Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ισπανικής κουζίνας

ΤΡΙΤΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Αν επισκεφτείτε την Ισπανία, αξίζει να ταξιδέψετε από πόλη σε πόλη για να γευθείτε τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Αλλά ακόμα κι αν δε φτάσετε μέχρι εκεί, διαβάζοντας τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ισπανικής κουζίνας, θα ξέρετε τι να διαλέξετε από ένα ισπανικό μενού.

1. Pulpo a la Gallega

Το pulpo a la Gallega, ελληνιστί γαλικιανό χταπόδι, είναι το πιο φημισμένο πιάτο της Γαλικίας. Το χταπόδι γίνεται βραστό και γαρνίρεται με πάπρικα, χοντρό αλάτι και ελαιόλαδο. Η γεύση του είναι ήπια, αλλά η υφή του μπορεί να μην ταιριάζει στους πιο ευαίσθητους ουρανίσκους. Το pulpo a la Gallega ίσως το συναντήσετε και με την ονομασία Pulpo a la Feria ή Pulpo a Feira. Ενίοτε, σερβίρεται με πατάτες, αν και όταν προστίθενται πατάτες και λαχανικά, μαγειρεύεται στο μάτι και η ονομασία του αλλάζει σε Pulpo a la plancha ή pulpo a la parilla.

2. Cochinillo Asado

Το cochinillo asado είναι ένα ολόκληρο ψητό γουρουνάκι, το οποίο είναι τραγανό εξωτερικά, ιδανικό για όσους τους αρέσει η πέτσα, ενώ το κρέας του είναι τρυφερό και ζουμερό. Τα εστιατόρια της Σεγκόβια φημίζονται για το cochinillo asado τους, όπως και εκείνα της Σαλαμάνκα. Αν και είναι λίγο τρομακτικό στην θέα, είναι πεντανόστιμο και μοιάζει με τη δική μας γουρουνοπούλα. 

3. Gambas Ajillo

Απολαυστικά μεγάλες γαρίδες, μαγειρεμένες σε ελαιόλαδο, με σκόρδο και πικάντικες κόκκινες πιπεριές. Θα τις συναντήσετε στην κεντρική και νότια Ισπανία, αλλά και σε όλα σχεδόν τα tapas bar όπου κι αν βρίσκεστε. Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα!

4. Jamon Iberico και Chorizo

Το χαμόν είναι η δεύτερη θρησκεία της Ισπανίας, μετά το ποδόσφαιρο και πριν τον καθολικισμό εννοείται. Είναι κάτι σαν τη σαμπάνια για τους Γάλλους. Η διαδικασία ωρίμανσης του ισπανικού ζαμπόν διαρκεί δύο χρόνια περίπου. Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες και γεύσεις, με τις καλύτερες να είναι η pata negra –που σημαίνει μαύρη οπλή- και η de bellota, η οποία προέρχεται από γουρούνια που εκτρέφονται με βελανίδια.
Το Chorizo είναι ένα πικάντικο λουκάνικο, το οποίο είτε κόβεται σε λεπτές φέτες και σερβίρεται κρύο, πάνω σε μια φέτα ψωμί, είτε κόβεται σε κομμάτια και μαγειρεύεται σε κρασί (al vino) ή σε μηλίτη (a la sidra). Μπορεί να το συναντήσετε και σε μίνι μορφή, τα choricitos.

5. Paella

Το περιμένατε, έτσι δεν είναι; Η παέγια είναι συνώνυμη της ισπανικής κουζίνας. Αρχικά, ήταν ένα πιάτο που συνήθιζαν να τρώνε οι εργάτες και οι αγρότες και μάλιστα δεν περιείχε θαλασσινά, αλλά κοτόπουλο, πάπια, σαλιγκάρια ή λαγό. Στην περιοχή της Βαλένθια η παέγια εξακολουθεί να μαγειρεύεται στην πρώτη της εκδοχή. Η paella marisco είναι η παέγια θαλασσιών, με καλαμάρια, γαρίδες και μύδια. Η paella mixta περιέχει κρέας και θαλασσινά μαζί, ενώ υπάρχει και η paella vegetal ή vegetarianna για τους χορτοφάγους. Για τους πιο προχωρημένους, υπάρχει και εκείνη που μαγειρεύεται σε μελάνι σουπιάς, η arroz negro, αλλά και η fideua, ένα πιάτο με τη λογική της παέγια, στο οποίο όμως χρησιμοποιούνται νουντλς αντί για ρύζι.

6. Pescado Frito

Ψάρι τηγανιτό δηλαδή! Θα το βρείτε σε αφθονία στην περιοχή της Ανδαλουσίας, κυρίως στο Cadiz, όπου σερβίρουν διαφόρων ειδών τηγανιτά ψάρια. Είναι πολύ φτηνό, με μια μερίδα να χρεώνεται συνήθως γύρω στα 5€.

7. Tortilla Española

Τορτίγια, σα να λέμε ομελέτα αλά ισπανικά, η οποία περιέχει επίσης πατάτες και κρεμμύδι. Συχνά περιέχει γαρίδες, μανιτάρια και καλαμάρια, ενώ κάποιες φορές σερβίρεται γαρνιρισμένη με τυρί.

8. Gazpacho

Περιγράφεται ως κρύα σούπα, αν και πιο ακριβής θα ήταν ο χαρακτηρισμός «σαλάτα σε υγρή μορφή». Έχει βάση την ντομάτα και περιέχει αγγούρι, πράσινη πιπεριά, σκόρδο, ελαιόλαδο και αλάτι. Το γκασπάτσο είναι απολαυστικό, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

9. Queso Manchego

Ένα σκληρό τυρί, προερχόμενο από την περιοχή της Castilla-La Mancha. Φτιάχνεται από γάλα προβατίνας, είναι ελαφρώς αλατισμένο και συχνά σερβίρεται με jamon.

10. Patatas Bravas

Ίσως το πιο πικάντικο από τα ισπανικά πιάτα: ψιλοκομμένες τηγανιτές πατάτες συνήθως σε κυβάκια, βυθισμένες σε μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Εναλλακτικά τις βρίσκετε και με σάλτσα σκόρδου και ελαιολάδου.