Καταρρίπτοντας 5 μύθους σχετικά με την ιρλανδέζικη κουζίνα
Ανήμερα της St. Patrick’s day, της εθνικής γιορτής της Ιρλανδίας, καταρρίπτουμε 5 μύθους σχετικά με το ιρλανδέζικο φαγητό…
Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μαγειρεύουν και τρώνε στο Σμαραγδένιο Νησί έχει μεταμορφωθεί κατά την τελευταία δεκαετία και αυτό που αποτελεί τη σύγχρονη ιρλανδέζικη κουζίνα, έχει απομακρυνθεί από τα στερεοτυπικά πιάτα του παρελθόντος.
Με αφορμή τη γιορτή του St. Patrick’s Day, το Yahoo καταρρίπτει 5 μύθους σχετικά με την κουζίνα της Ιρλανδίας…
1. Η ιρλανδέζικη δεν είναι μία άνοστη κουζίνα

Αν και λέγεται ότι στο παρελθόν οι Ιρλανδοί έβραζαν τα λαχανικά τους σε σημείο να τα κάνουν παντελώς άνοστα και «νια νια», πλέον ξέρουν καλά πώς να αφήσουν τα συστατικά να λάμψουν. Εκτός αυτού όμως, υπάρχουν και πολλά ακόμα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα τους, όπως τα τσάτνεϊ, τα καπνιστά ψάρια και τα νόστιμα τυριά, που δίνουν έναν παραδοσιακό χαρακτήρα στα πιάτα τους και τα κάνουν πολύ νόστιμα.
2. Κανένας δεν τρώει κορν μπιφ με λάχανο
Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι κανείς στην Ιρλανδία μαγείρεψε παστό μοσχάρι (κορν μπιφ) τα τελευταία 200 χρόνια. Το αρνί συναντάται πολύ πιο συχνά στα ιρλανδέζικα τραπέζια από ότι το κορν μπιφ. Σίγουρα πάντως, ένα παραδοσιακό γεύμα στην Ιρλανδία περιλαμβάνει ένα μεγάλο ψητό στο φούρνο, συνοδευόμενο με όλες τις απαραίτητες γαρνιτούρες. Κι αυτό δεν είναι το κορν μπιφ.
3. Το ψωμί με σόδα (soda bread) είναι «διάσημο» αλλά όχι όπως νομίζουμε

Το ψωμί με σόδα είναι ένα αγαπημένο προϊόν των Iρλανδών και προέρχεται από μια παλιά συνταγή. Στην Ιρλανδία σήμερα, το ψωμί με σόδα είναι ένα πυκνό, ελαφρώς γλυκό καρβέλι ολικής άλεσης, το οποίο δεν είναι ούτε σταφιδόψωμο, ούτε μυρίζει από τα μπαχαρικά, όπως πολλοί πιστεύουν. Ζεστό δε, μαζί με ιρλανδέζικο βούτυρο, είναι πεντανόστιμο.
4. Το ουίσκι δεν είναι must στην κουζίνα
Το ουίσκι δεν κυριαρχεί στο ιρλανδέζικο μαγείρεμα, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί, αν και κάποιες φορές χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα, το ουίσκι μαζί με κρέμα γάλακτος φτιάχνει μια πλούσια νόστιμη σος για ψητό κρέας. Αλλά το ουίσκι σίγουρα δεν κάνει το φαγητό πιο… ιρλανδέζικο.

Οι άνθρωποι στην Ιρλανδία ετοιμάζουν και τρώνε πολύ πιο ελαφριά πιάτα, οπότε ένα καλό γεύμα δε συνοδεύεται πλέον από ένα εγγυημένο διατροφικό «σκάνδαλο». Κι αυτό, γιατί πια η κουζίνα της Ιρλανδίας δεν προορίζεται για να ταϊσει τους αγρότες που ξημεροβραδιάζονταν στα χωράφια. Τα θαλασσινά και τα φρέσκα ψάρια είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της γευστικής τους κουλτούρας.







