ταϊπέι υπάρχουν 20 δρόμοι αφιερωμένοι σε εστιατόρια με σνακ. Μια μείξη της κινέζικης και της γιαπωνέζικης παράδοσης, αλλά με πολλά δικά της στοιχεία, η ταϊβανέζικη κουζίνα είναι πραγματικά απολαυστική. Ας δούμε τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της.

Ομελέτα με στρείδια
Αυτό είναι ένα σνακ που δείχνει τον πλούτο της Ταϊβάν: παίρνεις κάτι από τη θάλασσα και κάτι από τη γη. Τα αβγά είναι το ιδανικό «περιτύλιγμα» για τα μικρά στρείδια που εύκολα εντοπίζονται γύρω από το νησί, ενώ το άμυλο που προστίθεται από τη γλυκοπατάτα δίνει στο σύνολο μια κολλώδη μεν, ευχάριστη δε υφή. Ήταν περισσότερο κι από αναμενόμενο λοιπόν, αυτό το πιάτο να επιλεγεί σαν εθνικό πιάτο της Ταϊβάν σε γκάλοπ που διεξήχθη πριν από μερικά χρόνια

Gua bao
Πρόκειται για το ταϊβανέζικο χάμπουργκερ: ένα κουλούρι ψημένο στον ατμό περικλείει μια πλούσια γέμιση με κοκκινιστό χοιρινό, κινέζικο λάχανο τουρσί και φιστίκια σε σκόνη. Η γέμιση ψιλοκόβεται και ανακατεύεται έτσι ώστε να είναι ισόποσα μοιρασμένη σε κάθε μπουκιά. Αλμυρό, ξινό και γλυκό ταυτόχρονα, μπορεί να διδάξει πολλά στο δυτικό χάμπουργκερ.

Iron egg
Το έχουν ονομάσει έτσι επειδή είναι πολύ σκληρό. Αυτά τα μικρά, λαστιχωτά αβγά που έχουν πάρει μια μαύρη απόχρωση εξαιτίας του αργού βρασίματός τους μέσα σε σάλτσα σόγιας, είναι ένα από τα πιο εθιστικά πιάτα της ταϊβανέζικης κουζίνας. Με μια πρώτη ματιά μοιάζουν με ελιές, αλλά δεν είναι… Συχνά χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη τα αβγά ορτυκιών, τα οποία μετά το βράσιμο στη σόγια, ξεραίνονται με αέρα. Η διαδικασία κρατάει μέρες, μέχρις ότου τα αβγά να σκληρύνουν και να γίνουν όσο «λαστιχωτά» πρέπει.

Φιδές με στρείδια (Oyster vermicelli)

Μια πετυχημένη απόπειρα φιδέ με στρείδια θα πρέπει να έχει μια πυκνή, γευστική σούπα για βάση, ενώ τα λεπτά νουντλς και τα στρείδια θα πρέπει να έχουν διατηρήσει την ξεχωριστή τους υφή. Κάποιοι προσθέτουν ψιλοκομμένα εντεράκια για πιο… προχωρημένο αποτέλεσμα. Είναι ένα κολλώδες, νόστιμο πιάτο με έντονα αλμυρή γεύση.

Τόφου με άσχημη μυρωδιά (Stinky tofu)
‘Η θα το λατρέψεις ή θα το μισήσεις: ένας «αρωματικός» κύβος πηγμένου γάλακτος σόγιας, τηγανισμένος και ντυμένος με γλυκιά και πικάντικη σος. Αν κλείσετε τη μύτη σας, μοιάζει με ένα κλασικό τόφου: τραγανό απ’ έξω και μαλακό στο εσωτερικό του. Αλλά δεν έχει πλάκα να το κάνετε έτσι. Εισπνεύστε βαθιά και απολαύστε τη δυσωδία. Όσο πιο άσχημο στη μυρωδιά, τόσο πιο νόστιμο...

Ταϊβανέζικο λουκάνικο με κολλώδες ρύζι
Το ταϊβανέζικο λουκάνικο από μόνο του είναι ένας σούπερ σταρ, αλλά όταν σερβίρεται σα «tōa-tn̂g pau sió-tn̂g», σαν μικρό λουκάνικο μέσα σ’ ένα μεγάλο λουκάνικο δηλαδή, είναι άφταστο.  Θυμίζει χοτ ντογκ, αλλά αντί για ψωμάκι, μια ποσότητα κολλώδους ρυζιού μπαίνει μέσα σ’ ένα περίβλημα λουκάνικου, ώστε να δημιουργηθεί ένα λουκάνικο ρυζιού. Μετά χαράσσεται και ανοίγει ώστε να χωρέσει το χοιρινό λουκάνικο. Περίπλοκο στην παρασκευή του, αλλά απίστευτα γευστικό.

Tamsui Agei
Το agei προέρχεται από τα γιαπωνέζικα «aburaage» τα οποία είναι καλοτηγανισμένες μπουκιές τόφου. Το ταϊβανέζικο agei είναι γεμιστό με νουντλς φασολιού και πάστα ψαριού. Μια γλυκιά και πικάντικη σος ολοκληρώνει το πιάτο. Το τόφου απορροφά τη σούπα μέσα στην οποία μαγειρεύεται κι έτσι κάθε μπουκιά είναι μια έκρηξη ζωμού. Αν το συνδυάσετε με γάλα σόγιας,  μετατρέπεται σ’ ένα καλό, αλμυρό πρωινό.

Ψωμί Wu Pao Chun
«Ψωμί στην Ταϊβάν;!» ίσως αναρωτιέστε. Και όμως! Μάλιστα δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε ψωμί, αλλά για ένα βραβευμένο ψωμί στο διαγωνισμό Coupe du Monde de la Boulangerie in 2010. Λογικό, αφού φτιάχνεται με κρασί, λίτσι και ροδοπέταλα!

Σπρινγκ ρολ στον ατμό

Τα σπρινγκ ρολ στον ατμό εφευρέθηκαν πριν από τα τηγανιτά και γι’ αυτό κάθε σπίτι στην Ταϊβάν έχει τη δική του συνταγή. Στις μεγάλες γιορτές, οι οικογένειες μαζεύονται για να κάνουν διαγωνισμό τυλίγματος και καθένας μπορεί να διαλέξει τη δική του γέμιση από τον μπουφέ.

Βubble tea
Πολύ διαφορετικό από ό, τι φαντάζεστε, το bubble tea έχει αυτή τη χαρακτηριστική «λαστιχωτή» υφή που τόσο αρέσει στους Ταϊβανέζους, υπεύθυνα για την οποία είναι τα μπαλάκια από ταπιόκα. Λέγεται ότι αυτό το ποτό ανακαλύφθηκε τυχαία και μάλλον από βαρεμάρα, όταν η Liu Han-Chieh έριξε λίγη πουτίγκα από ταπιόκα μέσα στο παγωμένο Assam τσάι της το 1988, δημιουργώντας ένα από τα πιο πετυχημένα ταϊβανέζικα προϊόντα. Σήμερα κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές, με διαφορετικά αρώματα, όπως χαμομήλι ή καφέ, κρύο ή ζεστό.